Po Hojsovem "nadministrskem" tvitu Koritniku: Kdo plača donacije javnih uslužbencev, kdo s funkcijo dobi telefon?

14.05.2021 10:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Hojs
Anže Malovrh/STA

Ko je minister za notranje zadeve Aleš Hojs (SDS) ta teden "nadministrsko" - in pomanjkljivo slovensko - tvitnil (ministru iz SMC za javno upravo Boštjanu Koritniku), češ da morajo tisti v javni upravi, ki so donacijo Slovenski tiskovni agenciji #za obSTAnek nakazali z esemesom s službenega telefona, to "refundirati" sami in iz svoje neto plače, so mu tviteraši hitro razložili, da obstaja tako imenovani ločen račun: službene zadeve na eni in isti številki operaterju z enim računom plača delodajalec, neslužbene pa s svojo položnico uporabnik sam.

Minister Koritnik se je na Večerovo vprašanje komentiranja Hojsovega tvita očitno vzdržal: odgovora nismo dobili niti pojasnila, zakaj ne. So pa na ministrstvu za javno upravo (MJU) pojasnili, kako je s telefoniranjem v državni upravi, ali oziroma kdaj službeni telefon sodi k delovnemu mestu, kakšen je protokol ...  In seveda kako je z donacijami, s katerimi si je glavo na twitterju razbijal notranji minister. Ni pa povedal, ali ima sam ločen račun za neslužbeno uporabo telefona.

Razčlenjen račun

Torej. Glede donacij. Ministrstvo za javno upravo je izvedlo skupno javno naročilo za storitve mobilne telefonije in nakup mobilnih aparatov. Ministrstvo nato podpiše krovno pogodbo, naročniki pa posamezne pogodbe.

Krovna pogodba ureja tudi način izvajanja storitev, ne prepoveduje pa uporabe posameznih storitev izven predračuna. To je prepuščeno posameznim naročnikom, ki lahko določene storitve tudi prepovedo oziroma blokirajo, pravijo na MJU. Krovna pogodba zato tudi predvideva ločen način obračunavanja storitev oziroma izstavljanje tako imenovanih razčlenjenih računov.

Kdo s funkcijo dobi še telefon? Pravico do službenih mobilnih telefonov imajo vsi tisti javni uslužbenci, ki jim mobilni telefon služi za hitro in učinkovito opravljanje dnevnih nalog.

Kdo vse ima "položajni" telefon?

Z uredbo o uporabi službenih mobilnih telefonov in storitvah mobilne telefonije v organih državne uprave je določeno, da imajo pravico do stalne uporabe službenega mobilnega telefona in storitev mobilne telefonije predsednik vlade, ministri, generalni sekretar vlade, državni sekretarji, generalni direktorji v ministrstvih, generalni sekretarji v ministrstvih, direktorji vladnih služb, direktorji organov v sestavi ministrstev, vodja kabineta predsednika vlade, vodje kabinetov ministrstev, načelniki upravnih enot, namestniki predstojnikov vladnih služb, generalnih sekretarjev, generalnih direktorjev v ministrstvih in direktorjev organov v sestavi.

Službeni mobilni telefon se lahko dodeli v stalno uporabo tudi drugim javnim uslužbencem v organih državne uprave, če je za to utemeljen razlog. 

Dodelitev telefona in naročniškega razmerja odobri predstojnik organa oziroma njegov pooblaščenec, v soglasju s službo, ki je pristojna za izdajo aparatov. Na ministrstvu za javno upravo, na primer, je to služba za splošne zadeve, ki dodeljuje mobilne telefone in vodi evidenco izdanih mobilnih aparatov. 

Mobilni telefoni so dodeljeni glede na položaj javnega uslužbenca. V primeru MJU je obseg storitev za vse javne uslužbence enak. Se pa lahko poveča, če obstaja upravičen razlog, na primer službena pot zunaj EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta