Zakaj v trgovinah ni mogoče kupiti lisičk, jurčkov ali dežnikaric? To sporočajo trgovci ...

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
03.10.2024 06:00

Bodo gobe postale luksuz? Na voljo jih je vse manj, cene pa so visoke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gob letos ni prav veliko.
Sašo Bizjak

Četudi smo že dobro zakorakali v jesen, letos ni takšna kot pretekla leta. Ljubitelji gob namreč poročajo, da jih je bistveno manj kot denimo lani. Tudi znana prodajalka gob Marija Korenjak je pred dnevi za Večer povedala, da je trenutno teh gozdnih sadežev malo, celo občutno premalo, da bi jih lahko vsak dan prodajala na mariborski tržnici. Kot pravi, zdaj rastejo lisičke malo bolje kot jurčki. Priljubljena prodajalka gob tako čaka na dež in toplo vreme in upa, da takrat začno rasti vsaj orjaški dežniki, ki jim rečemo tudi marele. 

Četudi je izbor gob običajno na tržnicah bistveno bolj pester kot v trgovskih centrih, smo trgovce vseeno vprašali, ali tudi oni opažajo, da je letos gob manj. Zanimalo nas je tudi, od kod jih uvažajo, kakšne so cene, pa tudi, zakaj na trgovskih policah le redko najdemo jurčke, dežnikarice ali lisičke.

Cena višja kot lani zaradi težav pri proizvodnji

V Eurospinu opažajo, da je letošnjo jesen gob manj kot lani, ob tem pa povedo, da imajo zanesljive dobavitelje, ki pa se soočajo s težavami pri proizvodnji gob. Trenutno prodajajo cele in narezane šampinjone, rjave šampinjone, štorovke in mešanico gob. Vse so italijanskega porekla. O ceni pa: "Letos je cena višja kot lani zaradi težav pri proizvodnji, ki vključuje predvsem dražja gnojila in pokrivalno zemljo. Razlika v ceni ni zelo velika."

Na vprašanje, zakaj v trgovinah običajno ni mogoče kupiti lisičk, jurčkov ali dežnikaric, ki jih lahko najdemo denimo na tržnici, v Eurospinu pojasnjujejo, da sta razloga dva: visoka cena in manjše povpraševanje. V prihodnjih tednih gob na policah Eurospina ne bo nič več kot zdaj, saj bodo obdržali enak asortiman.

V Sparovih trgovinah kupcem ponujajo dnevno sveže gojene gobe, največ je belih šampinjonov, ponujajo pa tudi rjave šampinjone in bukove ostrigarje, v njihovih večjih trgovinah pa v ponudbo včasih dodajo tudi kraljeve ostrigarje. "Je pa letos manj ponudbe gob, nabranih v gozdovih, v naši ponudbi smo imeli lisičke, jurčkov pa v letošnji sezoni našim kupcem nismo mogli ponuditi, ker ni bilo na voljo primernih za prodajo," povedo.

Gojene gobe dobivajo nekaj od slovenskega pridelovalca, nekaj pa iz sosednje Hrvaške, v Sparu pojasnijo poreklo gob, o ceni pa povedo, da je maloprodajna cena na lanskem nivoju.

Eden največjih pridelovalcev v Sloveniji se je odločil za prenehanje te dejavnosti

Na trgovskih policah Lidla kupci lahko trenutno najdejo bele in rjave šampinjone, ki gredo dobro v prodajo, občasno pa izbor razširijo tudi s ponudbo šitak in ostrigarjev. "Trenutno pri teh gobah nimamo težav z zagotavljanjem količin, prodajne cene pa, kot vedno poudarjamo, prilagajamo tržnim razmeram."

V Tušu imajo v ponudbi šampinjone slovenskega porekla, cena pa je primerljiva z lansko. "V preteklosti smo imeli v ponudbi še rjave šampinjone in šitake, prav tako slovenskega porekla, vendar se je pridelovalec, ki je bil eden največjih v Sloveniji, odločil za prenehanje te dejavnosti," pojasnjujejo.

V Hoferju pa so za Večer povedali, da nimajo izzivov pri dobavi gob. Trenutno so na voljo šampinjoni, ki so tudi najbolj prodajane gobe v njihovih trgovinah, v prihodnjih tednih pa bodo ponudbo dopolnili z novimi sortami gob. Njihova ponudba je sicer omejena, ker so gobe zelo občutljivo in hitro pokvarljivo živilo, dodajo.

V trgovinah ponujajo šampinjone slovenskega in tujega porekla, denimo iz Madžarske in šampinjone za žar iz Hrvaške. Pri šampinjonih za zdaj niso zaznali večjih podražitev, z dobavo pa zaradi razširjene mreže dobaviteljev tudi nimajo težav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta