Po več kot mesecu dni Katjina smrt še ni pojasnjena. Zakaj preiskava traja tako dolgo?

Timotej Milanov
16.11.2021 06:00

"Gre za kompleksen primer z obsežno medicinsko dokumentacijo," pravijo na ministrstvu za zdravje. Cepljenje z Janssenom bo še naprej ustavljeno do preklica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Cepljenje s cepivom Janssen bo v Sloveniji še naprej ustavljeno do preklica.

EPA

Konec septembra je ministrstvo za zdravje pozvalo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) k začasni ustavitvi cepljenja s cepivom Janssen. Razlog za to je bila smrt 20-letne državljanke, ki je prejela to cepivo, pri čemer je obstajal utemeljen sum, da je smrt povezana s cepljenjem. Kot je takrat povedal minister za zdravje Janez Poklukar, so stekli postopki za razjasnitev okoliščin tega nesrečnega primera. Več kot mesec dni po tragediji preiskava še vedno ni zaključena.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, primer preiskuje štiričlanska komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih medicinskih znanosti in predstavnica javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Pri tem imena izvajalcev preiskave zaradi interesa preiskave in integritete niso javno objavljena. Na vprašanje, zakaj preiskava traja tako dolgo, na ministrstvu odgovarjajo: "Gre za kompleksen primer z obsežno medicinsko dokumentacijo." Tako se glede na priporočila posvetovalne skupine za cepljenje in NIJZ s cepivom Janssen do preklica še naprej ne bo cepilo.

Vprašanje okoliščin tega primera je vsekakor pomembno za več 136 tisoč ljudi, ki so v Sloveniji prejeli to cepivo. Interes za cepljenje z Janssenom se je povečal po odločitvi, da pogoj cepljenosti velja takoj po polnem cepljenju. Pri tem je bilo pri Janssenu polno cepljenje opravljeno že po enem odmerku. Po smrti dekleta se je na Poklukarja, ki je bil odgovoren za sprejetje takšne odločitve, usul plaz kritik, opozicija je zahtevala tudi njegov odstop.

Zgodilo pa se je še nekaj: na spletni strani NIJZ, namenjeni temu, da bi lahko državljani spremljali podrobne podatke o cepljenju, so nastale spremembe. Do tedaj so namreč prikazovali število polno cepljenih oseb po vrsti cepiva, iz česar je bilo vidno naglo naraščanje števila cepljenih z Janssenom, ki je na eni točki že prehitelo število cepljenih s cepivom Moderna, ob tem tempu pa bi zagotovo prehitelo tudi število cepljenih s cepivom AstraZenece. S tem bi takoj za cepivom Pfizer postalo drugo največkrat uporabljeno cepivo v Sloveniji. Tak scenarij je torej preprečila ustavitev nadaljnjega cepljenja z Janssenom. Na spletni strani NIJZ pa so naenkrat iste podatke začeli prikazovati drugače: število porabljenih odmerkov po cepivu. Zaradi tega na prvi pogled nastane vtis, da je bilo v Sloveniji z Janssenom cepljenih najmanj ljudi, saj sta bila pri drugih cepivih potrebna dva odmerka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta