Po smrti dveh otrok s težko obliko prirojene srčne napake: Ukrepi šele po opravljenem zunanjem nadzoru

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
20.09.2023 17:50

Ob obisku Pediatrične klinike je premier Robert Golob povedal, da bo minister za zdravje znan do konca meseca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Robert Golob si je v spremstvu vodstva UKC Ljubljana ogledal kardiološki oddelek, kjer zdravijo male bolnike.
Katja Kodba

Potem ko je pred dnevi v javnost prišla informacija, da sta poleti v Izraelu po operaciji umrla dva otroka s težko obliko prirojene srčne napake, ki sta bila tja napotena na osnovi odločitve ljubljanskega konzilija, je Pediatrično kliniko UKC Ljubljana danes obiskal predsednik vlade Robert Golob, ki trenutno opravlja tudi funkcijo zdravstvenega ministra.

Golob je, potem ko si je ogledal prostore za kardiologijo in oddelka za intenzivno terapijo otrok ter se srečal z nekaterimi starši otrok, ki se zdravijo na omenjeni kliniki, dejal, da se bodo na ministrstvu za zdravje do tragičnih primerov opredeljevali in sprožili ukrepe šele, ko bodo znane ugotovitve zunanjega strokovnega nadzora obravnave omenjenih umrlih otrok. Zunanji strokovni nadzor, ki je bil sprožen, da bi ovrgel vse dvome, da je bilo pri zdravljenju teh dveh otrok narejeno kaj narobe, je v torek napovedal strokovni direktor Pediatrični klinike Marko Pokorn. Danes je dodatno pojasnil, da bodo nadzor izvedli zunanji strokovnjaki, ki niso povezani ne z UKC Ljubljana ne z zdravljenjem omenjenih otrok. Odgovoru, zakaj so se za nadzor odločili šele, ko je za smrti otrok izvedela javnost, in ne že julija, po njuni smrti, se je izognil.

O ukrepih novi minister

Starši umrle desetmesečne Aishe Nur Kolupčić in osemmesečnega Luke Smajića so, kot je prvi poročal N1, prepričani, da zaradi dogajanja v programu otroške srčne kirurgije v Ljubljani zanju ni bilo optimalno poskrbljeno. Zato so starši enega od otrok v UKC vložili tudi uradno pritožbo.

Golob, ki je najprej izrazil sožalje staršem preminulih otrok, je dejal, da je človek vselej, ko pride na pediatrično kliniko, pretresen, ko vidi intubirane otroke in starše ob njih. "A dobi tudi žarek upanja, ko se pogovarja z otroki, starši in osebjem. Današnji obisk je bil namenjen ravno temu, da se pogovorimo, začutimo, s kakšnim upanjem vstopajo starši in otroci na kliniko in kakšne so razmere za delo." Ponovil je, da bo vlada naredila vse za krepitev javnega zdravstvenega sistema, in v tej luči napovedal, da bo minister za zdravje znan do konca meseca. Ta bo tudi napovedal ukrepe, ki so jih v vmesnem času pripravili in bodo šli v realizacijo takoj po nastopu novega ministra.

Pred novinarje je stopil tudi kirurg Janez Vodiškar, ki je nedavno prevzel vodenje Centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC, kjer je četrtinsko zaposlen. Pojasnil je, da v zdravljenje omenjenih otrok ni bil vključen, saj se je takrat šele dogovarjal za sodelovanje s centrom. "Veliko težav verjetno izvira iz dejstva, da je slovenski center majhen, zato je težko dobiti neko ekspertizo. To sproža veliko vprašanj pri starših in pri zdravnikih in je komunikacija zaradi tega včasih težka." Sam sicer težav v komunikaciji med zdravstvenim osebjem na tem področju ne vidi, bo pa verjetno treba vzpostaviti boljšo povezavo z nekim partnerskim centrom, kar so tudi naredili. Tako otroke, ki potrebujejo zahtevnejše posege na srcu, od njegovega prihoda pošiljajo v kliniko v Stuttgartu, kjer je zaposlen, in v kliniko v Münchnu.

Premalo stalnih kirurgov

Težave programa otroških srčnih operacij se vrstijo od leta 2007, ko je UKC Ljubljana zapustil dotedanji kirurg Vladimir Sojak. In prav pomanjkanje stalnih kirurgov se je poleg slabih odnosov med zaposlenimi pokazalo kot posebno trd oreh. V minulih letih je mednarodna komisija obravnavala tudi smrti štirih otrok, ki bi imeli, kot so takrat ugotavljali, ob bolje zastavljenem zdravljenju več možnosti za preživetje.

Tudi zato so že pred leti poskušali vzpostaviti omenjeni center za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami, a brez večjega uspela. Letos spomladi se je dodatno zapletlo, ko je sodelovanje z UKC najprej prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer, kmalu za njim pa je odpoved dal tudi kirurg Miha Weiss, zaradi česar je v kliničnem centru ostal en sam otroški srčni kirurg, Igor Šehić.

Trenutno tako v največji zdravstveni ustanovi v državi delujeta dva otroška srčna kirurga, ob Šehiću še Vodiškar, kar je po oceni vodstva dovolj, da ne bo potrebno napotovanje otrok v tujino, razen v redkejših primerih zahtevnejših posegov.

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, ki je prav tako izrazil sožalje staršem umrlih otrok, je zagotovil, da si bodo še naprej prizadevali za zaupanje, ki je temelj vsega v odnosu med zdravniki in pacienti oziroma starši majhnih pacientov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta