(PISMO BRALCA) Ta veseli dan ali DARS postavlja protihrupno zaščito nekje daleč od Ljubljane

Andrej Koren
12.02.2024 06:00

Ali se zavedate, da je ta odsek AC edini v Sloveniji brez protihrupne zaščite?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Pričetek gradnje avtocestnega odseka Šentilj–Pesnica sega v leto 1994. Gradnjo so začeli 16. 6. 1994 in naj bi jo po napovedih družbe DARS, d. d., končali v oktobru 1996. Pa vendar AC-odsek Šentilj–Pesnica še ni končan niti do 31. 1. 2024. Na omenjenem odseku avtoceste DARS-u v 30 letih ni uspelo postaviti protihrupne zaščite. Kdo jim je dal uporabno dovoljenje? Prepotoval sem velik del Evrope, pa nikjer razen v Srbiji nisem naletel na AC brez protihrupne zaščite.

Najprej nekaj besed o umestitvi trase AC Šentilj–Pesnica. Prvotna trasa je bila zamišljena skozi dolino, kjer je bistveno manj naseljenega območja kot na aktualni trasi. Ta AC poteka skozi naselje Šentilj. AC skozi naselje? Viadukt AC je speljan preko regionalne ceste Maribor–bivši mejni prehod Šentilj, pod katero teče tunel železniške proge Maribor–Gradec. Trije veliki infrastrukturni objekti eden nad drugim? Zakaj zamenjava trase AC? Na to ne zna ali pa noče odgovoriti nihče. Je bil to pritisk politike ali gospodarstva? Kdo oziroma kateri akterji lokalne skupnosti so se s to drugo različico strinjali? Drži, da je podjetje Kompas MTS, d. d., delni krivec za nastalo situacijo? Po prvi različici naj bi trasa AC takoj za novim mejnim prehodom zavila desno in ne bi potekala proti Šentilju in skozi njega. V tem primeru omenjeno podjetje Kompas MTS ne bi moglo postaviti AC-počivališča Mostovž, za kar pa je imelo velik interes. Tako imamo danes na trasi AC Šentilj–Pesnica na razdalji 9,5 km kar dve počivališči. Je obstajal dogovor med lokalno skupnostjo, podjetjem Kompas MTS in družbo DARS? Zakaj so odkupili stanovanjske objekte, ki so bili ob prvi različici? Njihovi lastniki so dobili nadomestna zemljišča tik ob drugi različici. Halo?! Mi lahko kdo to razloži? Predstavniki DARS-a so jim zaradi te "napake" (neumnosti, korupcije ...) obljubili protihrupno zaščito, a obljube do danes niso uresničili. Ljubljanski gospodje so na to pozabili. Preprosti ljudje pa niso pozabili. Kot niso pozabili, da je vaš vir financiranja davkoplačevalski denar, ki ga prispevamo vsi Slovenci.

Zakaj je torej zmanjkalo davkoplačevalskega denarja za postavitev protihrupne zaščite na odseku AC Šentilj–Pesnica? Pri izgradnji AC-odseka Lendava–Maribor je baje izginil denar za odstavni pas, ki bi ga cesta s tako frekvenco prometa nujno potrebovala. Ste ga mogoče porabili za zvišanje svojih nizkih plač (čudno, da ne stavkate)? Ste ga mogoče razdelili med aktualne politike, ki vas nastavljajo na bajno plačana delovna mesta? Večina davkoplačevalcev prejema minimalno plačo ali še manj. Kje je protikorupcijska komisija, kje državnozborska komisija in kje organi pregona?

Ali se zavedate, da je ta odsek AC edini v Sloveniji brez protihrupne zaščite? Poznamo odseke, ki so brez stanovanjskih objektov in imajo postavljeno protihrupno zaščito. Ponekod ste protihrupno zaščito že zamenjali (npr. Celje ...), ponekod pa ste jo celo podvojili. Ves čas smo se na vas obračali poslanci, župani in občani iz Šentilja in Pesnice. Z vaše strani ni bilo, razen arogantnih odgovorov, polnih laži in sprenevedanja, nobenih pozitivnih odzivov. Tudi vaše izjave za javnost so zavajajoče, če ne smešne. Naj navedem primer: 12. 2. 2022 je član vaše uprave Boštjan Rigler obljubil takratnemu poslancu Marijanu Pojbiču, županu občine Šentilj Štefanu Žvabu in županu občine Pesnica Gregorju Žmaku, da bodo v letu 2023 izvedli rekonstrukcijo in postavitev protihrupne zaščite v dveh delih. Prvi del bi moral biti dokončan leta 2023 in drugi del v letu 2024 (vir: Maribor24.si, Mojepodravje.si). Obstaja tudi fotografija udeležencev pogovora. Le sedem mesecev kasneje, 29. 9. 2023, poroča portal Maribor24.si, da so jim iz DARS-a sporočili, da se sanacija in postavitev protihrupne zaščite na odseku AC Šentilj–Pesnica premakne v leti 2025 in 2026. Beseda člana uprave družbe DARS ni vredna počenega groša. Takšnega nenačelnega člana uprave DARS-a očitno ni sram govoriti neumne floskule in prejemati visoko plačo iz davkoplačevalskega denarja.

Naj omenim, da je družba DARS v Poročevalcu DZ RS že leta 1995 poročala (letno poročilo za leto 1994) o izvedbi protihrupne zaščite na trasi AC Hoče–Arja vas. Na svoje ustno vprašanje DARS-u sem dobil odgovor, da leta 1996 zakonodaja še ni zahtevala protihrupne zaščite za AC. Od Šentilja do Maribora zakonodaja ne velja, od Hoč do Ljubljane pa velja. Kdo je pravzaprav tukaj "nor"? Malo zdrave kmečke pameti, dragi darsovci. Ali ste čisto izgubili stik z realnostjo? "Odpeljite" si AC-odsek Šentilj–Pesnica in si ga postavite tam pri beli Ljubljani. Dovolj nam je vaših rabot.

Še zadnje vprašanje. Koliko plačujete Občini Šentilj za uporabo avtobusne postaje na regionalni cesti Maribor–Šentilj pod vašim viaduktom, kjer nepravilno parkirajo vaši vozniki kombijev, da kaznujejo voznike brez vinjet?

Ponižni poklon, gospodje.

Andrej Koren, Šentilj

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta