(PISMO BRALCA) Jek 2 in referendum

DR
15.10.2024 08:00

Razprava o drugem bloku jedrske elektrarne Krško. Komu velja prisluhniti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Greenpeace

Graditi drugi blok jedrske elektrarne v Krškem (Jek 2) je pomembno vprašanje, ki se tiče vseh nas. Zato pogrešam argumentirano debato za in proti. Samo na podlagi pravih argumentov bo odločitev pravilna. Izkušnje o takšnih energetskih projektih imamo v Teš 6. Še nekaj let nazaj bi brez pomislekov na referendumu obkrožil za. Danes pa ne več. Vzrok je kriza s ceno elektrike, ki smo jo doživeli. Takrat sem se vprašal, kako je možna takšna podražitev elektrike, če pa smo vsaj 80-odstotno samozadostni. Imamo idealno kombinacijo elektrike, sestavljeno iz hidroenergije, atomske energije in termoelektrarne. Voda se ni podražila, premog tudi ne, v jedrskem obratu nismo menjali goriva. Zakaj torej astronomsko povečanje cene elektrike, da je morala intervenirati država? Odgovor je pri mešetarjih z elektriko, od katerih pa nismo nikoli dobili verodostojnega odgovora.

 

Z državnim denarjem zgrajene elektrarne proizvajajo elektriko, ki jo prodamo tujcem, nato pa po borznih cenah uvažamo, to je zame neumnost. Izvažamo lahko samo viške iz naših elektrarn. Če se to ne spremeni, potem se lahko zgodi, da bomo zgradili Jek 2, se zadolžili za nepredstavljiv znesek in proizvajali elektriko za tujce. Zaradi mene lahko Gen Energija zgradi Jek 2, ampak s svojim denarjem in brez državnega poroštva. V tem primeru ne bodo takoj v startu odpisali najcenejših ponudnikov in dobro premislili o velikosti elektrarne. Glede goriva smo v vsakem primeru odvisni od tujcev. Majhne modularne jedrske elektrarne so že razvite. Veliko cenejše, bolj prilagodljive in v primeru okvare ne izpade polovica proizvodnje v državi. Imamo lokacije, kjer bi jih lahko postavili, to so bivše termoelektrarne, kjer je tudi vsa potrebna infrastruktura. Na koncu pa še dejstvo, da na zahodu z zahodno tehnologijo ni bila v zadnjih letih zgrajena nobena jedrska elektrarna v roku, brez astronomskih podražitev. Vprašanje torej je: smo tako bogati, da si lahko to privoščimo. In kaj je alternativa? To so črpalne elektrarne, ki jih znamo narediti od začetka do konca sami, in plinske elektrarne. Oba tipa sta idealna za pokrivanje konic, ko je elektrika najdražja in se odlično dopolnjujejo s sončno energijo.

 

Miran Prelogar, Maribor

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta