Po sodbi upravnega sodišča glede neimenovanja tožilcev: Pravosodno ministrstvo bo sodbo preučilo, Evropska komisija pričakuje hiter odziv

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
05.10.2021 08:16
Na vrhovnem državnem tožilstvu pozdravljajo odločitev upravnega sodišča in pričakujejo, da se bo vlada čim prej seznanila z imenovanjem obeh kandidatov in njuni imeni predlagala Evropskemu javnemu tožilstvu. To pričakujeta tudi izbrana tožilca. Kaj pravi ministrica, ki je odstopila?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler
Matej Družnik/Dnevnik

Upravno sodišče je odpravilo vladni sklep o razveljavitvi postopka imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije. Kot so objavili na spletni strani sodišča, je sodišče zaradi absolutne bistvene kršitve pravil postopka ugodilo tožbi obeh tožnikov, neimenovanih evropskih delegiranih tožilcev, Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja, in odpravilo sklep vlade, ki datira na 25. maj letos. Takrat se je vlada odločila, da se javni poziv k predolžitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev šteje za neuspešnega, zato predlog državnotožilskega sveta o kandidatih nima veljavnih pravnih učinkov. V sklepu je bilo zapisano, da se vlada s predlogom državnotožilskega sveta ne bo seznanila in da mora ministrstvo za pravosodje ponoviti razpis. 

Neizbrana tožilca sta v tožbi na upravno sodišče predlagala odpravo sklepa o neuspešnosti javnega razpisa in da se vladi naloži, da se seznani s predlogom državnotožilskega sveta za imenovanje obeh tožnikov na mesto evropskih delegiranih tožilcev (EDT) in predloži predlog za njuno imenovanje Evropskemu javnemu tožilstvu.

Upravno sodišče je zdaj odločilo, da je vlada, ko je menila, da je poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh delegiranih evropskih tožilcev neuspešen, ker bi za vsako mesto morali biti trije kandidati, torej skupaj šest kandidatov, enostransko in oblastveno posegla v obstoječi pravni položaj  obeh tožnikov. Zakon o državnem tožilstvu procesnega položaja, v katerem vlada izda sklep, da se ne bo seznanila s predlogi, ne ureja. Zato je taka situacija predmet upravnega postopka, v katerem morajo biti sklepi obrazloženi. Vlada pa svojega sklepa ni obrazložila. Z neobrazloženo odločitvijo je bila kršena pravica tožnikov do sodnega varstva in pravnega sredstva. S tem pa je podana bistvena kršitev določb upravnega postopka. Zato je upravno sodišče vse skupaj vrnilo v ponovni postopek.

Vlada bo tako imeni tožilcev imela še enkrat na mizi. A če se znova ne bo želela seznaniti z njunim imenovanjem, bo tak sklep morala obrazložiti. 

Maribor - Okrožno sodišče - Sojenje - Dan odprtih vrat sodišča - prikaz sojenja - sodni proces - kazenska zadeva - obravnava - sodna dvorana - pravdna obravnava - kladivce, odvetniki, sodniki, tožilci - Sodišča - Sojenja -
Andrej Petelinšek

Spomnimo, da je ministrstvo za pravosodje po sklepu vlade objavilo nov poziv kandidatom, ki pa je po stališču sodnega sveta in tudi obeh tožilcev z razveljavljenega razpisa nezakonit. Vlada je v novem postopku pričakovala šest kandidatov, prejela pa spet samo dve kandidaturi, Frank Elerjeve in Oštirja ...

Zaradi zadeve evropski delegirani tožilci je odstopila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Vztrajala je namreč, da je razpis bil strokoven in zakonit, zato se s sklepom vlade ni strinjala. Kozlovičeva danes sodbe upravnega sodišča ne želi komentirati, pravi, da je vse povedal že njen odstop.  

Lilijana Kozlovič, portret
Robert Balen

Da pozdravljajo sodbo upravnega sodišča, so sporočili iz vrhovnega državnega tožilstva: "Na vrhovnem državnem tožilstvu ves čas z zaskrbljenostjo spremljamo zaplete okrog (ne)imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, ki po našem mnenju mečejo slabo luč na Republiko Slovenijo v mednarodni skupnosti, zato smo smo z odločitvijo Upravnega sodišča RS zadovoljni in pričakujemo, da bo vlada postopala po 71.d členu zakona o državnem tožilstvu in se v najkrajšem možnem času seznanila s predlogom za imenovanje obeh predlaganih kandidatov ter ga predložila Evropskemu javnemu tožilstvu. Ob tem ponovno poudarjamo, da je Evropsko javno tožilstvo institucija, ki mora biti popolnoma neodvisna od vsakokratne vlade in je namenjena izvajanju pregona kaznivih dejanj, povezanih z goljufijami pri porabi evropskih sredstev. Kot izhaja iz nedavne izjave glavne evropske tožilke Laura Kövesi, je zaradi zapletov z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije oteženo ne le preiskovanje primerov oškodovanja teh sredstev v Sloveniji, ampak tudi čezmejnih, ki vključujejo Slovenijo." 

Po poročanju STA tudi Tanja Frank Eler in Matej Oštir  pričakujeta, da se bo vlada zdaj čim prej seznanila s predlogom za njuno imenovanje in bo ta predlog nato posredovala Evropskemu javnemu tožilstvu, glede na to, da je upravno sodišče zadevo vrnilo vladi v ponovni postopek. 

Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar pa je odločitev sodišča pospremil z zapisom: "Najbolj je s to odločitvijo lahko zadovoljna vlada s predsednikom na čelu, precej manj oba tožilca, najmanj pa Evropska komisija in Evropsko javno tožilstvo. Imenovanje delegiranih tožilcev se namreč odmika v zelo oddaljeno prihodnost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.