Po stresnem šolskem letu s poukom na daljavo še koronamatura. To je generacija brez maturantske ekskurzije, plesa ...

Vida Božičko
04.05.2021 05:00
Ne le pod strogimi pravili izpitne komisije, že druga generacija maturantov bo morala pri opravljanju zrelostnega izpita upoštevati še protikoronske ukrepe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začenja se matura, ki bo tako kot lani v zanamenju protikoronskih ukrepov.
​Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Z esejem iz materinskega jezika se danes začenja splošna matura, ki bo že za drugo generacijo maturantov potekala drugače. Tudi sicer stresno leto pred študijem je bilo in še je tudi nepredvidljivo. Klasično šolanje je namreč že po dobrem mesecu zamenjal pouk na daljavo, do večjega sproščanja ukrepov pa je prišlo ob prehodu v oranžno epidemiološko fazo. Dijaki zaključnih letnikov so se tako v šolo vrnili po štirih mesecih, a že aprila sta sledila ponovno zaprtje države in vrnitev k pouku na daljavo, ki sta se zaključila 12. aprila. Takrat je pouk znova stekel na način kot pred zaprtjem javnega življenja.

Prikrajšana generacija

A to ni najhujše, predvsem so po prepričanju Dijaške organizacije Slovenije prikrajšani za temeljitejše priprave na zrelostni izpit. "Ne le da smo morali sami ponavljati, delno smo morali celo snov predelati sami," je pojasnila predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin, ki je zato prepričana, da se bo to odražalo na rezultatih. "Morda pri eseju še ne tako zelo, saj ta temelji na lastnem razumevanju knjige. Pri drugih polah pa se bo to gotovo poznalo," je še pojasnila. Po današnjem eseju bo v soboto, 29. maja, sledil še pisni izpit iz angleščine, do sredine junija pa se bodo zvrstili še drugi predmeti.{api_embed_photo}660543{/api_embed_photo}

Med 6624 kandidati, kolikor jih je danes prijavljenih na izpit, pa še ni jasno, ali se ga bodo lahko udeležili vsi. V primeru bolezni se bodo lahko dijaki udeležili jesenskega roka, prav tako pa bodo tisti, ki so v karanteni, pod posebnimi pogoji pisali že zdaj. Na mariborski Prvi gimnaziji je tak en dijak. "Pred pristopom k izpitu mora opraviti PCR-test, in če je ta negativen, lahko prekine karanteno in pristopi k maturi. Ta dijak bo vstopil pri ločenem vhodu in ima ločeno učilnico," je pojasnil ravnatelj. Koliko bo takih dijakov na državni ravni, ni znano, ne glede na število pa pri Dijaški organizaciji upajo, da bodo pristojni izpolnili obljubo in bodo tem dijakom omogočili brezplačno in pravočasno PCR-testiranje.

Po letu predaha spet nacionalno preverjanje osnovnošolcev

Nekoliko drugače bo letos potekalo tudi nacionalno preverjanje znanja v osnovnih šolah. Lani je bilo zaradi epidemije preklicano, saj so se učenci v času, ko je bilo predvideno, šolali od doma, epidemiološka situacija pa je bila za vse nova. Priprave na NPZ v tem šolskem letu so se zato začele že junija lani s pripravo klasičnih preizkusov znanja na papirju in tudi s pripravo elektronskega preverjanja znanja, če klasični NPZ ne bi bil izvedljiv. Ob ugodnejši epidemiološki sliki bo letos nacionalno preverjanje znanja v šestem in devetem razredu na 441 osnovnih šolah potekalo v skladu s šolskim koledarjem. Na 142 šolah so ga že izvedli poskusno tudi v tretjem razredu. Preverjanje bo potekalo na klasičen način, v šolskih prostorih, ob upoštevanju epidemioloških ukrepov in z natisnjenimi preizkusi znanja.{infobox-gray}161168{/infobox-gray}

Učenci šestih in devetih razredov bodo tako po mehurčkih in z maskami pisali teste, vsaka šola pa se bo organizirala nekoliko drugače, saj bo letos začetek pisanja mogoče zamakniti za eno šolsko uro naprej ali nazaj. "Učenci, ki bodo preverjanje pisali, se bodo zbrali pred šolo in učitelji jih bodo pri različnih vhodih odpeljali v razrede. Nižji razredi v času pisanja dve uri ne bodo zapuščali razredov, starejši, ki preverjanja ne bodo pisali, pa bodo k pouku prišli nekoliko kasneje. Ukrepi bodo enaki kot pri pouku. Učenci bodo nosili maske in spoštovali razdaljo," je pojasnila ravnateljica Osnovne šole Tabor I Martina Rajšp.

Tudi pri nacionalnem preverjanju znanja se bodo po mnenju Rajšpove opazile vrzeli v znanju, ki so nastale v času šolanja na daljavo. A bolj kot rezultati bo po mnenju predsednika Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregorja Pečana zanimiva udeležba. "Bomo videli, pustimo se presenetiti," je dejal in spomnil, da se letos rezultati nacionalnega preverjanja znanja ne bodo upoštevali pri vpisu v srednje šole, v primeru bolezni pa osnovnošolci ne bodo dobili novega roka, pač pa preverjanja preprosto ne bodo pisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta