Po enoletnem premoru spet dividende v zavarovalništvu

Damijan Toplak
25.05.2021 20:00
To, da so na današnjih skupščinah delničarjev Zavarovalnice Triglav in Save Re spet delili dividende, je bil le majhen obliž za delničarje, ki so lani ostali brez njih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delničarji Zavarovalnice Triglav, na fotografiji v ospredju Andrej Slapar, letos spet do dividend.
Robert BALEN

Čeprav so na današnjih skupščinah delničarjev Zavarovalnice Triglav in Save Re (v njeno skupino sodijo tudi Zavarovalnica Sava, Sava Infond in Sava pokojninska s sedežem v Mariboru) imenovali nove nadzornike, pa je največ pozornosti delničarjev pritegnila delitev bilančnega dobička. Tako pri nadzorniških imenih kot pri dividendah so bili sicer upoštevani predlogi uprav in nadzornih svetov obeh zavarovalnic. Delničarji Triglava so si tako razdelili 38,6 milijona evrov dividend ali 1,7 evra bruto na posamezno delnico (pred pandemijo so dividende znašale 2,5 evra), pri Savi Re je za dividende šlo 13,2 milijona evrov ali 0,85 evra bruto na posamezno delnico (za lani so predvideli 1,10 evra). Obojim bodo dividende nakazane že 10. junija.

Upravi obeh zavarovalnic sta izpostavljali, da sta želeli že lani, pa tudi letos, delničarjem nameniti višje dividende, a slovenski regulator zavarovalniškega trga (Agencija za zavarovalni nadzor) tega ne dovoli oziroma ne priporoča, ne želijo pa si, je dejal prvi mož Save Re Marko Jazbec, da bi bili zaradi tega deležni kakšnih njihovih sankcij. Mali delničar Save Re Andrej Osterc je menil, da so slovenske zavarovalnice v Evropi ene redkih, ki lani niso izplačale dividend, letos pa so te nižje, in se obenem čudil, da država kot njihova (ne)posredno največja lastnica ne terja višjih dividend.

Prav Sava Re je lani, tudi po prevzemu življenjske zavarovalnice Vita od NLB, dosegla rekordnih 56,4 milijona evrov čistega dobička, v letošnjem prvem četrtletju pa je ta že 23,5 milijona evrov. Temu primerno se na Ljubljanski borzi odziva njihova delnica, ki je še marca lani ob začetku epidemije koronavirusa klecnila na 14 evrov, v teh dneh pa se z njo trguje pri 26 evrih. Sava Re je uspešno poslovala pri upravljanju vzajemnih skladov, še bolj pa dodatnih pokojninskih sredstev v Sloveniji in zlasti v Severni Makedoniji. Zavarovalnica Triglav v tem obdobju ni imela tako meteorske rasti poslovanja in je tudi zato njena delnica s 24 evrov odskočila na "le" 35 evrov.

Kljub vsemu Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, današnje skupščine ni zapuščal nezadovoljen. "Veseli me, da so delničarji vse predlagane sklepe sprejeli bolj ali manj soglasno. Nadvse veseli smo tudi, da smo po enoletnem premoru ponovno med delničarje lahko delili dividende, ki so v skladu z našo dividendno politiko in pa z zahtevami zavarovalniških regulatorjev. Ali bomo prihodnje leto predlagali kakšno dodatno ali višjo dividendo, je za zdaj še preuranjeno napovedovati. Statutarne spremembe in podaljšanje možnosti izdaje dodatnega kapitala pa vidim predvsem kot možnost večje fleksibilnosti in prilagajanja potrebe po kapitalu, medtem ko o možnosti dokupovanja lastnih delnic za zdaj ne razmišljamo," je po končani skupščini delničarjev Triglava povedal Slapar. Novih nadzornikov in sestave nadzornega sveta ni želel komentirati, tudi v luči prihodnosti te uprave ne, je pa izpostavil, da bo novi nadzorni svet strokoven, kar je za zavarovalnico dobro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta