Po poplavah: Na seznamu za odstranitev za zdaj 348 objektov, največ v občini Braslovče

Va, STA
08.01.2024 16:52

Večina objektov, ki so predvideni za odstranitev v tej občini, je na območju Letuša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letuš 
Sašo Bizjak

Služba vlade za obnovo po lanskih poplavah in plazovih je objavila seznam evidentiranih objektov, ki so predvideni za odstranitev. Na njem je trenutno 348 objektov, v vladni službi pa poudarjajo, da se bo seznam še dopolnjeval oziroma spreminjal. Seznam zdaj zajema 23 občin, največ objektov je za odstranitev predvidenih v občini Braslovče, 137. Večina objektov, ki so predvideni za odstranitev v občini Braslovče, je na območju Letuša.

Po številu objektov, predvidenih za odstranitev, sledita občini Rečica ob Savinji, kjer je za odstranitev predvidenih 41 objektov, in občina Šmartno ob Paki, kjer je za odstranitev predvidenih 31 objektov. Po več kot 20 objektov je na seznamu tudi v občinah Gornji Grad, Ljubno in Luče.

Ogrožena območja in objekte, ki so predmet morebitne preselitve, če bodo pristojni po celovitem strokovnem pregledu ugotovili, da s preventivnimi ukrepi ni mogoče zagotoviti varnosti za osebe in njihovo premoženje, je evidentirala državna tehnična pisarna. Seznam se bo še dopolnjeval oz. spreminjal, saj se nekatere študije ogroženosti pred poplavami in plazovi ter ugotovitvene ocene posameznih objektov na nekaterih območjih še izvajajo, so ob tem poudarili v vladni službi.

Državna tehnična pisarna mora sicer za vsak objekt na seznamu izdelati podrobno oceno in podati oz. pridobiti strokovno mnenje. Postopek odstranitve objektov, če bo tako določeno, je opredeljen v noveli interventnega zakona za odpravo posledic poplav in plazov iz avgusta 2023.

Vsak objekt, namenjen odstranitvi, bo ocenil uradni cenilec. Po prejemu sklepa in opravljeni cenitvi pa se bodo pričeli pogovori za nadomestitev nepremičnine.

Z lastniki objektov, ki so predmet morebitne preselitve, se je že povezal Klicni center 114, ki jim je predstavil postopek in predvideno časovnico aktivnosti, so še navedli na vladni službi.

V teku so tudi aktivnosti glede nadomestnih zemljišč in prostorskih načrtov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta