(POK V VRHU VOJSKE) Prvi generalki politika "lomi hrbtenico"?

Aleš Kocjan
31.03.2019 19:40

V vrhu vojske naj bi bilo po imenovanju prve dame na čelo generalštaba vse več napetosti. Generalmajorka Alenka Ermenc po naših informacijah izgublja podporo vladajoče politike, stolček se ji maje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob primopredaji je Alan Geder Alenki Ermenc dejal: "Odhajam z dvignjeno glavo in nezlomljeno hrbtenico. Isto želim tebi, ko pride čas!"
Matjaž Rušt

Vse glasnejše so neuradne informacije, da v vrhu Slovenske vojske stvari niso v najlepšem redu, odkar je novembra lani vajeti prevzela generalmajorka Alenka Ermenc, prva dama na čelu katere vojske v silah zveze Nato. Po pričakovanjih je namreč prva slovenska generalka po imenovanju na položaj načelnice generalštaba prevetrila ožji krog sodelavcev, veliko nezadovoljstva in posledično nesoglasij pa je poleg njenega načina dela povzročila tudi zmeda glede 19-odstotnega dodatka k plači, ki so ga kratek čas po odločitvi njenega predhodnika Alana Gederja prejemali vsi vojaki zaradi domnevno povečanega obsega dela. S tem si je Geder nakopal jezo nove vladne garniture pod taktirko Marjana Šarca. "Neustrezna raba" zakona o službi v Slovenski vojski in povišanje plače vsem pripadnikom vojske sta ga, kot je potrdil obrambni minister Karl Erjavec v intervjuju za Večer, tudi stala položaja.

Zdravstvene težave

Načelnica Ermenčeva, ki je hotela ali morala pod političnimi pritiski Gederjevim "gverilskim" pristopom narediti konec, pa je namesto reda poglobila nezadovoljstvo v vojaških vrstah. Sprva je bil namreč večjemu delu vojakov odvzet dodatek za povečan obseg dela in obremenitev, naposled pa je vlada prejšnji mesec s sklepom natančno določila, kdo bo do tega upravičen. Sporočilo, ki ga je Geder na svojevrsten način poslal politiki glede nuje po sistemskem ukrepanju pri nabiranju vojaških kadrov, je bilo s potezami Ermenčeve v kali zatrto, vojska pa še naprej razpada pri živem telesu. V generalštabu so zavladale nevzdržne razmere, načelnica pa je začela izgubljati podporo vladajoče politike. Na neki točki naj bi počilo tudi med njo in obrambnim ministrom Karlom Erjavcem. Njena daljša odsotnost zaradi zdravstvenih težav - zaradi tega je tudi ni bilo na slovesnosti ob 15-letnici članstva v Natu - naj ne bi bila povezana le s stresom in preobremenjenostjo, temveč je posledica predvsem tudi nekaterih političnih pritiskov.

Številne in hitre menjave

Po nekaterih virih naj bi se tako načelnici stolček pošteno majal, a obenem velja opozoriti, da tako bliskovite menjave v vrhu oboroženih sil ne puščajo dobrega vtisa o državi, zato je tudi vlada v svojevrstni zadregi. Alan Geder je funkcijo opravljal le devet mesecev. Tudi Andrej Osterman ni vzdržal na položaju cel mandat. Zato je na mestu vprašanje, ali se bodo razmere še umirile ali bo vlada zbrala politično voljo in načelnico razrešila s položaja ali pa bi ta lahko celo sama podala odstopno izjavo. Če bo ob tem spregovorila o razlogih, bo morda jasno, zakaj ji je ob primopredaji Geder predal funkcijo z naslednjimi besedami: "Odhajam z dvignjeno glavo in nezlomljeno hrbtenico. Isto želim tebi, ko pride čas!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta