Po pol leta vlade: Kot posadka na rešilnem čolnu

Uroš Esih Uroš Esih
18.03.2019 17:57

Slovenija je stabilna in varna država v obdobju rasti, vladne stranke odvisne druga od druge, opozicija pa ne ponuja alternative, ki bi prepričala volivce, ugotavljajo analitiki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bi lahko zdravstvena reforma pomenila najtršo preizkušnjo vlade?
Nataša Juhnov

"Leto 2018 je bilo leto skoraj petodstotne gospodarske rasti. Vlada zato jadra naprej. Za razliko od Francije, kjer rumeni jopiči že več mesecev protestirajo, resni analitiki pa celo govorijo o nevarnosti državljanske vojne, je Slovenija mirna država. Slovenski volivec zaradi tega ne vidi opozicije, niti se ne ozira po njej," razmere v državi in položaj manjšinske vlade po pol leta vladanja oriše politični analitik dr. Boštjan M. Turk, ki tudi meni, da v državi vlada elementarna stabilnost, saj je Slovenija s članstvom v schengnu in evrski skupini v jedru EU.

​Šarec po podpori kot Orban

Turk doda, da v pol leta ni nastala realna opozicija, za katero bi volivci menili, da bi bila sposobna prevzeti oblast. "Janez Janša ima s svojo stranko sicer svojih konstantnih dvajset odstotkov podpore, SDS tudi ne dela slabo, a s svojim delovanjem za sabo pušča popolno praznino na desnem polju," ocenjuje Turk.

Boštjan M. Turk: "Koalicija je zvezana na življenje in smrt."
Tit Košir
Igor Lukšič: "Politična moč Levice je zgolj retorična. To ni politična moč v smislu, da lahko preusmerijo Slovenijo."
Tit Košir
Igor Pribac: "Reforma zdravstva je povezana z racionalizacijo, ki bo marsikoga udarila po prstih."
Robert Balen

SDS dobro živi v opoziciji

"Pričakovati je, da se bo zamenjalo še precej ministrov, še se bodo kregali, a Cerarju in Šarcu je jasno, da se potrebujeta in da ni nobene druge alternative za politično preživetje. Koalicija je kot posadka na rešilnem čolnu, zvezani so na življenje in smrt," slikovito Turk oriše povezanost koalicijskih strank. Tudi Lukšič ne vidi možnosti, da bi se katera od vladnih strank odločila za izstop iz vlade ali spogledovanje z zmagovalcem volitev Janšo. Kajti po njegovi oceni je SDS s svojim opozicijskim položajem precej zadovoljna: "SDS se je v zadnjih desetih letih močno vgradila v vse sisteme in podsisteme v državi. Znajo zelo dobro ali celo bolje preživeti v opoziciji kot v poziciji. Veliko tudi dosežejo, ker so drugi, novi akterji, nevešči upravljanj z državo."
(Ne)usodno zdravstvo
Med analitiki se nekoliko razlikujejo mnenja o usodnosti izpeljave zdravstvene reforme za preživetje Šarčeve vlade. "Šarec je doslej užival medene mesece z volivci. Pridobil je maksimalno zaupanje, ki ga sploh lahko pridobi. Kam bo zaupanje investiral? Ga bo uspel investirati v izvedbo zdravstvene reforme, ki bo nedvomno boleča?" se sprašuje Pribac in dodaja, da bo tudi uspešna izvedba zdravstvene reforma Šarcu odnesla velik del ustvarjenega kredita, sploh zato, ker bo reforma povezana z racionalizacijo, ki bo marsikoga udarila po prstih. Lukšič ne pričakuje, da bo vprašanje zdravstvene reforme usodno za vlado, saj imamo v Sloveniji v osnovi zelo dobro zdravstvo. "Imamo pa tudi zelo visoka pričakovanja do zdravstva in zdravstvenega sistema. Ljudje pričakujejo, da bodo pozdravljeni, preden bodo bolni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta