Odprava prometnega zamaška? V Ljubljani naj bi širili podvoz na Šmartinski cesti

STA, M.R.
03.02.2021 10:35
Podvoz na Šmartinski cesti v Ljubljani, kjer redno nastajajo prometni zamaški, naj bi v sklopu gradnje ljubljanskega potniškega centra razširili. Po prostorskem aktu naj bi tu potekala celo šestpasovnica, a naj bi se na občini nato vseeno odločili za štiripasovno različico s površinami za pešce in kolesarje, danes piše Dnevnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob urejanju potniškega centra v središču Ljubljane bodo predvidoma razširili tudi podvoz na Šmartinski cesti.
Robert Balen

Na Direkciji RS za infrastrukturo po informacijah časnika pripravljajo razpis za projektiranje novega podvoza, ki naj bi ga uredili hkrati z nadgradnjo železniške postaje Ljubljana. Novi potniški center, ki ga bo očitno spremljal tudi nov podvoz s prenovljeno Masarykovo cesto, naj bi bil zgrajen do konca leta 2024.

Kot po navedbah Dnevnika pojasnjujejo na direkciji, bodo podvoz vključili v projekt nadgradnje železniškega območja ljubljanskih postaj, za katerega pričakujejo tudi evropska sredstva iz nove finančne perspektive do leta 2027.

Podvoz bo po njihovih navedbah projektiran v skladu s smernicami prostorskega akta Mestne občine Ljubljana. To je trenutno zazidalni načrt za območje potniškega centra Ljubljana, ki predvideva širitev podvoza na Šmartinski cesti na 44 metrov, saj naj bi pod železniškimi tiri vodila šestpasovna cesta s kolesarsko stezo in hodnikom za pešce na obeh straneh, poleg tega je nekaj metrov širok koridor rezerviran še za mestno železnico.

Ker pa bi bila gradnja šestpasovnice težko izvedljiva, so se po navedbah časnika raje odločili za štiripasovnico s pločniki in kolesarskimi stezami. Zgradili naj bi jo v dveh fazah, zato popolne zapore prometa ne bi bile potrebne.

Podvoz na Šmartinski cesti je že leta v času prometnih konic kriv za prometne zamaške, saj je pretočnost zaradi le dveh voznih pasov, ozkih površin in več križišč zelo slaba. Ker je povezan z železniško infrastrukturo nad njim, so si na občini dolgo prizadevali, da bi k sodelovanju pri urejanju pritegnili direkcijo za infrastrukturo.

Tam po navedbah Dnevnika do nedavnega niso pokazali dosti zanimanja. Leta 2019 so denimo odgovorili, da je podvoz občinska cesta in da niso pristojni za ureditev novega podvoza zaradi reševanja cestne problematike, temveč le če bi ugotovili, da je treba razširiti koridor proge nad podvozom ali da je treba izvesti posege zaradi nosilnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta