Opozicijo skrbi financiranje dolgotrajne oskrbe, odzval pa se je tudi Janša

Tanja Fajnik Milakovič
24.11.2021 18:55

V koaliciji izpostavljajo, da zakon nujno potrebujemo, saj prinaša tudi veliko dobrega. Premier Janez Janša se je na twitterju odzval na tiskovno konferenco pred sejo: "Neverjetno škodljivo početje kulovcev".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dolgotrajna oskrba se bo zagotavljala tako v institucijah kot na domu.

Sašo Bizjak

Poslanci so danes v drugem branju na izredni seji državnega zbora nadaljevali razpravo o vladnem predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi. Minister za zdravje Janez Poklukar je uvodoma pojasnil, da predlog določa, kdo so upravičenci do dolgotrajne oskrbe, katere so pravice in kako jih bo upravičenec lahko koristil. Dolgotrajna oskrba se bo zagotavljala tako v institucijah kot na domu. Zagotovil je, da bodo upravičenci dostopali do primerljivih pravic za primerljive potrebe ne glede na njihov socialnoekonomski položaj. Predlog tudi določa, da se bo dolgotrajna oskrba do leta 2025 financirala iz že obstoječih sredstev pokojninske, zdravstvene blagajne ter državnega in občinskih proračunov. V letu 2025 pa se bo uveljavil poseben zakon o obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo.

Dejan Židan iz SD meni, da je projekcija stroškov napačna. Po predlogu bo leta 2025 namreč treba za izvajanje zakona zagotoviti približno 744 milijonov evrov, a v resnici bo potrebnih sredstev dvakrat več. Predlog, ki do uveljavitve zakona o zavarovanju predvideva prenos določenih sredstev tudi iz zdravstvene blagajne, pa je napad na to blagajno, saj ta nima nobenih rezerv več, je posvaril.

Glavna pripomba SAB je, da predlog ne določa vira financiranja niti nove prispevne stopnje, je povedala Alenka Bratušek. Mojca Žnidarič iz SMC je glede prispevne stopnje menila, da se bo v obdobju do sprejetja zakona o zavarovanju lahko razčistilo, kakšna bi bila prava rešitev.

Poslanec Levice Primož Siter pa je ocenil, da trenutni predlog "ne sporoča, kako se bo dolgotrajna oskrba financirala, izvajanje prepušča trgu, kar pomeni nižanje standardov, ter slabša položaj upravičencev dolgotrajne oskrbe".

Poslanec NeP Jurij Lep je pred začetkom izredne seje izrazil tudi razočaranje nad tem, da predlog zakona podpirajo poslanci poslanske skupine Desusa, saj da mu upokojenci nasprotujejo. Branko Simonovič iz Desusa pa je menil, da ima predlog veliko prednosti. Pri tem je spomnil tudi na dopolnili Desusa, ki jih je odbor za zdravstvo na sobotni seji potrdil.

Pred sejo je na tiskovni konferenci, ki so jo sklicali SD, predsednica društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden pojasnila, da je civilna družba podala številne vsebinske predloge, a ti niso bili upoštevani. Predsednik vlade Janez Janša se je na tiskovno konferenco odzval na twitterju: "Neverjetno škodljivo početje kulovcev." Dodal je, da je njihov cilj še naprej zavirati ureditev dolgotrajne oskrbe starejših.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta