(ODZIV) TV Slovenija bo pripravila doslej najbolj obsežen program s paralimpijskih iger

Tina Recek Tina Recek
21.06.2024 17:18

Invalidske organizacije in paralimpijski komite si želijo sistemsko ureditev financiranja prenosa paralimpijskih iger, da ne bodo vsaka štiri leta trepetali, kako bodo lahko državljani spremljali te igre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primož Jeralič in Gregor Gračner pozivata, da se zagotovijo sredstva za prenos paralimpijskih iger na Televiziji Slovenija.  
Tina Recek

Vse bolj se bližajo paralimpijske igre, ki veljajo za največji športni dogodek na področju parašporta. Med 28. avgustom in 8. septembrom bo 17. poletne paralimpijske igre gostil Pariz. Z Zveze za šport invalidov Slovenije - Slovenskega paralimpijskega komiteja (ZŠIS-SPK) in Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) so opozorili, da dva meseca pred začetkom še ne vedo, ali si bo lahko slovenska javnost ogledala na programih Televizije Slovenije televizijske prenose nastopov tekmovalcev.

Razlika je samo v logotipu in v športnikih, ki imajo svojo invalidnost

Kot so zapisali v vabilu na tiskovno konferenco v NSIOS, jih je pred meseci RTV Slovenija obvestila, da zavoljo finančne situacije, v kateri se je znašla, ne zmore zakupiti televizijskih pravic, ki so v rokah ene od komercialnih športnih televizij. "Zakup prenosa nastopa naših parašportnikov in parašportnic ter otvoritvenega in zaključnega dogodka letošnjih iger v vrednosti malo manj kot 70.000 evrov je za našo nacionalno medijsko hišo previsoka ovira. Parašportniki in vsi, ki spremljamo parašport ali pa se zavedamo njegove pomembne družbene vloge na področju ozaveščanja o aktivnem in enakopravnem vključevanju invalidov v družbo, smo zgroženi, žalostni in ogorčeni. V 21. stoletju se nam lahko zgodi, da teh iger doma ne bomo mogli spremljati," so še pripisali v invalidski organizaciji.

Samostojni strokovni sodelavec NSIOS in nekdanji vrhunski parakolesar Primož Jerali pa je na tiskovni konferenci izpostavil, da je kakovosten nivo paralimpijskih iger enak nivoju olimpijskih iger, razlika je samo v logotipu in v športnikih, ki imajo svojo invalidnost. In pristavil: "Zaboli nas dejstvo, da smo obravnavani kot drugorazredni državljani." V nadaljevanju je apeliral na pristojne, da se uredi financiranje za odkup televizijskih pravic, "da bomo državljani, ki ne bomo potovali v Pariz, naše športnike spremljali tudi preko televizijskih zaslonov. Športniki si to zaslužijo." Kot je še dodal, je zagovornik načela enakosti prepoznal diskriminacijo in podal priporočilo na ministrstvo za kulturo, naj se takoj uredi ta situacija.

Pogovori so v zaključni fazi

Podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Slovenskega paralimpijskega komiteja (ZŠIS-SPK) Gregor Gračner je pojasnil, da so z omenjenega ministrstva prejeli dopis, da bodo poskrbeli, da bodo omogočeni prenosi. Poleg ministrstva za kulturo so z NSIOS o nastali situaciji obvestili celoten politični vrh. Predstavnika invalidske organizacije in paralimpijskeja komiteja sta še pozvala k sistemski ureditvi financiranja prenosa paralimpijskih iger, da ne bodo vsake štiri leta trepetali in bili v negotovosti, kako bodo državljani lahko spremljali te igre.

Za odziv smo prosili RTV Slovenija. Pojasnili so, da so pogovori za odkup pravic za paralimpijske igre v zaključni fazi in da se zahvaljujejo ministrstvu za kulturo, ki je zagotovilo sredstva in omogočilo pristop h konkretnim dogovorom. "Zato bo TV Slovenija pripravila doslej najbolj obsežen program s paralimpijskih iger v Parizu, s ciljem, da pokažemo nastope slovenskih športnikov. Že pred tem smo načrtovali, da bo v Parizu naše športnike invalide spremljala novinarska ekipa, sedaj pa so odprta vrata tudi za dodaten program, kakršnega do sedaj ob paralimpijskih igrah še nismo imeli."

Pri tem so dodali, da je Televizija Slovenija ob zadnjih dveh izvedbah paralimpijskih iger podprla šport invalidov s programom, ki je bil nadgradnja tistega s prejšnjih iger. Podporo športu invalidov izkazujejo tudi z umestitvijo mesečne oddaje Tempo v njihov spored in z rednim poročanjem v dnevnoinformativnih oddajah "ter seveda tudi s spremljanjem uspehov naših parašportnikov in parašportnic na drugih programih RTV Slovenija, kjer bomo posebno pozornost posvetili tudi pripravam na paralimpijske igre in samemu dogajanju na prizoriščih v Parizu," so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta