(PISMO BRALCA) Obletnica vstopa v rov sv. Barbare

01.04.2024 06:00

Sicer pa tako sedaj vsi vladajoči v Sloveniji podpirajo poboje, kajti na podlagi teh in lažnih volitev so prišli na oblast.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Muzej novejše zgodovine Slovenije

Hud zločin je bil odkrit 3. marca 2009, ko so delavci odstranili iz rudniškega rova enajst betonskih pregrad v dolžini 100 metrov. Grozljiv pogled na strahotne, strohnele skelete 1416 žrtev, ki so tu končale zadnjo pot na Zemlji. Pretres Slovencev in Slovenk, ki so tu izgubili svoje najdražje, in sploh nas vernih Slovencev, saj je dokazano, da so bili žrtve kristjani. Ob tem dogodku je bil obveščen slovenski politični vrh s predsednikom Republike Slovenije, ki je izjavil "To so druge zadeve", namesto da bi proglasil dan žalovanja za pokojnimi in takojšnji pokop! Te žrtve so bile pokopane na pokopališču Dobrava pri Mariboru. Zakaj ne na pokopališču na Žalah v Ljubljani, če je takrat odredila pokol država oziroma njena vodilna partija? Predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski nadškof Stanislav Zore sta se tako dogovorila. Klonila sta pred ljubljanskim županom, ki ne dovoli v Ljubljani pokopavati "domobrancev". Kakšen pravni nered. Sicer pa tako sedaj vsi vladajoči v Sloveniji podpirajo poboje, kajti na podlagi teh in lažnih volitev so prišli na oblast.

Te žrtve so pokopane na Dobravi v skupnem grobu, ki je okoli 100 m oddaljen od poslovilnega objekta, v gozdu med borovci, hrasti in smrekami. Pot do tja je delno asfaltirana, delno so položene ploščice, zadnjih deset metrov pa je makadam! Grob je poravnan z zemljo in posut z gramozom, da je poravnan z okolico. Ni nikakršnega znaka groba! Nad pokopanimi žrtvami je ograja, 80 cm debeli količki v razdalji po par metrov in napeta tanka kovinska verižica. Tako je cca 100 m2. V sredini tega je postavljena kovinska tabla, velika 200 x 80 cm, z napisom: "Na tem območju spominskega parka se nahaja grob, v katerega so bili leta 2016 in 2017 preneseni in pokopani posmrtni ostanki žrtev, ki so bile najdene v rovu sv. Barbare v Hudi jami."

Lani sem preveril, ali je to res, pa sem videl, da je tu gorela samo ena sveča! Položil sem rože in prižgal dve sveči. Žalosti me tako nepieteten odnos države do pobitih.

Alojz Senekovič, Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta