Pogajalski skupini RTV Slovenija in novinarjev podpisali poslovnik o vodenju pogajanj

STA, M.R.
27.05.2022 15:57

Vodji pogajalskih skupin RTVS in stavkovnega odbora novinarskih sindikatov v zavodu, generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj sta danes podpisala poslovnik o vodenju pogajanj o stavkovnih zahtevah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vodji pogajalskih skupin RTV Slovenija in stavkovnega odbora novinarskih sindikatov v zavodu, generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj sta podpisala poslovnik o vodenju pogajanj o stavkovnih zahtevah.

Ta je podlaga za začetek pogajanj o zahtevah, so objavili v zavodu.Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na vodstvo zavoda 13. maja naslovila več zahtev.

Prvi krog pogajanj bo 3. junija, najprej pa se bodo lotili prve stavkovne zahteve, ki je novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, so zapisali v zavodu na svojih spletnih straneh.

To bo sicer po roku, ki so ga postavili novinarji. Sklenitev sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev so namreč pričakovali do 30. maja, v nasprotnem primeru pa so se zavzeli za odstop Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa nacionalne televizije Jadranke Rebernik, v. d. urednika uredništva za nove medije v Multimedijskem centru (MMC) Igorja Pirkoviča in predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS poudarja, da so novinarji tarča političnega obračunavanja. Nasprotujejo tudi posegom v uredniške odločitve in programsko shemo. Opozorilno so stavkali 13. maja, pogajalski proces pa se je začel 20. maja. Poleg novinarske, uredniške in institucionalne avtonomije ter socialnega dialoga zahtevajo dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač v zavodu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta