Pametna specializacija in vroče priložnosti na avstrijskem Koroškem

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
04.11.2021 10:20
Strateško podjetniško povezovanje onkraj okvirov matičnih držav postaja vse lažje. Slovenski podjetniki, ki so na avstrijskem Koroškem že ustvarili poslovne povezave, ugotavljajo, da se to obrestuje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Razvojna, strateška in prodajna partnerstva odpirajo možnosti za nastop na večjih trgih. Ponujajo pa tudi priložnosti za bistveno hitrejši razvoj idej, proizvodov in storitev, tudi za zagonska podjetja. Posebno široke so te možnosti na področju industrije mikroelektronike, informacijskih tehnologij, robotike in elektronskih sistemov. Toda kako začeti?

Avstrijska Koroška je, kar je glede na njeno geografsko in populacijsko majhnost morda presenetljivo, ena najpomembnejših vročih točk za proizvodnjo mikročipov daleč naokoli. Na to industrijo, ki jo poganjajo ogromna, globalna podjetja, kot sta Infineon in Intel, se lepijo vse panoge, povezane s tehnologijo. Tako je na avstrijskem Koroškem sklenjen cel krog – od raziskav in razvoja do prodaje.

Vstopna točka za večje trge

Povpraševanje po mikročipih in sistemskih rešitvah, ki se navezujejo na mikroelektroniko in robotiko, je namreč največje v zgodovini. Če kam, potem bi morali podjetja in posamezniki s prebojnimi idejami iz Slovenije resno pogledovati proti avstrijski Koroški. In če kdaj, potem bi morali to storiti zdaj. Priložnosti za prodor na večje trge, partnerstva v raziskavah, ki poganjajo to industrijo, pa tudi za zaposlitev je s kratkim skokom čez nekdanjo mejo res veliko.

Podjetju TROIA iz Slovenj Gradca nastop na tujih trgih sicer ni tuj. S programskimi rešitvami za obvladovanje in vzdrževanje premoženja, namenjenim podjetjem, ki upravljajo obsežne infrastrukture (npr. elektropodjetja, železniška in cestna podjetja), je že dejavno na trgih od Baltika do Grčije. V podjetju načrtujejo, da bodo letos 60 odstotkov svojega prihodka ustvarili zunaj Slovenije.

Primož Sevčnikar iz podjetja TROIA razmišlja o odprtju izpostave na avstrijskem Koroškem. Lokacijsko je blizu, v slovenjgraškem podjetju jih zanimajo tudi partnerstva z razvojnimi inštituti, verjamejo pa, da bi tako lažje samostojno prodrli na avstrijski in nemški trg.

Primož Sevčnikar
Arhiv naročnika

Toda zdaj, pravi Primož Sevčnikar, ustanovitelj in lastnik podjetja, je prišel čas za resnejši nastop na nemško govorečih trgih:

»Na teh trgih je velika prednost, če ima tvoje podjetje na koncu imena kratico GmbH (nem. za d. o. o., op. a.). Tudi zato razmišljamo, da bi izpostavo podjetja odprli na avstrijskem Koroškem. Lokacijsko nam je blizu, zato bi bilo tudi logistično veliko lažje. Poleg tega pa nas zanimajo tudi partnerstva z razvojnimi inštituti, kot je Fraunhofer.«

Celovški inštitut KI4LIFE Fraunhofer Austria namreč opravlja napredne raziskave na področjih obogatene resničnosti, vizualizacije in upravljanja velikih podatkovnih zbirk, ki zanimajo Sevčnikarja.

Tudi zato se je podjetnik udeležil ene od številnih konferenc v Celovcu, na katerih predstavljajo možnosti za slovenske podjetnike.

»Takšna srečanja niso le izvrstna priložnost za pridobivanje informacij,« pravi Jernej Dvoršak, Slovenec, ki v Celovcu dela za Koroško agencijo za spodbujanje investicij BABEG. »So nujna za vzpostavljanje stikov, brez katerih se podjetja težko povezujejo in širijo.«

Jernej Dvoršak
Arhiv naročnika

Dobrodošli na avstrijskem Koroškem!

Podjetja na avstrijskem Koroškem hlepijo po povezovanju. To dokazuje tudi sodelovanje podjetij in raziskovalnih institucij v tehnološkem parku Lakeside, v katerem delajo tudi Slovenci. Tu se ne zapirajo za svoja vrata, ampak jih na široko odpirajo, da se ideje lahko prosto pretakajo.

Simon Pöpperl, predstavnik deželne vlade avstrijske Koroške dodaja: »Iskreno cenimo slovenske inovacije in zato si tudi želimo, da bi delali skupaj in se učili drug od drugega.«

Simon Pöpperl
Arhiv naročnika

Podjetnik, lačen stikov, s pomočjo katerih se odpirajo vrata do strank, razvoja in priložnosti, je praviloma tudi uspešen. Zato se splača razgledati, splača se udeležiti konferenc, ki jih organizirajo slovenske podjetniške organizacije v sodelovanju z avstrijskimi, splača se spoznati podjetniško okolje onkraj meje in poiskati svoje mesto v njem.

Spoznajte avstrijsko Koroška, dežela poslovnih priložnosti – oglejte si video!

{youtube_api}{/youtube_api}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.