(PISMO BRALCA) Evropski parlament v primežu paradoksov

DR
07.10.2024 09:00

Resolucijo je predlagala skrajna desnica v EP, ki bi naj bila dedinja nacizma, oni pa, ki naj bi bili dediči antifašizma in antinacizma, so jo zavrgli

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

"El sueño de la razón produces monstruos" (Spanje razuma generira pošasti) je naslov jedkanice in akvatinte, ki ju je leta 1797 ustvaril veliki španski slikar Francisco Goya. Prileže se profilom današnjih odločevalcev širom sveta, ki težijo k zagotavljanju domnevne varnosti lastnim skupnostim z uporabo sile in prisile enih proti drugim oz. z dokazovanjem, kdo je pri tem močnejši. Fenomen, ki smo mu priča zadnja leta zlasti na Zahodu, tako v ZDA kot v Evropski uniji, in pa na vzhodu, še posebej v bojevitem odnosu med Rusijo in Ukrajino. No, ne pozabimo na Izrael, ki zavoljo podpore ameriške administracije počne s Palestinci to, kar se mu zahoče, obsodbam in opominom Združenih Narodov, da kontinuirano krši mednarodno in humanitarno pravo, navkljub. Gre dalje, z agresijo še na Libanon.

 

Toda vrnimo se k temu napenjanju mišic in preizkušanju moči nam bližje, k vojni v Ukrajini, ki ji po dveh letih in pol trajanja, še ni videti konca. Ko se je v tej najnovejši fazi, kajti kri je na vzhodnem delu države tekla že od 2014, začela z masivnim vdorom ruskih sil na ukrajinsko ozemlje 24. februarja 2022, je Zahod ruski poseg nemudoma obsodil, ker da eklatantna kršitev mednarodnega prava in Ustanovne listine Združenih narodov. Storil je nekaj, česar si ni upal, ko so povsem enako zagrešili ZDA in Združeno kraljestvo z Irakom 2003, ob podpori celo širše koalicije, tako imenovane "koalicije voljnih", kamor je bila vstopila tudi Slovenija. Od vidnih članic EU sta ameriško-britanskemu napadu nekako ugovarjali le Francija in Nemčija. A vedelo se je že takrat, da ko mednarodno pravo in Listino OZN kršita ZDA in njene zaveznice, je več ali manj dopustno, ko kdo drug pa nikakor! Močnejšim je pač dovoljeno, kar drugim ni!

No, znova k Ukrajini. ZDA, zveza Nato in EU so poleg obsodbe takoj sprožile sankcije proti Kremlju ter pričele ukrajinski obrambi pomagati tudi vojaško, z dobavo orožja in z zavezo, da se bo ta pomoč nadaljevala vse dotlej, dokler jo bo Ukrajina potrebovala oziroma do končne zmage. A ker sankcije in tudi začetno oboroževanje braniteljev, Putina niso odvračale od napredovanja na jugovzhodu države - danes je pod rusko okupacijo 22 odstotkov njenega ozemlja – je prihajalo v Ukrajino vse več in vse bolj sofisticiranega orožja, do ameriških bombnikov F-16 in celo raket dolgega dosega ATACMS in Storm Shadow, sicer s prepovedjo dobaviteljev – ZDA in Velike Britanije – za uporabo teh proti ruskemu ozemlju, češ da bi to bila prenevarna provokacija na račun Rusije, ki bi lahko odgovorila tudi z nezaželenim udarom. Opozorila, ki so prihajala in prihajajo iz Moskve, so razumljiva in jasna.

Toda ukrajinski v.d. predsednika Zelenski je toliko vztrajal, da bi mu to dovolili, zlasti potem ko je s svojimi silami na začetku septembra vdrl v ruski Kursk, da mu je dober teden nazaj Evropski parlament, ki naj bi bil prvi skrbnik evropskega miru, prisluhnil. Izglasoval je Resolucijo o nadaljnji finančni in vojaški pomoči Ukrajini, s katero med drugim poziva države članice k takojšnjemu umiku omejitev za uporabo zahodnega orožja, dobavljenega Ukrajini, zoper legitimne vojaške cilje na ruskem ozemlju. Med predlagatelji resolucije je tudi naš Matej Tonin, podprla jo je vsa slovenska četica z izjemo odsotnega Prebiliča. Da, tudi vsi trije iz domnevno naprednejšega kroga, socialni demokrat Nemec ter Joveva in Šarec iz Svobode. Šokantno! Celo moj bivši tovariš iz SD je glasoval za ukrajinsko raketiranje ruskega ozemlja vse do dometa teh raket, vedoč za možen jedrski odziv Kremlja. Pisal sem mu, da se ga sramujem.

In kot da to ne bi bilo dovolj, trojica "naprednjakov" z velikim vprašajem je prispevala tudi k torpediranju poziva Kijevu, da bi se naj opravičil za ukrajinske poboje Poljakov v 2. svetovni vojni ter prenehal s čaščenjem nacističnih zločincev, Ukrajincev, ki so sodelovali s tretjim rajhom. Totalni paradoks: resolucijo o tem je bila predlagala skrajna desnica v EP, ki bi naj bila dedinja nacizma, oni pa, ki naj bi bili dediči antifašizma in antinacizma, so jo zavrgli. Naj razume kdor lahko?!

 

Aurelio Juri, Koper

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta