Poklukar pravi, da nam pogoj PCT omogoča, da lahko živimo normalno. "Edina druga možnost je bilo popolno zaprtje družbe"

Miha Raičevič
07.10.2021 09:47
V sredo je bilo v Sloveniji s PCR testi potrjenih 968 novih okužb s koronavirusom. Sicer je bilo opravljenih 5336 PCR testov, kar pomeni, da je bilo pozitivnih dobrih 18 odstotkov. Poleg tega je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) opravljenih še 23.853 hitrih antigenskih testov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bobo

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 836, kar je 8 manj kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili 564 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je dve manj v primerjavi s povprečjem dan prej, kažejo podatki NIJZ.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 413 bolnikov, od tega jih je 114 na oddelkih za intenzivno nego. Včeraj so umrli trije pacienti s covidom-19. 

Zdravstveni minister Janez Poklukar je na popoldanski novinarski konferenci povedal, da je stanje v bolnišnicah trenutno stabilno, število hospitaliziranih se je v zadnjih dneh nekoliko zmanjšalo. Aktivnih je 13 covid bolnišnic, prejšnji teden so zaprli bolnišnico v Brežicah, so pa aktivirali bolnišnico Sežana.

Robert Balen

Komentiral je pogoj PCT. Pravi, da je bila njegova uvedba orodje, ki so ga imeli na voljo, da živimo normalno. "Edina druga možnost je bilo popolno zaprtje družbe, česar si nihče od nas ne more več predstavljati, si tega ne želimo, niti si tega kot družba ne moremo več privoščiti."

"Če napredujemo s trenutnim reprodukcijskem številom, ki je okoli ena, smo dosegli vrh. Večji izziv bo predstavljalo, če se bo reprodukcijsko število dvigne na 1,3, kar bi pomenilo, da ukrepi PCT niso učinkoviti, zato bi lahko pričakovali bistveno več hospitaliziranih," še pravi minister. Dodaja, da bi lahko imeli, v kolikor ukrepov PCT ne bodo izvajali, imeli več kot tisoč smrti. "Morda so te številke abstraktne, dokler eden od njih ni nekdo, ki ga imamo radi. Ukrepi PCT nas trenutno peljejo v pravo smer."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta