Podrta drevesa, plazovi, zaliti objekti ... Dež povzročal težave v več delih države, tudi na območju Celja in Ptuja

STA, A.L.
03.10.2024 19:01

V večjem delu države je čez dan deževalo. Meteorna voda in vodotoki, ki so prestopili bregove, so ponekod zalivali objekte in cestišča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Zaradi razmočenega terena se je podrlo nekaj dreves, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Po podatkih Centra za obveščanje je bilo skupno zabeleženih 40 dogodkov.

Kot so zapisali, so imeli na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna in Ptuj ponovno največ dela gasilci in delavci komunalnih in cestnih podjetij.

Na terenu je bilo aktivnih 47 gasilskih enot, od tega štiri poklicne. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov.

Še do petka popoldne bosta naraščali Ljubljanica in Krka

Prometno-informacijski center poroča, da je zaradi poplav in zemeljskih plazov zaprtih več cest. V Laškem je zaprt podvoz na Trubarjevem nabrežju na relaciji Laško-Breze-Šentjur. Cesta Smednik-Zameško-Kostanjevica je zaprta med Koprivnikom in Malencami, cesta Kočevje-Željne pa pri Željnah. Na več odsekih je zaprta tudi cesta Grgelj-Fara, cesta Grgelj-Kot pa med Prelesjem in Dolom. Zaprti sta tudi cesta Kot-Sodevci in cesta Volče-Solarji, ki je zaradi zemeljskega plazu zaprta pri Volčah.

V popoldanski urah je začela v Vipavski dolini in na Primorskem pihati tudi burja, ki v sunkih dosega hitrost do 123 kilometrov na uro. Na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom ter na regionalni cesti Razdrto-Podnanos-Manče-Vipava je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina pa je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Agencija RS za okolje je sicer za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo zaradi padavin izdala oranžno opozorilo, za jugozahodno Slovenijo pa so izdali oranžno opozorilo zaradi močnega vetra. Za preostanek države velja rumeno opozorilo.

Še do petka popoldne bosta zaradi obilnih padavin po napovedih naraščali Ljubljanica in Krka. Slednja bo poplavljala obsežneje kot običajno, predvidoma pa ne bo presegla pretoka okoli 350 kubičnih metrov. Če ga preseže, pa bi lahko povzročila težave, tudi v Kostanjevici na Krki, je danes opozoril hidrolog Arsa Janez Polajnar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta