Po objavi sklepa ustavnega sodišča začel teči sedemdnevni rok za konstituiranje novega sveta RTVS. Kdaj bo prva seja?

STA, A.L., L.M., Va
29.05.2023 07:50

Ustavno sodišče je z odpravo začasnega zadržanja pobudnikom odvzelo edino pravno sredstvo, ki je bilo v Sloveniji na voljo, zato nam je odprta pot na ESČP, sta sporočila Peter Gregorčič in Matej Avbelj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pobudniku ustavne presoje novele zakona o RTVS bodo pravico iskali na ESČP.
Robert Balen

Prvopodpisani pobudnik za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS Peter Gregorčič in avtor pobude Matej Avbelj sta po odločitvi ustavnega sodišča, ki je preklicalo začasno zadržanje izvajanja dela novele, poslala pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Ocenjujeta namreč, da so bila v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva.

Ustavno sodišče je namreč v petek objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja pri delu novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Iz njega izhaja tudi, da se novi svet zavoda skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. Posledično se lahko konstituirajo tudi drugi novi organi zavoda, ki jih predvideva novela.

Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala

Odprava začasnega zadržanja po oceni pobudnikov predstavlja "nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru, saj je sodišče zadržanje odpravilo, brez da bi kakorkoli zaščitilo pravni položaj pobudnikov". Menijo, da je sodišče pobudnikom "odvzelo vsakršno učinkovito pravno sredstvo" in tudi pravico do izjavljanja, ki je del pravice do poštenega sojenja.

Kot sta še navedla v izjavi, da je ustavno sodišče v svojem sklepu "zavzelo jasno stališče, da sodišče ne more uresničiti svoje ustavne vloge v razumnem času". Po mnenju pobudnikom to skladno z načelom učinkovitega sodnega varstva "nedvomno pomeni, da so z izdajo tega sklepa v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva". Ker so ostali brez vsakršnega učinkovitega pravnega varstva, jim je skladno z evropsko konvencijo o človekovih pravicah omogočena pritožba na ESČP v Strasbourgu, so prepričani. Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala.

Peter Gregorčič in Matej Avbelj v pritožbo zatrjujeta kršitev pravice do sodnega varstva.
Borut Živulovič

V njej zatrjujeta kršitev pravice do sodnega varstva. "Kršitve konvencije utemeljujemo z dejstvom, da je ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja pobudnikom odvzelo edino pravno sredstvo, katerega integralni del je, skladno z ustaljeno sodno prakso ESČP, začasno zadržanje izpodbijanega predpisa," sta vsebino pritožbe povzela v izjavi za javnost. V pritožbi še navajata, da je ustavno sodišče s tem sklepom zaščitilo državno oblast proti posameznikom, "kar je v grobem nasprotju s samim jedrom ideje varovanja človekovih pravic".

Pobudniki za začetek postopka za oceno ustavnosti novela zakona na čelu z Gregoričem, ki je sicer predsednik sveta zavoda RTVS, novelo izpodbijajo. Menijo namreč, da je šlo pri njenem sprejetju za zlorabo zakonodajnega postopka, prav tako jih je zmotilo prenehanje mandatov članom programskega in nadzornega sveta ter vodstva RTVS. Novela je sicer prestala referendumsko presojo.

Milinković: Trenutno vodstvo za seboj pušča pogorišče

Da odločitev ustavnega sodišča o odpravi zadržanja dela novele zakona o RTVS pomeni začetek depolitizacije javnega servisa, pa so danes izpostavili predstavniki zaposlenih in stavkajočih na javnem servisu. Sledi urejanje razmer na RTVS, ki pa po oceni stavkajočih ne bo lahka naloga. "Po našem mnenju je ustavno sodišče s svojo odločitvijo prepoznalo pomen javne RTVS za uveljavljanje ustavne pravice javnosti do obveščenosti in svobode govora zaposlenih ter demokracijo v tej državi. Za nas to pomeni začetek konca," je dejala predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Slovenija Helena Milinković.

Trenutno vodstvo za seboj pušča pogorišče, je poudarila Helena Milinković.
Robert Balen

Ob tem je izrazila pričakovanje, da se bo novi svet RTVS sestal čim prej in začel s trdim delom, saj urejanje razmer na RTV za nikogar ne bo lahka naloga. "Trenutno vodstvo namreč za seboj pušča pogorišče in veliko škodo, ne samo finančno, ampak tudi kadrovsko," je dodala Milinković. Prav tako je izrazila pričakovanje, da bo novo vodstvo javnega zavoda sledilo interesu javnosti ter da bo spet vzpostavilo dialog z zaposlenimi in vsemi sindikati. V stavkovnem odboru pričakujejo, da bodo z novo upravo sklenili stavkovni sporazum, ki bo spoštoval pravice zaposlenih in javnosti, programske in profesionalne standarde ter da bo dialog odkrit in profesionalen, je še dodala Milinković.

"Danes lahko rečem, da se zbujam iz nočne more"

Predsednik sveta delavcev RTVS Robert Pajek pa je poudaril, da svobodno novinarstvo ni samoumevno, ko navidezno demokratične vlade spodkopavajo neodvisnost pravnega sistema, omejujejo svobodo novinarjev in vsakršno nasprotovanje prikazuje kot izdajo. "Danes lahko rečem, da se zbujam iz nočne more. Za nas pravi izzivi šele prihajajo. Ne glede na vse bo svet delavcev še naprej gledal pod prste tudi novi upravi in opozarjal na napake in hkrati kot organ soupravljanja aktivno sodeloval pri postavljanju novega in predvsem svobodnega RTVS."

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik je medtem novo upravo in novisvet RTVS pozvala, naj vztrajajo pri pripravi in izvedbi sanacijskega programa, ki bo odpravil nastalo škodo, da RTVS na koncu ne bo takšna, kot je bila pred letom ali dvema, ampak veliko boljša. Slovenija je k sreči še vedno država, kjer se na sodišču doseže pravica in kjer je javnost tako ozaveščena, da gre na referendum in glasuje za zakon, ki ga potem potrdi ustavno sodišče, pa je poudarila nezakonito odstavljena direktorica Televizije Slovenija (TVS) Natalija Gorščak. Ob tem je izrazila upanje, da bo boj za RTVS pomagal tudi kolegom na Hrvaškem, v Srbiji, BiH, Črni gori in drugod, kjer so javne televizije še vedno v rokah avtokratskih režimov.

Poziv Grahu Whatmoughu, naj ne sprejema nenujnih odločitev

Člani novega sveta RTVS so v ponedeljek pozvali v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha k čimprejšnjemu sklicu prve seje novega sveta RTVS, predlagajo naslednji ponedeljek. Hkrati pozivajo, naj do polnega delovanja novega sveta RTVS ne sprejme nobene odločitve, ki ni nujna ali bi lahko imela dolgoročne posledice za delovanje in poslovanje RTVS.

Kot je v izjavi za javnost zapisalo 11 članov novega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je ta z odpravo zadržanja novele zakona o RTVS in uveljavitvijo tega zakona pripravljen prevzeti svoje naloge. "Člani sveta RTV Slovenija smo od imenovanja pozorno spremljali dogajanje v osrednjem slovenskem javnem mediju, ki je tudi največja slovenska kulturna ustanova. Naše prve naloge bodo usmerjene v prihodnost, v zagotavljanje najvišjih standardov v programih in storitvah javne radiotelevizije," obljubljajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta