Po nižinah v povprečju prvi sneg zapade ob koncu novembra ali v začetku decembra. Kakšno vreme nas čaka v tem tednu?

A.L.
23.11.2021 08:57

Lani smo prvo snežno pošiljko dočakali v prvih dneh decembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Sašo Bizjak

Danes dopoldne bo ponekod v južnih in osrednjih krajih še zmerno oblačno, drugod se bo delno zjasnilo. Popoldne bo precej jasno. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8, na Primorskem do 13 °C, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

Jutri bo pretežno jasno, po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla. Burja na Primorskem bo oslabela. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do -7, ob morju okoli 4, najvišje dnevne od 3 do 8, na Primorskem do 12 °C.

V četrtek bo na severovzhodu deloma sončno, drugod se bo pooblačilo, predvsem v zahodnih krajih bo občasno deževalo. V noči na petek bodo padavine prehodno zajele vso državo. V petek bo oblačno, še bo občasno deževalo.

Ob segrevanju ozračja snega vedno manj

Snega po nižinah v tem tednu torej kot kaže še ne bo, so pa na ARSO preučili podatke o prvih jesenskih oziroma zimskih snežnih odejah v posameznih krajih v preteklosti. Osredotočili so se na podatke, ko je bila višina novega snega vsaj 1 centimeter. "Uporabili smo nize meritev, ki večinoma segajo od leta 1950 do 2020. Ni presenečenje, da v povprečju snežno odejo najbolj zgodaj beležimo v višjih legah. V Zgornjesavski dolini sneg običajno pade že v začetku novembra, le nekaj dni kasneje v Novi vasi na Blokah, okoli 20. novembra v Kočevju."

Po nižinah v notranjosti Slovenije v povprečju prvi sneg zapade ob koncu novembra ali v začetku decembra. Opozarjajo, da se to seveda v posameznih letih precej razlikuje. "Tudi po nižinah je nekajkrat v zadnjih 70 letih snežilo že oktobra, nazadnje leta 2012. V višjih predelih smo beležili prvi sneg celo septembra, leta 1957 je v Ratečah snežilo že 15. septembra. Vendar je zgodnji sneg pobralo v le nekaj urah. Včasih je potrebno na snežno odejo čakati zelo dolgo. Leta 1975 je v Ljubljani prvi sneg zapadel šele 20. februarja, najvišja snežna odeja pa je bila ob koncu marca, in sicer 14 centimetrov."

𝗞𝗱𝗮𝗷 𝗹𝗮𝗵𝗸𝗼 𝗽𝗿𝗶𝗰̌𝗮𝗸𝘂𝗷𝗲𝗺𝗼 𝗽𝗿𝘃𝗶 𝘀𝗻𝗲𝗴?  ❄ V začetku tedna je bil rok za menjavo letnih pnevmatik z zimskimi. Temperatura...

Objavil/a ARSO vreme dne Četrtek, 18. november 2021

Ob segrevanju ozračja je snega vedno manj. Samo vprašanja časa (let) je, kdaj bo po nižinah minila zima povsem brez snega. Kljub naraščanju temperature pa bo v kakšni zimi še pogosto ali obilno snežilo. Tako je bilo na primer v zimi 2012/2013, ko je januarja in februarja zlasti na Dolenjskem zapadlo nenavadno veliko snega.

Kako pa je z negativno temperaturo zraka jeseni? Na ARSO pišejo, da smo v precejšnjem delu Slovenije negativno temperaturo to jesen že izmerili ob koncu oktobra. Na Primorskem in tudi v Ljubljani pa do sedaj temperatura še ni padla pod ledišče. "Običajno po nižinah beležimo prvo negativno temperaturo v sredini ali ob koncu oktobra. V alpskih dolinah je to ob koncu septembra, v mraziščih Notranjske oziroma dinarskega sveta okoli 10. septembra. Septembrski 'minus' je vsaj v večjem delu Slovenije vedno redkejši, zadnja leta je opazen trend pomikanja prve negativne temperature proti sredini ali koncu novembra, zlasti to velja za mestna središča."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta