Po mnenju ministrstva za kulturo namen akta o medijski svobodi povečati neodvisnost medijev

STA, A.L.
16.09.2022 17:49

Evropska komisija v predlogu akta med drugim predvideva tudi vzpostavitev novega, neodvisnega Evropskega odbora za medijske storitve, ki naj bi ga sestavljali predstavniki nacionalnih regulatorjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na ministrstvu za kulturo so v odzivu na danes predstavljeni predlog evropskega akta o medijski svobodi navedli, da želi Evropska komisija z aktom urediti transparentno delovanje medijev na notranjem trgu, ob upoštevanju novih razmer zaradi digitalne preobrazbe in vpliva velikih platform. Obenem želi povečati svobodo medijev in njihovo neodvisnost.

Predlog akta tako vključuje določbe o zagotavljanju uredniške neodvisnosti, primernega in stabilnega financiranja javnih medijev, nediskriminatornega imenovanja in razreševanja članov upravnih organov javnih medijev, obveznosti za velike digitalne platforme, kadar gre za vprašanja medijske pluralnosti, ter določbe o povečanem sodelovanju med neodvisnimi regulatorji, so zapisali v sporočilu za javnost.

Evropska komisija v predlogu akta med drugim predvideva tudi vzpostavitev novega, neodvisnega Evropskega odbora za medijske storitve, ki naj bi ga sestavljali predstavniki nacionalnih regulatorjev.

Komisija je sprejela tudi dodatna priporočila o notranji zaščiti uredniške neodvisnosti in transparentnosti lastništva v medijih, so pojasnili.

Na vprašanje STA, ali slovenska zakonodaja ustreza zahtevam tega akta ali bodo potrebne spremembe, pa na ministrstvu odgovora še niso mogli podati, saj so, kot so navedli, bili s predlogom akta seznanjeni šele danes, zato ga še ne morejo podrobneje komentirati.

So pa na ministrstvu na vprašanje, ali Slovenija podpira danes predstavljeni predlog komisije in, ali je pri njegovi pripravi sodelovala, pojasnili, da je komisija v pripravi predloga akta izvedla obsežna javna posvetovanja, v katerih so sodelovali tudi slovenski strokovnjaki in predstavniki medijev.

Slovenija bo sodelovala pri obravnavi akta v okviru dela Sveta EU v prihodnjih mesecih. Akt bo stopil v veljavo, ko bo končna vsebina predloga usklajena z Evropskim parlamentom, so še sporočili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta