(PISMO) Univerza v Mariboru: S tovrstnimi obtožbami se nekorektno negira delo vseh zaposlenih na slovenskih univerzah

DR
08.07.2021 16:05
Odgovor Univerze v Mariboru na javni poziv Visokošolskega sindikata Slovenije v nadaljevanju objavljamo v celoti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na Univerzi v Mariboru zaključujemo izvedbo študijskega leta 2020/2021, ki je bilo posebno v izvedbi, saj je prineslo veliko izzivov zaradi epidemije covid-19. Delo na daljavo in elektronski stik s študenti ni nekaj, kar si na univerzi želimo in naredili smo vse, da bi vsaj delno pedagoški proces lahko potekal v prostorih fakultet Univerze v Mariboru. Zavedamo se, da je bil način dela na daljavo, ki so ga začrtale nepredvidljive okoliščine, povezane s širjenjem nalezljive bolezni, in razglašena epidemija ter ukrepi za varovanje zdravja, mogoč le ob sodelovanju vseh deležnikov v terciarnem izobraževanju, tj. študentov, visokošolskih učiteljev in sodelavcev ter strokovnih sodelavcev. Zato je treba javnost opozoriti, da so navedbe in obtožbe, zapisane v javnem pozivu VSS, neresnične in so namenjene predvsem kritiziranju vseh deležnikov v visokem šolstvu. S tovrstnimi obtožbami, ki ne temeljijo na resničnih dejstvih, se  nekorektno negira delo vseh zaposlenih na slovenskih univerzah, ki so pedagoško, raziskovalno in strokovno delo opravili ne le korektno, ampak v nezavidljivih okoliščinah več kot odlično ter morali za enako kakovostno izvedbo vložiti mnogo več časa ter truda, kot pred razglašeno epidemijo in ki so bili na voljo študentom praktično ob vsakem času.

Univerze tekoče opozarjamo na vso problematiko, pozivamo pristojne, podajamo predloge. Prioriteta letošnjega leta je bila skrb za zdravje zaposlenih. Zadovoljni smo, da je bilo na področju izobraževanja tudi visoko šolstvo uvrščeno med prioritete za cepljenje. Odzvali smo se takoj ter organizirali cepljenje na način, da je bil dostop za zaposlene na univerzi čim lažji. Odziv zaposlenih na cepljenje je bil dober, saj je v odstotku vsaj na Univerzi v Mariboru precepljenost veliko višja, kot v Republiki Sloveniji. 

V danih razmerah izvedbe pedagoškega procesa na univerzah ne razumemo kot da študijski proces poteka normalno, temveč storimo vse, da študentom omogočimo izvedbo vseh predvidenih kontaktnih ur, ki so definirane z akreditiranimi predmetniki študijskih programov, ter da imajo študentje možnost pridobiti vse predvidene študijske rezultate in splošne ter predmetno-specifične kompetence. Ob zagotavljanju korektne izvedbe pedagoškega procesa, ki je v študijskem letu 2020/21 temeljila predvsem na proaktivnosti posameznih visokošolskih učiteljev, smo se ukvarjali predvsem z nabavo potrebne zaščitne opreme, opremo predavalnic, usposabljanjem sodelavcev za delo na daljavo, pomočjo tujcem pri študiju, vračanjem naših študentov v RS, organiziranjem karanten, sodelovanjem z zdravstvenimi organi pri poročanju o stanju obolelih ipd. Hvaležni smo za vso opravljeno delo zavzetega pedagoškega, raziskovalnega in strokovnega kadra ter prav tako zavzet in odgovoren odnos študentk in študentov. V kolikor pa je kakšen posameznik sam izvajal pedagoški proces, kot je zapisano v izjavi Sindikata VSS, je to vredno graje in najostrejše kritike in upamo lahko, da bodo študentje na to opozorili. Nenazadnje imajo študentje možnost oceniti delo visokošolskih učiteljev z anketo o pedagoškem delu in obremenitvi študentov na Univerzi v Mariboru, prav tako pa smo na Univerzi v Mariboru za pripravo podrobne analize o pedagoškem delu na daljavo v študijskem letu 2020/21 pripravili tudi več različnih mnenjskih anket o tem, kako je pedagoški proces potekal na članicah z vidika različnih deležnikov v akademski sferi, tj. študentov, visokošolskih učiteljev in sodelavcev ter strokovnih sodelavcev, ki bo v resnici pokazala na tiste pomanjkljivosti, ki jih je vredno naslavljati v prihodnjem študijskem letu.

Andrej Petelinšek

Dejstvo je tudi, da lahko preverjanje in ocenjevanja znanja  na Univerzi v Mariboru nosilci in izvajalci predmetov že nekaj časa izvajamo v živo (sicer v skladu z omejitvami, ki nam jih postavljajo ukrepi za varovanje zdravja NIJZ in MZ) in sprašujemo se, kakšen je namen pisanja predstavnikov sindikata, da javnost in študentsko populacijo tako zavaja. Ob tem bi radi izpostavili tudi dejstvo, da smo na Univerzi v Mariboru ob prvem sproščanju ukrepov pri pristojnem ministrstvu dosegli izvedbo v živo z omejitvami, ki jih predvideva vladni semafor za sproščanje ukrepov, vendar so se visokošolski učitelji in študentje na marsikateri članici Univerze v Mariboru zaradi varovanja zdravja in prehitrega prehoda ter prevelikega odprtja članic za izvedbo pedagoškega procesa skupaj odločili za izvedbo na daljavo. Obenem poudarjamo tudi, da smo na Univerzi v Mariboru vse aktivnosti izvajali v polnem sodelovanju s predstavniki Študentskega sveta Univerze v Mariboru, ves čas pa smo skrbeli za to, da so bili vsi deležniki v akademski skupnosti primerno obveščeni, tako o odlokih Vlade RS, kot o vseh varovalnih ukrepih, ki jih je potrebno spoštovati pri izvedbi pedagoškega procesa v živo, in ostalih aktivnostih, ki so potekale na Univerzi v Mariboru in na drugih slovenskih univerzah (RKRS).

Izpostaviti velja tudi izjemno proaktivnost posameznikov na UM, ki so v času prehoda na delo na daljavo s svojim znanjem pomagali, da smo primerno in hitro usposobili visokošolske učitelje in študente za izvedbo pedagoškega dela na daljavo, posebej v času, ko Vlada RS še ni predvidela nujnega financiranja aktivnosti, povezanih z digitalizacijo procesov na slovenskih javnih univerzah. Na slovenskih univerzah smo sicer pričakovali tudi proaktivno pomoč strokovnjakov na področju pedagoško-psihološko-didaktičnih vsebin, ki jih omenjajo predstavniki sindikatov v svoji izjavi.

Ne glede na dejstvo, da se študijsko leto 2020/21 še ni izteklo, na Univerzi v Mariboru že načrtujemo aktivnosti za nemoten pričetek študijskega leta 2021/22, pri čemer je ključna komunikacija s pristojnim ministrstvom, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Vlado R Slovenije, ki z odloki postavlja možnosti za izvedbo pedagoškega procesa. Na Univerzi v Mariboru si bomo prizadevali, da se tako kot v ostalem javnem življenju upošteva pravilo PCT, s čimer se ukrepi za varovanje zdravja omilijo, za samo izvedbo pedagoškega procesa pa to pomeni lažje načrtovanje ter izvedbo, ki bi lahko skozi celotno študijsko leto 2021/22 potekala kontinuirano v prostorih fakultet, razen v primeru morebitne ponovne razglasitve epidemije in ukrepov za varovanje zdravja zaradi širjenja nalezljive bolezni. Očitki o neaktivnosti vodstev univerz, podanih s strani kritičnih posameznikov, niso na mestu, saj ves čas naslavljamo problematiko, komuniciramo z resornim ministrstvom, zahtevamo upoštevanje predlogov univerz, prisluhnemo stiskam tako zaposlenih, kot študentov.

Na Univerzi v Mariboru se pri svojem delu tudi ne zapiramo pred javnostjo. Pri delu organov univerze, ki potekajo na daljavo, lahko sodelujejo vsi člani akademske skupnosti, vsi, ki imajo digitalno identiteto Univerze v Mariboru, kar velja seveda tudi za predstavnike VSS SUM in drugih sindikatov, ki delujejo na univerzi. Prav tako Univerza v Mariboru o vseh postopkih obvešča javnost. 

Na Univerzi v Mariboru bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi se lahko študijsko leto 2021/2022 izvajalo v predavalnicah, zato ponovno pozivamo zaposlene in študente k cepljenju, četudi se moramo zavedati, da je to v R Sloveniji prostovoljno. Naše početje ni pasivno, v procesih, pozivih in pri svojem delu smo zelo aktivni. To se zagotovo kaže tudi v izvedenem pedagoškem procesu tekočega študijskega leta, ki ga v teh mesecih uspešno zaključujemo.

prof. dr. Zdravko Kačič,

rektor Univerze v Mariboru

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta