Pred zasedanjem Evropskega parlamenta v Strasbourgu: Vojna v Ukrajini, zeleni prehod in širitev EU na Zahodni Balkan

Jon Knez Jon Knez
08.09.2023 17:10

Pred plenarnim zasedanjem evropskega parlamenta so spregovorili nekateri slovenski evropski poslanci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnji teden bo evropski parlament zasedal v Strasbourgu. 
Epa

Prihodnji teden bo v Strasbourgu potekalo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Osrednji nagovor bo imela predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Plenarno zasedanje bo pomembno in zanimivo, saj poteka v luči volitev v evropski parlament, ki bodo potekale junija prihodnje leto. Pa tudi v luči vojne v Ukrajini in soočanja s krizami ter inflacijo. 

Pred zasedanjem so v Ljubljani spregovorili slovenski evropski poslanci Matjaž Nemec, Franc Bogovič in Klemen Grošelj. Nemec je poudaril, da je v pričakovanju nagovora predsednice Evropske komisije von der Leyen glede vojne v Ukrajini, položaja žensk v družbi in dogovorov glede zelenega prehoda.

Matjaž Nemec
SD

Kar zadeva solidarnost, je poudaril, da bo za evropske poslance poudarek na solidarnostnem prispevku, za posledice podnebnih sprememb, v primeru Slovenije poplav, v višini 400 milijonov evrov, od česar bi Slovenija v tem letu lahko prejela 100 milijonov evrov, preostalih 300 milijonov pa v prihodnjem letu. Spregovoril je tudi na temo, kako bi lahko EU v prihodnje bolje reagirala v primeru ujm - povezanih s podnebnimi spremembami - "Delati moramo na tem, da bo EU v prihodnja sposobna konkretneje reagirati," je še dejal evropski poslanec socialnih demokratov. 

Epa

Dotaknili se bodo tudi volkov

Evropski poslanec Franc Bogovič se je prav tako dotaknil pričakovanj do nagovora predsednice von der Leyen. Sploh spričo odstopa Fransa Timmermansa dosedanjega podpredsednika Evropske komisije, pristojnega za Zeleni prehod in evropskega komisarja za podnebne spremembe, pričakuje uspešno poročilo ob zaključku leta predsednice.

Tit Košir

Izpostavil je tudi temo problematike volkov, ki je, četudi se za širšo javnost zdi nepomembna, pomembna za ljudi, ki jih za tematika zadeva. Izrazil je upanje, da se bo evropski parlament v luči poplav dotaknil teme o solidarnostnem skladu in večanju sredstev zanj. "Na to moramo biti pozorni," je zatrdil. Poudaril je tudi pomen obnovljivih virov energije. Saj da je treba biti pozoren na deleže posameznih držav pri obnovljivih virih energije. 

Vključitev ali integracija

Klemen Grošelj, član vladne stranke Gibanje Svoboda, ki spada v evropsko stranko Renew Europe, je poudaril, da od Ursule von der Leyen pričakuje realen finančni okvir za soočanje s podnebnimi spremembami in njihovimi posledicami.

Klemen Grošelj
Igor Napast

Dotaknil se je tudi nedavne obljube predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela na Blejskem strateškem forumu (BSF), ki je dejal, da mora biti EU do leta 2030 biti pripravljena na širitev na Zahodni Balkan. Povedal je, da mora biti EU v tem primeru pripravljena na reformo glede priključitve članstva. Poudaril je tudi problematiko Bolgarije, ki ovira pot sosede Severne Makedonije na poti v članstvo v EU in dejal, da se je glede širitve EU na Zahodni Balkan potrebno vprašati ali to prinaša vključitev ali integracija, ki je povezana s tveganji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta