(ODZIVI) Slovenski poslanci o nagovoru von der Leyen: Veliko o spravljivosti, številna vprašanja ostala neodgovorjena

Jon Knez, Strasbourg
13.09.2023 13:53

Z nekaterimi slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu o nagovoru predsednice Evropske komisije o stanju v EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta imela nagovor o stanju v Evropski uniji. V njem je med drugim dejala, da zeleni prehod "kot odgovor na klic zgodovine" ostaja razvojna prioriteta EU. Med temami nagovora je bila tudi širitev, še naprej bo temeljila na dosežkih in izpolnjevanju meril vladavine prava. Na nagovor se je odzvala večina slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu. 

Kmetje so bili spregledani

Osebni arhiv

Ljudmila Novak (EPP): "Napovedala je, da bomo končali vse, kar smo v tem mandatu začeli na področju zelenega prehoda, podpore Ukrajini, bodoče širitve, konkurečnosti. Dobro se mi zdi, da je poudarila, da se je za dosego teh ciljev treba pogovarjati z ljudmi. Še posebej je izpostavila kmetovalce in njihovo vlogo pri pridelavi zdrave prehrane. Prav je tako, saj so bili nekoliko spregledani, saj je to področje von der Leyen prej povsem prepustila nekdanjemu evropskemu komisarju Fransu Timmermansu. Kmetje so protestirali, ker niso bili dovolj vključeni pri sprejemanju ukrepov v sklopu zelenega prehoda. Tudi podjetniki so se do določene mere čutili izključene. Predsednica je zato določila posebno ekipo, ki se bo pogovarjala s predstavniki malih in srednjih podjetij. To je zelo dobro, kajti velikih ukrepov ne moremo sprejemati brez sodelovanja tistih, ki morajo to izvajati. Napovedala je tudi novo strategijo glede zunanjih odnosov, še bolj intenzivno sodelovanje z Afriko, in nove akte na področju migracij ter preprečevanja tihotapljenja ljudi. Pri rabi umetne inteligence bo potrebno uvesti nadzor, je poudarila predsednica. Moramo izkoristiti prednosti te tehnologije, a hkrati preprečiti zlorabe. V ta namen je napovedala svetovni forum, kar se mi zdi zelo dobro. Namenila je svoj nagovor skoraj vsem področjem evropskih politik, ki jih je potrebno dokončati. Nekje je bilo zaznati, da v preteklosti nismo naredili dovolj in da bo treba to izboljšati. Pozornost je namenila tudi širitvi EU, kar je prav. Izpolniti moramo obljube, hkrati pa pretresti pravila o sprejetju novih članic. Le tako bomo lahko še naprej učinkoviti. Kot je zaključila, moramo graditi Evropo, a menim, da to ne bo nikdar dokončan projekt, saj se vedno pojavljajo novi izzivi in moramo vedno znova iskati odgovore na vse to."

Več realnosti pri oceni gospodarske situacije

Tit Košir

Franc Bogovič (EPP): "Nagovor je bil vsebinsko zelo poln in kvaliteten. Pozdravljam uspehe EK in EU na področju odgovora na kovid krizo, vojno v Ukrajini, sankcije. Pozdravim lahko tudi, da je pri zelenem prehodu izpostavila, da je potrebno reforme na področju gospodarstva narediti v sodelovanju s kmeti in gospodarstvom. Menim, da je to primanjkovalo. Evropejci bomo od tega imeli koristi. Podpiram revizijo kitajskih podjetij, ki z nedovoljenimi državnimi pomočmi podpira podjetja, kar privede do nezdrave konkurenčnosti. V govoru sem pogrešal več realnosti pri oceni gospodarske situacije v Evropi. Menim, da je situacija resnejša, kot je izpostavila von der Leyen. Nemčija se sooča z recesijo, še vedno imamo na področju energetike velike težave z drago energijo. S tem pada konkurenčnost evropskega gospodarstva. Obravnavamo področje kritičnih materialov, vendar je tudi tu situacija takšna, da nekateri pokrivajo med 70 in 80 odstotkov surovin, kot na primer Kitajska. Tu manjkajo realne ocene. Pozdravljam, da je veliko pozornosti namenila kmetijstvu. Zdaj ima komisija priložnost, da nadaljuje z nekaterimi signali, ki prihajajo po poletju. Imamo obravnavo o problematiki volkov, sprejemamo tudi uredbo o rabi pesticidov, kjer bo lahko komisija pokazala premik v normalne vode, da se kmetje ne bodo rabili več bati sprememb, temveč bodo del njih. Dobro je tudi povedala o širitvenem procesu. Mogoče manjka poudarek, da morajo poleg EU tudi države, ki pristopajo v unijo, opraviti svoj del posla. Sem pa pogrešal del o položaju Evrope znotraj evroatlantskih povezav, saj tudi na tem področju včasih pridemo v podrejen položaj in s tem posledično do težav v Afriki, Aziji. Velikokrat se čuti dominanca ZDA."

EU ne sme upočasniti delovanja

Irena Joveva: "Na Madžarskem in Poljskem so mediji postali glavno orodje za manipulacijo."
Robert Balen

Irena Joveva (Renew): "Predsednica je govor o stanju v EU izkoristila predvsem za pregled dosežkov aktualnega mandata. Teh sicer ni malo, toda bližajoč se zaključek petletnega mandata ne pomeni, da mora EU upočasniti svoje delovanje. Napovedala je recimo preiskavo kitajskih subvencij za električna vozila in olajšanje administrativnega bremena za mala podjetja, a sem medtem pogrešala konkretne predloge o izboljšanju konkurenčnosti naše ekonomije, predstavitev skupnega EU odziva na ohlajanje gospodarske rasti in blažitev socialnih pritiskov prebivalstva zaradi inflacije, ali pa vsaj jasno opredelitev do trenutno najbolj občutljivih političnih vprašanj, ki zadevajo prihodnost EU. EK namreč zagon in mnoge obstoječe iniciative se po tihem odstranijo ali pa se bistveno zmanjša ambicije ukrepov, namesto iskanja rešitev na podlagi obstoječih temeljev in mehanizmov. Pozdravljam sicer njene poudarke o nujnosti širitve Unije, a žal tudi tukaj pogrešam vizijo reforme EU, tudi s spremembami temeljnih pogodb, ki bi morale teči sočasno s postopno širitvijo ter predrugačenjem financiranja in ustroja EU, vključno z vzpostavitvijo stalne fiskalne kapacitete Unije in povečanjem demokratičnega nadzora. Predsednica komisije pravi, da je prihodnost Unije odvisna od trenutnih odločitev, a je očitno politična preračunljivost v obdobju pred volitvami te odločitve zamaknila ali pa so se porazgubile zaradi poskusov ugajanja političnih silam na desnici. Dogovor s Tunizijo glede migracij ali sklenitev nekaterih trgovinskih sporazumov zagotovo niso zadostni dosežki ali cilji za preostanek mandata v času, ko je položaj Unije na globalnem prizorišču trenj in tekmovanja morda v najbolj kočljivem položaju."

Migracije morajo biti fokus

SD

Matjaž Nemec (S&D): "Govor predsednice razumem predvsem kot veliko odgovornost in priložnost za iskreno refleksijo o dosedanjih dosežkih ter namero za izvedbo že začrtanih ključnih projektov. V letu pred volitvami je čas za pohvalo, a tudi za konstruktivno kritiko. Predvsem pa je čas za poglobljen razmislek o izzivih, ki so pred nami. Namen von der Leyen je bil očitno spravljivost in morda že iskanje podpore za njen drugi mandat po evropskih volitvah, zlasti pri socialistih, demokratih in zelenih. Pozdravljam dosedanje delo EU na področju zelenega prehoda, krepitve socialne Evrope, pravic in zaščite žensk ter zavezo predsednice vladavini prava in človekovim pravicam. Evropa bo socialna, ali pa je ne bo! Razočaran sem, da je predsednica očitno pripravljena požreti svoje besede, ko pride do vprašanja migracij in podpore avtokratskim voditeljem v tretjih državah. Te je Evropa očitno pripravljena financirati in s tem podpirati grobo teptanje človekovih pravic in demokracije - kot na primer v Tuniziji. Migracijsko in azilno politiko moramo postaviti v fokus in dogovor na ravni EU nujno potrebujemo še pred volitvami. Zelo pozdravljam napoved glede paketa za izgradnjo vetrnih elektrarn in pa preiskavo kitajskih subvencij v avtomobilski industriji in krepitvijo socialnega dialoga s socialnimi partnerji na socialnem vrhu. Prav tako pozdravljam jasno zavezo EU širitveni politiki ter zavezi po vključitvi držav kandidatk v poročila o vladavini prava. Unija se bo na širitev morala prilagoditi tudi s spremembami svojih temeljnih aktov, kjer je to potrebno. A glede konkretnih dejanj sem od von der Leyen pričakoval več, zlasti glede časovnega okvira in denimo konkretnih korakov, ki bi v praksi ljudem povrnili zaupanje v širitveni proces."

Nič novega in ključnega za prihodnost

Andrej Petelinšek

Romana Tomc (EPP): "Intenzivnost, s katero je Evropska komisija promovirala govor predsednice Ursule von der Leyen, je krepil pričakovanja, da bo v govoru o stanju v EU povedala nekaj novega in ključnega za našo prihodnost. To se ni zgodilo. Smo na pragu gospodarskega ohlajanja, z visoko inflacijo, še vedno trajajočo vojno v Ukrajini, pretirano odvisni od kitajskih in ostalih strateških surovin, s čedalje večjim pritiskom ilegalnih migracij, izjemno neugodno demografsko sliko in pod pritiskom zelenih obljub, katerih stranske posledice nepremišljenih in previsoko postavljenih ciljev se vračajo kot bumerang. Kmet je skorajda postal sovražnik, vladavino prava in svobodo medijev branijo selektivno. Bruseljska birokracija se je razbohotila preko vseh meja, uradniki dobivajo vse večjo moč, pri vodenju Komisije in posameznih resorjev je čutiti šibkost. V zunanji politiki EU nima velike teže, deset let ali več se že pogovarjamo o širitvi. Zdi se, da je EU vedno bolj razdeljena in da se ob pomembnih vprašanjih ne more poenotiti. Pretirano izpostavljanje enotnosti in uspešnosti bolj kaže na to, kaj si predsednica želi, kot kakšno je dejansko stanje. Leto dni pred koncem mandata, ko bi bilo treba vložiti največ napora v dokončanje dela, so komisijo zapustili trije komisarji. Seveda je komisija opravila veliko koristnega dela, vendar nas bolj kot poročilo o delu glede na stanje v EU zanimajo usmeritve in prihodnje rešitve. Ključna vprašanja, ki so ostala neodgovorjena so; kako bo izgledala naslednja faza zelenega prehoda, kako zagotoviti suverenost EU na področju energetike, prehrane in strateško pomembnih surovin, kako zaustaviti ilegalne migracije, kako zaustaviti demografsko izumiranje EU in selitev možganov in kako spremeniti elitističen pristop od realnosti odtujenih evropskih uradnikov."

V širitev brez sprememb temeljnih pogodb

Robert Balen

Klemen Grošelj (Renew): "Predvsem me veseli, da je predsednica von der Leyen izpostavila, da zeleni prehod skupaj z digitalizacijo in krepitvijo socialne Evrope ostaja prioriteta. Zelo pomembno je, da se bo prihodnje mesece EK posvetila krepitvi dialoga z industrijo in kmeti, saj menim, da je v odnosu evropske politike, do teh dveh skupin veliko neresnic. Pomembno se mi zdi, da je izpostavila, da zeleni prehod ni samo soočanje s podnebnimi spremembami, ampak je tudi tehnološko-razvojni preboj in način zagotavljanja kakovostnih in dobro plačanih delovnih mest v EU ter sredstvo krepitve konkurenčnosti evropske industrije. V ta okvir sodi tudi začetek preiskave zoper kitajske subvencije v industrijo električnih avtomobilov, kar kaže na to da je komisija sprejela opozorila nekaterih med nami, predvsem pa odborov ITRE in AFET, da se moramo soočiti z realnostjo sodobne globalne trgovine, ki ni niti svobodna niti poštena. EU bo vztrajala na vzajemno koristni svobodni in pošteni trgovini, a če to ne bo možno zaradi dejanj tretjih, potem bo EU branila lastne interese. V tem okviru je pomembno, da je izpostavila tudi socialna vprašanja, kjer pa bi od nje pričakoval, da bo pogumnejša in odločnejša, a kot kaže bo ta vprašanja v veliki, vsaj za zdaj prepustila državam članicam. Kot je že postalo pravilo, bo EU orala ledino na področju varne in etične uporabe ter razvoja umetne inteligence, podobno kot smo to naredili s digitalnimi trgi. Glede širitve me veseli predvsem, da je komisija deloma sledila pobudam zapisanim v mojem pismu z začetka julija letos. Menim, da je geopolitični dejavnik širitve EU pomemben, a še vedno verjamem, da so ob tem za vstop v EU potrebne nujne reforme, vključno z reformami na področju vladavine prava in svobode medijev ter demokracije. Tudi ideja, da se gre v širitev brez sprememb temeljnih pogodb, mi je všečna, ne vem pa ali je tudi izvedljiva glede na vse izzive, ki so pred EU. O migracijah je bila zelo realistična, poudarila je demografska gibanja in potrebe trga dela, a hkrati izpostavila nujnost skupnega, evropskega upravljanja migracij, s čimer je dala zelo jasen signal skrajno desnim političnim silam, da druge poti, kot skupne  evropske na področju upravljanja z migracijami, pač ni. Zanimivo pa se mi je zdelo, da je glede ključnih načrtov do volitev prihodnje leto, bolj kot špansko predsedstvo Svetu EU, izpostavila vlogo belgijskega predsedstva."

Težave navadnih ljudi niso bile nagovorjene

EU

Milan Zver (EPP): "V svoji oceni stanja je von der Leyen po pričakovanju govorila všečno, natrosila je polno lepo ubesedenih obljub. Občutek je, da konkretne težave običajnega človeka danes v Strasbourgu niso bili nagovorjene. Izpostavljala je puhlice iz Platforme Fit for 55 o zelenem prehodu, v katerem naj se ohrani konkurenčnost EU gospodarstva. O kmetih je rekla, da jih EU potrebuje, zlasti njihovo trajnostno kmetovanje. Migracij se je le bežno dotaknila, čeprav so statistike za letošnje leto primerljive s tistimi iz leta 2015. Edina obljuba glede boja proti migracijam naj bi bila mednarodna konferenca o tihotapcih. Medtem pa imamo veljavne sklepe Evropskega sveta izpred let, ki zavezuje EU k vzpostavitvi vstopnih točk izven meja EU, vračanje migrantov v države izvora ter krepitve schengenske meje. EK bi morala skrbeti za izvrševanje teh zavez, ne pa le organizirati novih in dragih mednarodnih konferenc. Poudarila je tudi, da je mehanizem vladavine prava cement EU, čeprav je znano, da je dokazano postal politično orodje levice v borbi proti desno-sredinskim vladam. Državljani EU bi morali slišati kak predlog, da se zloraba mehanizma ne bi dogajala. Vesel pa sem napovedi, da bo EK v prihodnjem letu posvetila več pozornosti konkurenčnosti. Žal smo je, kot že omenjeno, veliko že izgubili. Celo Maria Draghija je predsednica vključila v reševanje tega problema. No, posebej se je pohvalila z zmaga nad kovidom, 800 milijardnim paketom za razvoj, z zelenim dogovorom, ki da ne bo ogrožal ekonomije, kar je sporna trditev. K temu je dodala znižanje cene plina in rekordno zaposlenost v EU. Predsednica bi morala bolj jasno nagovoriti Evropejce, izpostaviti izzive in povedati, kako se jih bo komisija v zadnjem letu mandata lotila. Za težave je krivila zunanje dejavnike, na primer Kitajsko, s katero začenja trgovinsko vojno, zaradi domnevnega dumpinga Kitajske pri proizvodnji e-avtomobilov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta