Pobuda Glas ljudstva na Trg republike dostavila 138 zahtev pred volitvami. Katere stranke so jih prevzele?

STA, Va
19.01.2022 14:12

Zahteve so razdelili na enajst tematskih področij: dostojno delo in socialne pravice za vse, globalna pravičnost, dostopnost stanovanj, vladavina prava in človekove pravice, več demokracije in reforma političnega sistema, svoboda medijev in kulture, pravični podnebni prehod in zaščita narave, trajnostno gospodarstvo in javne storitve, razvoj izobraževanja in znanosti, dostopno javno zdravstvo in zelena infrastrukturo. Dodali so 30 zahtev, ki naj bodo realizirane do konca letošnjega leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tea Jarc, fotografija je ilustrativna. 

Matjaž Rušt

Parlamentarne stranke, vse so opozicijske, LMŠ, SD, Levica in SAB in nekaj za zdaj še neparlamentarnih, med drugim LIDE, Vesna, Z.Dej, Piratska stranka in društvo Bodi sprememba, so na Trgu republike od pobude Glas ljudstva prevzele 138 zahtev pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami.

Od strank Glas ljudstva pričakuje, da se do zahtev jasno opredelijo in se zavežejo k njihovemu izpolnjevanju. Tea Jarc iz sindikata Mladi plus pravi, da današnji dan predstavlja pomemben korak v razvoju civilnodružbenih gibanj in "premik k bolj vsebinski predvolilni tekmi": "Politika boljše prihodnosti mora aktivno sodelovati s civilno družbo ter delovati glede na dejanske potrebe, zahteve za dobro ljudi in okolja."

Napovedali so tudi spletno orodje Volitvomat za volivke in volivce. Z njim bodo po prejetih odzivih strank lahko preverili, v kolikšni meri se osebna stališča politikov skladajo s stališči strank.

"Nikakor ne pričakujemo, da vse zahteve sovpadajo s programi vseh strank ali da naj jih obkljukajo v duhu načelne podpore. Pričakujemo pa, da bodo stranke odgovorno preučile zahteve in potrdile zgolj tiste, ki jih nameravajo dejansko vključiti v svoj program, in si po svojih najboljših močeh prizadevati za njihovo uresničitev," je dejala Jarčeva. S tem skušajo pomagati volivcem, ki ne vedo, koga naj volijo. "Ne bodo zadostovali sveži obrazi, ampak bo morala vsaka stranka nastopiti z vsebinskim programom, jasnimi stališči in trdnimi zavezami," pravi. 

Pred volitvami se bodo podali na terensko kampanjo po Sloveniji ter spodbujali ljudi, da se jih udeležijo: "Nizka volilna udeležba zmanjšuje legitimnost izvoljenih predstavnikov, hkrati pa zmanjšuje tudi nivo demokracije," je dejala Jarčeva.

Pobuda Glas ljudstva združuje več kot 1800 aktivnih posameznikov in več kot 100 organizacij civilne družbe, med drugim Greenpeace Slovenija, Transparency International Slovenija, Amnesty International Slovenija, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Sindikat novinarjev Slovenije, Slovensko filantropijo, Sindikat Mladi plus, Inštitut 8. marec in Umanotero.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta