Po čem bomo letos smučali? Preverite cene dnevnih in sezonskih vozovnic na nekaterih slovenskih smučiščih

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
21.11.2022 06:00

Preverili smo, kakšna so na nekaterih slovenskih smučiščih pričakovanja pred sezono, tako v luči priprave prog kot zanimanja smučarjev za sezonske vozovnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakšna bo letošnja sezona na slovenskih smučiščih?
Sašo Bizjak

Proti koncu novembra je običajno že čas, ko najbolj navdušeni rekreativni smučarji pregledajo in po potrebi servisirajo svojo opremo in se začnejo ozirati v nebo, ali bo to leto radodarno s snegom. Zaradi podnebnih sprememb je tega v zadnjih desetletjih zlasti na nižje ležečih smučiščih vedno manj. Upravljavci smučišč so zato v veliki meri odvisni od sistemov zasneževanja, ti pa so, kot vemo, veliki porabniki vode in elektrike. V luči podražitev energentov zaradi vojne v Ukrajini in potrebe po kar najbolj gospodarnem ravnanju z energetskimi viri na vseh ravneh družbe se zato letos upravičeno sprašujemo, kakšna bo zimska sezona na slovenskih smučiščih. So ta na sezono pripravljena ali so še v negotovosti, predvsem glede tega, ali bo treba varčevati z energenti in kako bodo to izvedli? So med mogočimi ukrepi za varčevanje z energenti manjši obseg zasneževanja ali celo zaprtje nekaterih prog, morda ukinitev nočne smuke, ki je zaradi vklopljenih reflektorjev dodatni velik porabnik elektrike? Kakšno zanimanje smučarjev zaznavajo glede na predprodajo vozovnic, ki za vsa smučišča v glavnem še poteka do 30. novembra? Odgovore na ta vprašanja smo poiskali pri upravljavcih nekaterih večjih smučišč, zanimivih zlasti za smučarje iz severovzhodne Slovenije.

Mariborsko Pohorje: Poskušali bodo zasnežiti čim več smučišč

Smučišča na Mariborskem Pohorju in Arehu upravlja javno podjetje Marprom, ki je del Skupine Javni holding Maribor. Poudarjajo, da si bodo v prihajajoči sezoni prizadevali, da obiskovalcem na obeh območjih zagotovijo kakovostno smuko. "S tem namenom bomo poskušali zasnežiti čim več smučišč, a bomo pri njihovem urejanju ravnali maksimalno racionalno z vidika porabe energentov, tako kot že v preteklih sezonah. Ukinitev nočne smuke ni predvidena, so pa pri njej mogoče prilagoditve obsega, če bomo primorani k dodatnemu varčevanju," odgovarjajo v Marpromu. O zanimanju smučarjev za vozovnice v predprodaji navajajo, da je bilo do konca minulega tedna prodanih več kot 1400 različnih sezonskih smučarskih vozovnic in 400 paketov vozovnic "5-krat dnevna". "Število prodanih vozovnic je približno na ravni iz predhodne sezone," pojasnjujejo v Marpromu. So pa ta konec tedna, v petek in soboto, v nakupovalnem središču Europark v sklopu sejma zimske športne opreme zainteresirani lahko prevzeli kupon, s katerim so nato med petkom in nedeljo pri blagajni pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače lahko kupili pakete vozovnic "5-krat dnevna" po akcijskih cenah. "Na podlagi sejemskih kuponov smo od petka do nedelje dodatno prodali nekaj več kot 60 paketov teh vozovnic," je povedal Miha Rubin iz Marproma.

Na Mariborskem Pohorju bodo pri urejanju smučišč ravnali masimalno racionalno.
Andrej Petelinšek

Kope: Želijo biti dostopni širši množici

V prihajajoči zimski sezoni bodo na Kopah žičniške naprave obratovale s polnimi kapacitetami. "Za varčevanje z energenti z omejevanjem zasneževanja ali odprtjem manj prog, ukinjanjem nočnega smučanja in podobnimi ukrepi se ne bomo odločili, ker želimo vsem našim gostom omogočiti sezono, za katero verjamemo, da jo bomo po nekaj 'težjih' letih uspešno izpeljali," pojasnjuje Boštjan Paradiž, direktor slovenjgraške družbe Vabo, ki upravlja smučarske naprave na Kopah. Trenutno se najbolj posvečajo prodaji sezonskih smučarskih vozovnic, ki je približno na isti stopnji kot lani. "Za večji dvig cen se to sezono nismo odločili, saj še vedno želimo biti dostopni širši množici in omogočiti smuko vsakomur. V tem mesecu bomo začeli tudi predprodajo dnevnih vozovnic in verjamemo, da je pred nami še ena dobra sezona, polna snega," sklene Paradiž.

Na Kopah po nekaj težjih letih upajo na uspešno sezono. 
Nejc Strojnik

Rogla: Pričakujejo precej izzivov

Na Rogli se trenutno intenzivno ukvarjajo s pripravo ponudbe in storitev, ki jih bodo prednostno ponujali v zimski sezoni 2022/2023, pri čemer upoštevajo tako izkušnje iz preteklih let kot napovedi o tem, kaj jih čaka v prihodnje. "Zavedamo se, da nas ob občutni rasti cen živil, energentov in preostalih življenjskih stroškov, aktualni epidemiološki situaciji ter negotovih razmerah na trgu delovne sile pred prihajajočo zimsko sezono in med njo čaka precej izzivov," pravijo pri Uniturju, upravljavcu smučišč na Rogli.

Vzdrževalna in pripravljalna dela na žičniških napravah in smučarskih progah potekajo po načrtih. Ob ugodnih vremenskih razmerah in nizkih temperaturah načrtujejo začetek smučarske sezone v prvi polovici decembra. Predprodaja smučarskih vozovnic po navedbah Uniturja poteka skladno s pričakovanji. Ker se največ smučarjev za nakup vozovnic v predprodaji odloča v drugi polovici novembra, je o številkah še preuranjeno govoriti, navajajo. "V Uniturju se kljub nekaterim črnogledim napovedim in negotovim razmeram nadejamo uspešne zimske sezone, v kateri se bomo ponovno morali hitro in učinkovito prilagajati sprotnim razmeram – med drugim tudi z gospodarnim ravnanjem z energijo in optimizacijo operativnih procesov," dodajajo.

Na Rogli načrtujejo začetek sezone v prvi polovici decembra.
Tadej Regent

Krvavec: Ob prvi hladni fronti bodo zasneževali

Na enem naših redkih visokogorskih smučišč predvidevajo in si želijo, da bi letošnja zimska sezona potekala brez omejitev kapacitet ter drugih ukrepov, ki so jih morali izvajati pretekli dve sezoni. "V tem trenutku imamo vse pripravljeno, da ob prvi hladni fronti pričnemo zasneževati smučišča," pravi Barbara Trebušak, na Krvavcu odgovorna za odnose z javnostmi. Po njenih zagotovilih se bodo upravljavci smučišč potrudili, da zaradi varčevanja ne bi omejevali smučarskih užitkov. "Tudi nočno sankanje bomo normalno izvajali ob petkih in sobotah," dodaja Trebušakova. Ker predprodaja vozovnic še traja, o številu prodanih vozovnic težko govori, ker "statistiko o uspešnosti predprodaje vedno naredimo po koncu", sklene sogovornica.

Na Krvavcu si želijo sezono brez omejitev.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta