Okrevanje po pandemiji: Brez reform ne bo evropskih evrov

Darja Kocbek Darja Kocbek
15.11.2020 08:54

Na evropski komisiji od vlade poleg izvedbe reform od vlade pričakujejo tudi sodelovanje s socialnimi partnerji pri pripravi nacionalnega načrta za okrevanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Načrt za porabo 5,7 milijarde evrov, kolikor ima Slovenija na voljo v 750 milijard evrov vrednem evropskem načrtu za okrevanje po pandemiji, bo po besedah državne sekretarke na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Monike Kirbiš Rojs z evropsko komisijo in socialnimi partnerji predvidoma usklajen do 1. decembra. Vlada ga namerava dokončno potrditi 17. decembra in ga poslati v Bruselj v dokončno potrditev. 

Monika Kirbiš Rojs
Aleš Kolar

Dokument, ki je še v postopku usklajevanj, obsega okrog 300 strani. V pripravi je od julija in v pogovorih in razpravah je mogoče slišati le splošne napovedi, za katera področja bo denar porabljen. Na konferenci o produktivnosti, ki sta jo v spletni obliki pripravila predstavništvo evropske komisije v Sloveniji in urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar), pa je bil jasen Nemec Manfred Bergmann, direktor generalnega direktorata evropske komisije za ekonomske in finančne zadeve, ki je pristojen za Slovenijo. Zatrdil je, da denarja ne bo, če država ne bo izpolnila priporočil evropske komisije za izvedbo reform iz priporočil evropske komisije v zadnjih letih.

Kako do naložb v zeleni in digitalni prehod

Odpraviti je treba birokratske ovire za poslovanje podjetij, preveliko vlogo v slovenskem gospodarstvu imajo še vedno podjetja v državni lasti in podjetja, ki jih nadzoruje država, je dejal. Premalo konkurence je na področju javnega naročanja, inovativna podjetja zaradi nerazvitega finančnega trga nimajo na voljo dovolj nebančnega kapitala. S pokojninsko reformo je treba dvigniti upokojitveno starost in jo prilagoditi podaljšanju življenjske dobe, poleg tega zaposleni, ki dalj časa dela, lahko pričakuje višjo pokojnino, je priporočila pojasnil Bergmann.

Hisense Gorenje

V Bruslju za to, da bodo nakazali denar, izvedbo reform povezujejo z naložbami v zeleni in digitalni prehod. V skladu s priporočili, ki so jih poslali v Ljubljano maja letos, v letih 2020 in 2021 od vlade za zeleni prehod pričakujejo naložbe v čisto in učinkovito proizvodnjo in rabo energije, okoljsko infrastrukturo, trajnostni promet, raziskave in inovacije. Za digitalni prehod pričakujejo projekte za uvajanje omrežja 5G, zagotovitev digitalne zmogljivosti podjetij ter krepitev digitalnih znanj in spretnosti, pa tudi v projekte na področju e-trgovine in e-zdravja.

V priporočilih tudi piše, da je treba z zagotavljanjem zadostne oskrbe s kritično medicinsko opremo in odpravo pomanjkanja zdravstvenih delavcev zagotoviti odpornost zdravstvenega sistema in sistema dolgotrajne oskrbe. Od vlade v Bruslju še pričakujejo, da zagotovi ustrezno nadomestilo dohodka in socialno zaščito, ublaži učinek krize na zaposlenost, med drugim z okrepitvijo shem krajšega delovnega časa in s prožnimi ureditvami dela. Vlado prav tako opominjajo, da mora poskrbeti, da bodo ti ukrepi zagotavljali ustrezno zaščito za delavce z nestandardnimi oblikami zaposlitve. 

Vlado evropska komisija še opozarja, naj ne ima prevelikih oči pri zadolževanju države. Priporočajo ji, naj "če gospodarske razmere to omogočajo, izvaja fiskalne politike, namenjene doseganju preudarnih srednjeročnih fiskalnih položajev in zagotavljanju vzdržnosti dolga ob krepitvi naložb".

Za več vlaganj v znanje, veščine, zaposlene

Jakob Počivavšek
Robert Balen

 Manfred Bergmann je izpostavil, da v Bruslju pričakujejo sodelovanje med vlado in socialnimi partnerji pri pripravi nacionalnega načrta. Predsednik konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je na konferenci glede sodelovanja pojasnil, da če iskreno mislimo z doseganjem socialnega konsenza, ga bo zelo težko doseči, če socialni partnerji dokumentov, kot je nacionalni načrt za okrevanje, ki obsega več kot 300 strani, dva dni pred obravnavo na ekonomsko-socialnem svetu še nimajo.

Za sindikate bo po Počivavškovih besedah pri usklajevanjih nacionalnega načeta za okrevanje pomembno vprašanje, kako zagotoviti več vlaganj v znanje, veščine, zaposlene. Pomembni so sistemi socialne varnosti, zlasti v dolgotrajno oskrbo in zdravstvo v okviru krepitve javnih sistemov. "Trdno sem prepričan, da so krepitev teh sistemov, pa tudi izobraževanja, aktivne politike zaposlovanja elementi, ki lahko pomenijo zelo dobro osnovo za rast produktivnosti tudi v podjetniškem sektorju," je na konferenci dejal Počivavšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta