Pogoj PC v neskladju z ustavo. To bi bilo treba urediti z zakonom o nalezljivih boleznih

Ustavno sodišče je presodilo, da je bil vladni odlok, ki je za zaposlene v državni upravi uvajal pogoj preboleli ali cepljeni (PC), v neskladju z ustavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Čeprav odlok več ne velja, je ustavno sodišče o njem vsebinsko odločalo in sedaj na pobudo Policijskega sindikata Slovenije odločilo, da je določba o pogoju PC v državni upravi v neskladju z ustavo. 

Andrej Petelinšek

Ustavni sodniki so ugotovili, da je pogoj PC primerljiv z uvedbo obveznega cepljenja, kar pa bi bilo treba urediti v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih (ZNB). V skladu z vladnim odlokom, ki naj bi začel veljati s 1. oktobrom, bi morali zaposleni v državni upravi, ki želijo delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati bodisi pogoj prebolelosti bodisi pogoj cepljenosti, medtem ko se iz tako imenovanega pogoja PCT izloči T, torej možnost testiranja. Ta pogoj bi veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote) in ne za celoten javni sektor.

Odločitev US je bila pričakovana

Spomnimo, da je to bil predlog ministra za javno upravo Boštjana Koritnika. Ukrep je takrat razlagal, kot da v zvezi s tem vlada nastopa kot delodajalec, s tem pa je zgled vsem drugim delodajalcem v državi, tudi tistim v zasebnem sektorju. Koritnik se je zdaj na odločitev sodišča odzval z besedami, da spoštuje odločitev ustavnega sodišča, da pa to nikakor ne pomeni, da ukrep ne bi bil koristen. "Nikakor ni bilo rečeno, da je ta ukrep nesorazmeren, neprimeren ali neskladen. Nasprotno, glede na sedanjo epidemiološko situacijo bomo morali vsi skupaj najti ustrezne rešitve. In to hitro," je dodal.

Predstavniki tistih služb, ki se jih taka sprememba neposredno tiče, so predlogu že od začetka nasprotovali. Na ustavno sodišče je bilo vloženih več ustavnih pobud, konec septembra pa je ustavno sodišče izvajanje odloka zadržalo. Čeprav odlok ne velja več, je ustavno sodišče o njem vsebinsko odločalo in sedaj na pobudo Policijskega sindikata Slovenije odločilo, da je določba o pogoju PC v državni upravi v neskladju z ustavo. Pobud za presojo pa je bilo več. Med drugim so takemu ukrepu nasprotovali tudi v Sindikatu državnih organov. Predsednik Frančišek Verk je odločitev ustavnega sodišča zato pozdravil: "Tak predlog je, prvič, diskriminatoren, ker zajema le državne uradnike, drugič, nima ustrezne zakonske podlage," je dejal Verk, ki je tak razplet pričakoval.

Težava že v zakonski podlagi, do vsebine še niso prišli

Ustavno sodišče je namreč odločilo, da pogoj PC ni bil sprejet v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih, kjer je na primer že pravna podlaga za obvezno cepljenje kot pogoj za opravljanje določenih poklicev, oziroma da druge pravne podlage, na katere se je sklicevala vlada, v tem primeru ne zadoščajo. Niso pa se opredelili do vprašanja, ali bi bil ukrep PC, če bi bil odrejen na ustrezni zakonski podlagi, ustavno dopusten.

Odločba ima sicer kar šest ločenih mnenj. Proti odločitvi US so glasovali sodniki ddr. Klemen Jaklič, dr. Rok Svetlič in Marko Šorli. Jaklič pravi, da je odločba smrtonosen pravni formalizem v času, ko covid-19 zahteva 20 življenj na dan. Po njegovem "zakonskih podlag za vzpodbujanje cepljenja zaposlenih v državni upravi, torej v lastnih vrstah, kjer vlada skupaj z ministrstvi v razmerju do delavcev nastopa kot delodajalec, kar mrgoli".

No, namesto sprememb zakona o nalezljivih boleznih vlada zdaj načrtuje sprejetje novega PKP, tokrat že desetega, v okviru katerega bi uredili tudi to pravno vprašanje. V predlog PKP10 so namreč zapisali, da se pravna podlaga za urejanje življenja glede zbiranja ljudi, opravljanja dela ter prometa blaga in storitev lahko uredi z odloki. To bi pomenilo, da to vlada lahko na podlagi strokovnih ocen ureja z odloki za največ 15 dni, o čemer mora obvestiti DZ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta