Opozorilo: Ne nasedite lažnemu oglasu za čudežno zdravilo!

Jana Juvan Jana Juvan
19.08.2022 10:00

Znova so se pojavili lažni in zavajajoči oglasi čudežnega zdravila Inspilar za diabetike. Zlorabljen je tudi spletni portal javne radiotelevizije MMC.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V namen lažnega oglaševanja so zlorabili tudi portal MMC. "Diabetolog" z imenom Lojze Bizjak sicer v Sloveniji ne obstaja, kot tudi ne Inštitut za diabetologijo. 
ZZS

V Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo na vnovičen pojav lažnih in zavajajočih oglasov za prodajo čudežnih zdravil, za katere je bil tokrat zlorabljen tudi portal javne radiotelevizije MMC. Sum kršitev zakonodaje so prijavili tržnemu inšpektoratu in javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke ter ju prosili za povratne informacije ob ukrepanju, so sporočili iz zbornice.

Inspilar za 39 evrov zavaja

"V zadnjem času smo priče številnim zavajajočim in neresničnim objavam o čudežnih zdravilih za zdravljenje sladkorne bolezni. Zadnja med njimi oglašuje izdelek Inspilar za 39 evrov. Prodaja ga Lojze Bizjak, za katerega je navedeno, da je zdravnik in da je predstojnik Inštituta za diabetologijo," je v javnem opozorilu zapisala dr. Draženka Pongrac Barlovič, predsednica Diabetološkega združenja Slovenije in zdravnica na kliničnem oddelku za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Inštitut za diabetologijo sploh ne obstaja

Poudarja, da zdravnik diabetolog s tem imenom in priimkov v Sloveniji sploh ne obstaja, kaj šele Inštitut za diabetologijo. "Tudi vse druge trditve o načinu delovanja pripravka in njegovi domnevni učinkovitosti, navedene v promocijskem članku, niso resnične in so nevarno zavajanje," še opozarja.

In sklene: "Takšne oglase ostro obsojamo. Hkrati imamo zaupanje, da tudi sami ljudje znajo prepoznati, da se izza takšnih oglasov skrivajo lažne obljube ter da se v primeru dvomov posvetujejo z izbranim zdravnikom, medicinsko sestro, edukatorico ali diabetologom," še dodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta