Po razrešitvi poveljnika Škerbinca: Erjavec zanika zlorabo vojaške obveščevalne službe. O streljanju na Počku pa ...

Aleš Kocjan
29.04.2019 16:07

O uradnih razlogih za razrešitev Mihe Škerbinca še vedno nič novega, saj se izkazuje, da ni prekršil ukazov, niti OVS ni dobila potrditve, da bi obrekoval načelnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zvezi s poročilom, ki ga je obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo pripravila o preiskavi domnevnega obrekovanja načelnice s strani Mihe Škerbinca (na posnetku), se v javnosti pojavljajo nasprotujoče si navedbe.
Saso Bizjak
Obrambni minister Erjavec za Večer v celoti zavrača očitke o zlorabi OVS v politične namene kot neutemeljene.
Robert Balen

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), ki jo vodi Matej Tonin, je v petek sprejela sklep z ugotovitvijo, da je obrambni minister Karl Erjavec zlorabil položaj, ko je obrambni obveščevalno-varnostni službi (OVS) naročil, naj preveri govorice, ali je nekdanji poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Miha Škerbinc neprimerno govoril o načelnici generalštaba Alenki Ermenc in njenem zdravstvenem stanju. V sklepu, ki ga je javnosti predstavil podpredsednik komisije Žan Mahnič, ugotavljajo, da OVS v primeru Škrbinca ni imela zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil. Podpredsednik KNOVS Mahnič vidi v tem primeru podobnost s primerom izpred nekaj let, ko je obrambni minister Janko Veber pri OVS naročil analizo posledic prodaje Telekoma, kar ga je stalo ministrskega položaja.
Obrambni minister Erjavec za Večer v celoti zavrača očitke o zlorabi OVS v politične namene kot neutemeljene. "Vsaka primerjava z zadevo 'Vebergate' pa je deplasirana. V navedeni zadevi je šlo za to, da je OVS posegla v civilno sfero - v prodajo Telekoma. V zadevi brigadirja Škerbinca pa je OVS zaslišala pripadnike SV v zvezi z informacijami, da naj bi bil brigadir Škerbinc razlagal okoliščine glede zdravstvenega stanja načelnice. Če bi držale nepotrjene navedbe, da naj bi bil negativno govoril o zdravstvenem stanju načelnice, bi to bilo povsem v nasprotju s pravili in etiko vojaške službe in bi terjalo ukrepanje," odgovarja minister.

OVS ni ugotovila kršitev

Neprimernega ravnanja brigadirja Škerbinca OVS na podlagi razgovorov s 25 vojaki ni mogla potrditi. Po besedah Žana Mahniča naj bi se bilo izkazalo, da je Škerbinc vojakom le omenil, da je načelnica "že operativna", potem ko je portal Pozareport navajal neresnične navedbe o njenem zdravljenju v psihiatrični ustanovi, za kar je Ermenčeva kazensko ovadila omenjeni spletni portal.

Žan Mahnič: "OVS je na ministrov ukaz zaslišala 25 vojakov, ki niso mogli potrditi, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici."
Sašo Bizjak
Obrambni minister Karl Erjavec zdaj trdi, da tako, kot je bil brigadir Miha Škerbinc (na posnetku) imenovan na najvišji poveljniški položaj v Slovenski vojski, tako je bil tudi razrešen.
Sašo Bizjak

Zakaj ni Ermenčeva izdala ukaza?

Ključna vprašanja v tej sagi o razrešitvi Škerbinca pa ostajajo neodgovorjena. Sprva je obveljalo, da je bila razrešitev posledica nespoštovanja ukazov o omejitvah streljanja na vadišču Poček. A se je izkazalo, da Škerbinc ni imel nobenih tovrstnih ukazov. Na vprašanje, zakaj načelnica Ermenčeva ni prevedla usmeritev z ministrstva v ukaze, torej vojaški jezik, iz generalštaba nismo dobili odgovora v zakonsko določenem roku sedmih delovnih dni. Ministrov komentar na to vprašanje pa je bil kratek: "Glede Počka so usmeritve vodstva ministrstva jasne že od časa ministrovanja Andreje Katič. Aktivnosti na Počku niso potekale v skladu s sklepom vlade iz letošnjega januarja. Sklep vlade ne omogoča nočnega streljanja s kalibri 120 mm." Vojaški sogovorniki se strinjajo, da vojska ne more delovati drugače kot skladno z ukazi, zato čakamo odgovor na vprašanje, zakaj ni izdal drugačnih ukazov poveljniku sil Slovenske vojske, da bi ta lahko deloval v skladu s predvidenimi usmeritvami ministrstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta