Pod varovali že salama, ljudje kradejo pralne praške, sladkarije, konzerve ... Se je število tatvin povečalo?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
26.10.2022 12:00

Ne samo nadzorne kamere, v vse več trgovinah kupci lahko opazijo, da trgovci uporabljajo tudi druge prijeme. S koliko tatvinami se soočajo in kakšni so razlogi za poostrene varnostne ukrepe?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Pred časom smo poročali, da trgovci iščejo različne načine, kako stopiti na prste tatovom. Ne samo nadzorne kamere, v vse več trgovinah kupci lahko opazijo, da trgovci uporabljajo tudi druge prijeme. Ključavnice, zaklenjene vitrine in izdelki, zaprti v škatlicah z alarmom, postajajo vse pogostejša praksa, iz Srbije pa poročajo o nenavadni odločitvi trgovca, ki je v posebno škatlo proti kraji zaprl celo pašteto. Tudi pri nas ni pravilo, da varovala najdemo zgolj na dražjih izdelkih, ponekod, med drugim v Sparu, jih dajejo že v salamo, vredno nekaj evrov, ki jo kupci lahko kupijo na delikatesi. Kaj je razlog za tovrstno prakso? Ali v trgovinah opažajo več kraj?

Na Generalni policijski upravi (GPU) sicer pojasnjujejo, da v zadnjem obdobju ne beležijo bistvenega porasta števil tatvin. Izpostavljajo leti 2020 in 2021, ki sta bili zaznamovani z ukrepi za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa, zato je bilo število obravnavanih kaznivih dejanj takrat nižje. Kot najpogostejše tarče tatov omenijo prehrambne artikle, kozmetiko, alkohol in gorivo. In kdaj ukrepajo? Kot pravijo na GPU, se policija odzove na vsako prijavo tatvine, saj gre za kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Za kaznivo dejanje tatvine je zagrožena zaporna kazen do treh let. Če je vrednost ukradene stvari majhna (do 500 evrov), pa se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Pralni praški znanih blagovnih znamk, kozmetika višjega cenovnega razreda, bižuterija ...

S koliko tatvinami se soočajo trgovci in kakšni so razlogi za poostreno varovanje izdelkov? V Sparu ugotavljajo, da ne beležijo večjega števila tatvin, "na splošno pa varujemo izdelke višjega cenovnega razreda in tiste, ki so bili v preteklosti že kdaj odtujeni. To so zlasti gospodinjski in elektronski pripomočki, pralni praški znanih blagovnih znamk, kozmetika višjega cenovnega razreda, bižuterija, sladkarije, ribje konzerve in žgane pijače, varujemo pa tudi suhomesnate izdelke. Občasno se v posamezni prodajalni odločijo, da z mehkim varovalom naključno zavarujejo tudi salamo iz delikatese, zlasti če se ob inventuri odkrije, da je bila odtujena," pojasnjujejo. V vseh poslovnih enotah Spar in Interspar imajo sklenjene tudi pogodbe z varnostnimi službami, ki zagotavljajo fizično varovanje in v primeru kraje postopajo skladno s pooblastili.

V Lidlu s posebnimi fizičnimi varovali zaščitijo izbrane izdelke (denimo alkoholne pijače z višjo stopnjo alkohola), prav tako pa so z nevidnimi varovali zaščiteni tudi nekateri drugi prehrambni in neprehrambni izdelki. A kot dodajo, ne morejo razkriti, za katere izdelke gre.

"Letno se srečujemo z nekaj sto primeri tako imenovane bagatelne kriminalitete, torej s tatvinami predmetov manjše vrednosti. Odtujeno blago zajema prehrambne kot tudi neprehrambne izdelke. Vsako tatvino vzamemo skrajno resno, tako tudi naša interna pravila določajo, da vsako tovrstno kaznivo dejanje prijavimo policiji."

Gotovino varnostniki redno odvažajo

"V trgovinah se, žal, občasno soočamo tudi s poskusi kraj, občasno tudi z drznimi tatvinami ali ropi. Težko govorimo o kakem povprečju, saj ima Mercator veliko trgovin različnih velikosti na vseh območjih in so taki dogodki naključni. Pri poskusih kraj v trgovini v času obratovanja gre običajno za poskuse kraj manjših izdelkov, pri tatvinah z vlomi gre največkrat za poskus kraje cigaret, pri ropih pa za poskuse odtujitve gotovine," pojasnjujejo v Mercatorju.

Njihove trgovine so dobro varovane, gotovino varnostniki redno odvažajo, tako da ni v blagajnah nikoli večjih vsot, ob vsakem poskusu kraje, tatvine ali ropa pa takoj pokličejo policijo, ki je na kraju dogodka v nekaj minutah.  Pri vseh vrstah incidentov pa je na prvem mestu varnost zaposlenih, ki imajo za to izrecna navodila, dodajo.

Pri poskusih kraj gre praviloma za manjše izdelke, kot so sladkarije, delikatese, igrače, kozmetika, "gre torej bolj za impulzivna dejanja kot za pomanjkanje, bolj izpostavljeni izdelki in oddelki imajo zato dodaten nadzor ali dodatna varovala".

Tudi v Hoferju povedo, da so skladno s predpisi primorani vsako tatvino prijaviti pristojnim organom, enako velja za morebitne nasilne primere. "Najeto imamo varnostno službo, ki je prisotna v številnih trgovinah po Sloveniji. Z namenom preprečevanja tatvin so trgovine prav tako opremljene z varnostnimi kamerami, na vhodih in izhodih trgovin so nameščeni senzorji, na nekaterih izdelkih pa tudi varovala."

Letno zabeležijo tatvine najrazličnejših predmetov, najpogostejša so oblačila, suhomesnati izdelki, hlajeni mesni izdelki, konzervirana hrana, alkohol, čokolade in kozmetika. Točnega podatka in primerov pa zaradi občutljivosti informacij ne morejo podrobneje pojasnjevati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta