Po shodu v Jelšanah: Kdaj bodo v SD presojali ravnanje ilirskobistriškega župana?

krb, bp
07.05.2019 10:45

Po protestu v Jelšanah ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Židan in Tanja Fajon
Saso Bizjak

Ob dnevu boja proti okupatorju je ob podpori ilirskobistriškega župana Emila Rojca potekal v Jelšanah shod za varno mejo – za takšno dodatno varovanje meje s Hrvaško, s katerim bi se preprečilo vsakršen nedovoljen prehod meje, kot svoje zahteve opisujejo v civilni iniciativi. Shoda se je udeležil tudi Branko Grims iz SDS, ki je podprl tudi protimigrantski shod v Šenčurju leta 2016, skupaj s pripadniki protimigrantske etnonacionalistične skupine Generacija Identitete ter kandidatoma za evropski parlament nove skrajno desne stranke Dom Bernardom Brščičem in Normo Korošec.
{twitter}https://twitter.com/DomovinskaLiga/status/1122032919005093888{/twitter}
Na dan protesta so v stranki SD, iz katere prihaja ilirskobistriški župan in ki jo vodi predsednik državnega zbora Dejan Židan, na družbenih medijih poudarili, da "SD ne podpira protestnega shoda na Jelšanah". Dodali so, da bodo "ocene o ravnanju posameznih članov SD sprejemali za to pristojni organi stranke" in da pričakujejo, da "bo država izzive migracijske politike reševala z odprtim in iskrenim dialogom z lokalnim prebivalstvom".
{twitter}https://twitter.com/strankaSD/status/1122142126702256135{/twitter}
SD smo vprašali, o katerih organih stranke so govorili in ali so ti že ocenjevali ravnanje ilirskobistriškega župana. Iz SD so pojasnili, da organi stranke o dogodkih v Ilirski Bistrici še niso razpravljali in da lahko politično oceno izreka predsedstvo stranke – naslednja seja predsedstva je načrtovana v drugi polovici maja. Člani predsedstva SD so poleg predsednika stranke še obe podpredsednici Tanja Fajon in Andreja Katič ter podpredsednika Matjaž Nemec in Jernej Pikalo. V SD so še dodali, da "v kolikor bi bil sprožen ustrezen postopek, lahko oceno o ravnanju in primernosti posameznega člana sprejema tudi nadzorni odbor stranke v postopku za izključitev, ki ga lahko začne vsaka članica ali član in organ stranke. Tak postopek v tem primeru ni bil sprožen".

Emil Rojc, župan Ilirske Bistrice
Mateja Grošelj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta