V Zadru za covidom umrl prej zdrav 33-letnik. Kakšna pa je starost umrlih v zadnjem mesecu pri nas?

Vanessa Čokl
06.10.2021 11:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna.
EPA

V Zadru je za posledicami covida-19 umrl 33-letnik. Ni imel predhodnih bolezni, ni pa niti bil cepljen.

"Pred okužbo je bil zdrava oseba," je za hrvaške medije povedal namestnik ravnatelja bolnišnice v Zadru Edi Karuc. Potem pa je zahteven potek bolezni pustil hude posledice in se končal s smrtjo mladega človeka, ki je nazadnje dihal s pomočjo respiratorja.   

V bolnišnici vse več mladih necepljenih 

V Zadru ugotavljajo, da imajo med hospitaliziranimi vse več mladih. Rekord je bil dan, ko je bila tretjina bolnikov mlajša od 50, je povedal Karuc. Vsi s težkim potekom bolezni. Več kot 90 odstotkov hospitaliziranih v tej bolnišnici ni bilo cepljenih proti koronavirusu.


Kaj pa v Sloveniji?

Samo zadnja dva dneva so pri nas registrirali po osem umrlih za posledicami virusa. Kdo umira? Iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je več kot očitno, da velika večina ni iz domov za starejše, ki so bili najbolj ogrožena skupina prebivalcev na začetku epidemije, ko tudi še ni bilo cepiva.

NIJZ

Med umrlimi je največ starih od 75 do 84 let. V mesecu od 6. septembra do 3. oktobra jih je bilo po podatkih NIJZ, ki upošteva smrt v 28 dneh od potrditve okužbe, v tej starostni skupini 39: 23 moških in 16 žensk. Sledi skupina 85+. Umrlo jih je 34, največ, 21, žensk. V starostni skupini od 65 do 74 je do 3. oktobra umrlo 18 ljudi (9 žensk, 9 moških).

Od tu navzdol po starosti so številke nižje. Pet umrlih je bilo starih od 55 do 64 let in štirje od njih so bili moški. V starostni skupini od 45 do 54 let tudi štiri smrti (vsi so bili moški).

Najmlajši umrli so iz starostne skupine od 35 do 44; od začetka septembra do začetka oktobra sta umrla dva, ena ženska in en moški.  

NIJZ
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta