Po kritiki napad: Kaj imajo skupnega Gale, Knafelj, Zlatko, Ana Roš ...

Kristina Božič
25.05.2020 01:00

Mediji, lastniško povezani z največjo vladno stranko, s podlimi in osebnimi napadi obračunavajo tako z osebami, ki protestirajo, kot s tistimi, ki zgolj opozarjajo na dejanske probleme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odgovor na sovraštvo? Dostojanstvo, sproščenost in množičnost.
Robert Balen

V zadnjih tednih so se mediji, ki so lastniško povezani z največjo vladno stranko SDS in financirani z denarjem madžarskih solastnikov, spravili tako na udeležence petkovih protestov kot na uveljavljene delavce in delavke v kulturi in gospodarstvu. Javno pismo, ki so ga pretekli teden pripravili kulturniki in kulturnice, je skupni odziv na to sovražno kričanje. V njem obsojajo poskuse diskreditacije in kriminalizacije ter izražajo podporo mirnim, množičnim uresničevanjem svobode izražanja.

Državni proračun ni od stranke SDS

V središču napadov se je znašel tudi glasbenik Zlatan Čordić - Zlatko. Kot avtorju družbeno angažiranih besedil mu napadi niso tuji, a vseeno, pravi, so bili tokrat mnogo bolj medijsko podprti, brutalni in osebni. "Celotna mašinerija se spravi na posameznika, s tem pa posredno na vse," je dejal. Sporočilo, pravi, je preprosto: "Poslušajte, hlapci. Prvi, ki vstane, bo prvi, ki mu bomo odrezali glavo." Kot raper že leta nastopa, dela in ohranja neodvisnost. Poudari, da je oče, sosed, a tudi davkoplačevalec. Denar, s katerim vlada razpolaga, opomni, je denar vseh nas.

Zlatan Čordić - Zlatko se udeležuje kolesarskih protestov.
Bobo

Česa me zares obtožujete?

Prvi izbruhi sovraštva so bili uperjeni zoper žvižgača. Pravnik Ivan Gale in zdravnik Rihard Knafelj sta se umaknila iz medijev. Slednji nam je to sporočil in prosil za razumevanje. Tudi policist Sandi Sheikha, ki se je samo fotografiral s protestnikom z iztegnjenim palcem in se tako krepko zameril vladajoči stranki​, se ne želi javno izpostavljati.​

Ivan Gale je v oddaji Tarča razkril informacije o aferi Maske.
TVS
Rihard Knafelj je za Tarčo podal svoje strokovno mnenje o ponudbah ventilatorjev.
TVS
Policist Sandi Sheikha​ se je fotografiral s protestnikom z iztegnjenim palcem.
Twitter
Ana Roš je objavila kritičen zapis o državnih ukrepih s področja turizma.
Uroš Hočevar

Da se ne ustrašimo, ko nas napadejo

Zlatko pravi, da je sedanji trenutek razkril očitne nepravilnosti sistema, v katerem lahko politiki na najbolj odgovornih položajih žalijo državljanke in državljane, se norčujejo iz ljudi ali izigrajo na volitvah podeljen jim glas in delijo privilegije. V Ljubljani rojeni glasbenik v sovraštvu, ki se zliva nanj, prepozna omejenost, ki ne zmore sprejeti, da nekdo s svojim trudom nekaj doseže, je s tem zadovoljen in želi to tudi drugim. Prebere množico sporočil podpore in solidarnosti.
"Na proteste prihajam z ljudmi, ki imamo raje svobodo kot življenje," je dejal pred petkovimi protesti na kolesih. "Najboljši odgovor na sovraštvo je, da se s prijatelji dostojanstveno pridružimo množici," je prepričan. "Na nas ljudeh je, da se povezujemo in ostanemo povezani, da se borimo za svoje pravice, za spremembe. Da se ne ustrašimo, ko nas napadejo, ampak se vrnemo nazaj močnejši, še bolj sproščeni, pametnejši in zmagamo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta