Pograjc namesto na čelo Generalštaba SV v Janšev kabinet

STA, A.L.
17.04.2020 18:07

Vlada je na današnji seji za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade imenovala brigadirja Bojana Pograjca. Ta je že večkrat veljal za kandidata za mesto načelnika Generalštaba SV. Da bo v kabinetu predsednika vlade odgovoren za vojsko in Nato. Novo delovno mesto bo zasedel v ponedeljek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Pograjc.
Slovenska Vojska

Bojan Pograjc se je rodil leta 1961 v Ljubljani. Je diplomirani univerzitetni politolog, smer obramboslovje, z magisterijem znanosti iz nacionalno varnostne strategije na Nacionalnem vojnem kolidžu Nacionalne obrambne univerze ZDA. Opravil je mednarodni tečaj za management obrambnih virov na Inštitutu za management obrambnih virov pri Mornariški podiplomski šoli ZDA, nadaljevalni tečaj za logistične častnike na Univerzi ameriške mornariške pehote, generalštabno vojaško izobraževanje in usposabljanje na Poveljniško-štabni šoli Slovenske vojske in tečaj za generale, admirale in veleposlanike na Natovem obrambnem kolidžu, je navedeno v gradivih po seji vlade.

Leta 2000 Pograjc Janšev državni sekretar

Vojaško kariero je začel kot rezervni častnik, poveljnik voda zračne obrambe zaščitne enote Republiškega štaba za teritorialno obrambo. Po letu 1991 je krajši čas opravljal dolžnost v upravi za logistiko ministrstva za obrambo ter nato štabne in poveljniške dolžnosti na vseh ravneh vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski (SV). Med drugim je poveljeval 1. brigadi, Poveljstvu za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje, načeloval je štabu generalštaba. Leta 2000, ko je bil Janša minister za obrambo, je bil Pograjc njegov državni sekretar, pristojen za Nato, obrambno logistiko in SV. Leta 2012 je bil imenovan za namestnika poveljnika Natove sile za Kosovo.
V čin brigadirja je bil povišan leta 2006, od 2009 pa je opravljal formacijske dolžnosti v nazivu generalmajor. Kot so pred dnevi za STA pojasnili v Generalštabu SV, Pograjc izpolnjuje tudi pogoje za povišanje v čin generalmajorja. Ko je vlada razrešila donedavno načelnico Generalštaba SV Alenko Ermenc, se je Pograjčevo ime spet pojavilo med tistimi, ki bi lahko prevzeli vodenje SV, tudi zaradi njegovega dolgoletnega prijateljevanja s premierom Janšo. A je vlada ravno v četrtek na predlog ministra za obrambo Mateja Tonina za načelnika imenovala brigadirja Roberta Glavaša.
Pograjc je v vojaški karieri prejel številna domača in tuja priznanja, med njimi red generala Maistra, red Slovenske vojske, legijo za zasluge oboroženih sil ZDA in častni križec za izjemna dejanja Zvezne armade Zvezne republike Nemčije.

Vlada imenovala tudi državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade

Vlada pa je danes za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade začenši s ponedeljkom imenovala Marjana Dolinška, ki je bil v mandatu 2014-2018 poslanec SMC in je tudi veteran vojne za Slovenijo. Dolinšek je po izobrazbi ekonomski tehnik, ki je svoje delovne izkušnje pridobival predvsem na področju trženja in marketinga. Pred izvolitvijo za poslanca je 25 let deloval v gospodarstvu. V svoji dolgoletni podjetniški karieri je opravljal odgovorne in ključne naloge pri vodenju podjetja predvsem na komercialnem področju, njegova dolgoletna zadolžitev je bilo poslovno dogovarjanje in sklepanje pogodb ter nadzor nad izvajanjem le-teh, je zapisano v gradivu po seji vlade.
Vrsto let je deloval tudi na področju športa, predvsem smučanja, borilnih veščin in rokometa. Bil je član odbora za Nordijske discipline pri Smučarski zvezi Slovenije, deset let je bil član upravnega odbora in podpredsednik kluba borilnih veščin Pon Do Kwan Zagorje, trenutno pa je predsednik Rokometnega ženskega kluba Zagorje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta