Pasivno kajenje: Veliko staršev ravna neodgovorno

Franja Žišt Franja Žišt
09.09.2019 17:15

Lani so policisti obravnavali 382 primerov, ko so starši kadili v avtomobilu ob prisotnosti mladoletnika, v tem letu do danes 273.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še vedno se kadi v 12 odstotkih gospodinjstev, kjer prebivajo tudi mladoletni.
Sašo Bizjak

Kajenje v avtomobilih ob prisotnosti mladoletnih je pri nas prepovedano od leta 2017, vendar marsikateri starš še vedno neodgovorno v avtu ob prisotnosti otroka ali mladostnika prižge cigareto. S tem škoduje ne le sebi, temveč tudi otroku, saj ima tudi pasivno kajenje škodljive posledice na otrokovo zdravje, opozarjajo strokovnjaki. "Še vedno je veliko staršev, ki kadijo v avtomobilu pred otroki. Lani smo zaznali 382 takih kršitev, v letošnjem letu do danes 273," izpostavlja vodja sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun. Toliko kršitev so obravnavali, četudi prekrška, za katerega zaračunajo 250 evrov, ne nadzirajo poostreno.

Otroci pogosteje zbolevajo

Ko je posameznik izpostavljen tobačnemu dimu drugih, vdihava iste škodljive snovi kot kadilec. "Tobačni dim vsebuje več kot 7000 različnih kemičnih snovi, na stotine je zdravju škodljivih, za 70 pa vemo, da povzročajo raka," o škodljivosti aktivnega in pasivnega kajenja razlaga zdravnica z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Helena Koprivnikar. Varne ravni izpostavljenosti tobačnemu dimu ni, kakršnakoli izpostavljenost je škodljiva zdravju, opozarja. Če je posameznik tobačnemu dimu izpostavljen kratek čas, lahko to povzroči vzdražene oči, nos in grlo, glavobole ali slabost. Če pa je posameznik tobačnemu dimu izpostavljen pogosto in dolgotrajno, se lahko pojavijo iste bolezni in zdravstvene težave kot pri kadilcu.

Veliko število prodajnih mest

Učinkom tobačnega dima smo izpostavljeni, tudi ko se v prostoru ne kadi več. "Škodljive snovi se v prostorih, kjer se je kadilo, nalagajo na različne površine, reagirajo z drugimi snovmi iz okolice in tvorijo strupeno mešanico, te snovi se zelo dolgo zadržujejo na površinah, težko jih je odstraniti tudi s čiščenjem, prisotne so lahko 19 mesecev ali več," izpostavi zdravnica.

Marsikateri starš še vedno neodgovorno v avtu ob prisotnosti otroka ali mladostnika prižge cigareto. S tem škoduje ne le sebi, temveč tudi otroku.
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta