Po incidentu na meji z Italijo interpelacija grozi Toninu

Uroš Esih Uroš Esih
11.06.2020 19:30

Preiskavo enega najhujših incidentov v zgodovini Slovenske vojske, ko naj bi 7. maja pripadnika vojske na italijanski meji ustavila civilista, eden pa naj bi vanj meril z avtomatsko puško, je uradno prevzela obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš in obrambni minister Matej Tonin zatrjujeta, da bodo incident podrobno preiskali. 
Robert Balen

Vedno več indicev je, da se je 7. maja zgodil incident na meji z Italijo, ko naj bi moškega ob meji z Italijo ustavila vojaka Slovenske vojske (SV), eden pa naj bi vanj meril z avtomatsko puško, priznavajo v Slovenski vojski. Po poročanju Pop TV naj bi sprehajalec oba vojaka tudi identificiral policiji na fotografiji. Neuradno pa naj bi policija sama snemala vojake ob njihovem prihodu na dolžnost. V SV zaradi interesa preiskave o podrobnostih dogodka ne želijo govoriti, vseeno pa je danes pred novinarje stopil načelnik generalštaba SV Robert Glavaš in zatrdil, da prekoračitev pooblastil v vojski ne dopuščajo. Istočasno pa je izrazil začudenje, da za "ta dogodek ni bila oblikovana medresorska delovna skupina, kot to velevajo predpisi in akti". V skladu z odločitvijo vlade o pomoči SV policiji pri varovanju slovenske meje bi se namreč v primeru kršitev moralo oblikovati skupno preiskovalno telo ministrstev za obrambo in notranje zadeve, a do tega ni prišlo.
Vojska pomaga policiji na celotni meji
Preiskavo enega najhujših incidentov v zgodovini SV je uradno prevzela obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo, SV pa bo v tej preiskavi polno sodelovala. "V interesu vseh nas je, da se domnevni dogodek razišče. Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati," je povedal Glavaš, a istočasno izrazil zaupanje v slovenske vojake, češ da delujejo strokovno in zakonito in po navodilih policije. Glavaš je zatrdil še, da doslej večjih zlorab niso zabeležili in da gre zdaj za prvi tovrstni incident, če je do njega dejansko prišlo, kar bo pokazala preiskava.
"Proučili smo vsako uro premika naših pripadnikov, a informacije niso bile dovolj precizne," je več informacij glede okoliščin dogodka podal tiskovni predstavnik generalštaba SV Marjan Sirk. Eno ključnih vprašanj je, zakaj so se slovenski vojaki na dan incidenta nahajali ob meji z Italijo, ki je bila v tem času zaradi epidemije novega koronavirusa zaprta, glede na to, da pristojna ministrstva ves čas zatrjujejo, da vojska pomaga policiji pri varovanju južne meje s Hrvaško.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta