Odprta pot za remont ustave v zvezi s sodniki, en sklep DZ podprl tudi Logar

Va, STA
18.10.2023 16:04

Za sklep o začetku postopka za spremembo ustave je glasovalo 61 poslancev Gibanja Svoboda, SD, Levice, NSi, poslanca narodnosti in Anže Logar iz SDS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Logar je edini od poslancev SDS podprl načrt vladne koalicije in NSi, da se gre v remont ustave, ni pa nato podprl osnutka ustavnega zakona in stališča ustavne komisije na to temo, tako da je bilo za osnutek ustavnega zakona 60 poslancev. 

Zdaj bodo v ustavni komisiji pripravili predlog ustavnega zakona. Da bi bila ustava na koncu res spremenjena, se bo morala strinjati večina vseh poslancev in poslank, za današnja sklepa je bila dovolj večina navzočih. 

Opozicijska NSi podporo umiku volitev sodnikov iz parlamenta pogojuje s spremembo sestave sodnega sveta. Predlagane spremembe ustave predvidevajo, da sodnikov na predlog sodnega sveta ne bi več volil DZ, ampak bi jih imenovala predsednica oziroma predsednik republike. Sodni svet, ki bi o predlogih za imenovanje sodnikov odločal z dvetretjinsko večino glasov vseh članov, pa bi namesto sedanjih 11 imel 15 članov. Sedem članov bi izvolil DZ z dvetretjinsko večino glasov navzočih poslancev izmed uveljavljenih pravnikov, osem sodnikov pa sami sodniki.

Sodniki bi torej v sodnem svetu tudi po novem imeli večino. A sodni svet je proti spremembam, kot so zdaj predlagane, ker DZ sodnikov res ne bi več volil, bi pa izvolil nesodniški del sodnega sveta, v čemer sodni svet kot kadrovska služba sodstva vidi novo izrazito politizacijo postavljanja sodnikov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta