"Policija je uporabila prisilna sredstva na način, kot ga še nismo poznali v Sloveniji." Kaj o včerajšnjem posredovanju policije meni stroka?

06.10.2021 12:48
Štirje ranjeni med včerajšnjimi protesti, policija je spet uporabila vodni top, solzivec, penaste naboje, konjenico in službene pse. V intervencijah so se znašli povsem naključni mimoidoči, celo turisti, otroci in potniki na mestnih avtobusih, poškodovani pa so bili tudi policisti. Takšna je groba bilanca včerajšnjega protesta v Ljubljani. O uporabi prisilnih sredstev smo govorili s strokovnjakom za varnostne vede Brankom Lobnikarjem, strokovnjakom za policijska pooblastila Miroslavom Žaberlom in sociologom Gorazdom Kovačičem, ki je proteste v živo spremljal v središču prestolnice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija in protestniki na Prešernovem trgu v Ljubljani
Večer

Policija je med včerajšnjim protestom precej ostro izvajala svoja pooblastila, saj je shod, ki se je začel na Trgu republike, razpustila takoj, ko so se protestniki odpravili na pohod po središču Ljubljane, kmalu zatem pa so policisti tudi prijeli raperja Zlatana Čordića Zlatka in uporabili vodni top. Vodja stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki v zadnjih tednih poziva državljane na proteste zaradi nasprotovanja pogoju PCT, hkrati pa zahteva tudi odstop Janševe vlade in čimprejšnje predčasne volitve, je sicer že konec preteklega tedna opozarjal, da bodo protestniki blokirali državo v času vrha EU-Zahodni Balkan. Policisti so tudi njemu včeraj odvzeli prostost, je sporočila njegova stranka, na portalu 24.com pa poročajo, da naj bi se policistom predal sam.

Robert Balen

Če sta še pretekli teden Janez Janša in Aleš Hojs grajala policiste, da niso pravočasno preprečili protestnikom zasedbe ljubljanske obvoznice, pa je bil notranji minister tokrat nad delom policistov navdušen in jim je na Twitterju tudi čestital. Danes jim je pohvalo izrekel tudi generalni direktor policije Anton Olaj

"Uporabljena so bila sredstva na način, kot ga še nismo poznali"

Branko Lobnikar
Einspieler Violeta Vatovec

Sogovornik meni, da je včeraj policija uporabila prisilna sredstva na način, kot ga še nismo poznali v Sloveniji, ampak to samo zaradi tega, ker v tej državi marsikomu ustreza eskalacija konflikta: "Nihče, ne vlada ne protestniki, tega ne bodo doumeli, dokler ne bo prešlo do resnega reseta v tej državi, ki pa je, kot kaže, možen samo na volitvah, na katerih bodo ljudje povedali, kaj približno si mislijo o enih in drugih in bodo znali potem, upam, oceniti, kako se bomo obnašali v prihodnje." 

Med posredovanje policije proti protestnikom so se ujeli tudi povsem naključni ljudje.
Večer

Če je policija sledila tema dvema načeloma, pa bo mogoče oceniti samo s primerno analizo, ki jo mora na eni strani opraviti policija sama in jo tudi predstaviti ter pojasniti, zakaj in kako je uporabila prisilna sredstva. Na drugi strani pa jo lahko opravijo tudi drugi nadzorstveni organi -  to so lahko varuh človekovih pravic, nevladne organizacije, kot je Amnesty International, in na koncu koncev tudi mediji. 

Sogovornik še poudarja, da ima vsak državljan, ki oceni, da so mu bile v policijskih postopkih kratene osebne pravice in svoboščine, pravico do pritožbe, ki jo bo obravnaval senat, sestavljen v večini iz prebivalcev in ne policistov ali uslužbencev ministrstva za notranje zadeve.

Žaberl: Policija je bila učinkovita

Miroslav Žaberl
Nebojša Tejić

Na vprašanje, kako komentira, da so se med protestniki in policijo znašli povsem naključni ljudje, kot so tudi otroci in turisti, pa je odgovoril, da je to večni problem pri množičnih demonstracijah. "Tam se znajdejo tudi ljudje, ki sploh ne želijo sodelovati v teh demonstracijah. Ko policija prične z uporabo prisilnih sredstev proti množici, pa ti delujejo ergo omnia, to pomeni zoper vse. Tudi tiste, ki niso nič krivi. Temu se reče kolateralna škoda," je povedal Žaberl. Hkrati dodaja, da mora biti policija pozorna, če se na območju nahajajo ranljive skupine, kot so otroci, vidno noseče ženske, vidno bolni, da takrat z uporabo prisilnih sredstev počaka, saj sicer lahko pride do hujših posledic. Zato je v primerih, ko javno zbiranje nima svojega mesta in je mobilno, večja možnost, da uporaba prisilnih sredstev zajame širši krog ljudi in tako je bilo tudi v tem primeru. Če bi protestniki ostali na mestu, kjer so se zbrali in tam mirno protestirali, potem po mnenju Žaberla ne bi bilo potrebe po uporabi prisilnih sredstev.  

Zlatko in Stevanović iščeta konflikt

Glede pridržanja obeh glavnih pobudnikov protestov, raperja Zlatka in Stevanovića, je Lobnikar dejal: "Če policija je ugotovila, da so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, potem je pač izvedla svoje naloge. Eden in drugi v zadnjih tednih intenzivno iščeta konflikt. Raper Zlatko v zadnjega pol leta, od kričanja na vojake na proslavi do teženja uslužbencem Petrola, do vsakih demonstracij, na katerih se pojavi, išče konflikt. Ne rečem, da v marsičem nima prav, vendar pa išče konflikt, je radikaliziran, išče nasilje. Stevanović je isti, govori o uporu, prevratu in prevzemu oblasti. Komu to koristi, kdo je za njima, čigava sta, če sploh od koga, je stvar, o kateri bomo lahko post festum razpravljali po tem, ko ne bomo imeli na njiju več nobenega vpliva. O tem, ali bo njuno priprtje izkoriščeno za Roško 2.0, kar se nam lahko zgodi, kar bo potem kulminiralo verjetno tudi v kakšnih volilnih rezultatih, bomo pa znali soditi šele, ko bomo videli, kaj se bo dejansko zgodilo."

Aretacija raperja Zlatka
Robert Balen

Od konfliktov, ki jih ustvarjajo protestniki in na katere vlada reagira zelo represivno, bodo imeli korist "politični vojni dobičkarji", je prepričan Lobnikar, saj se Slovenija približuje času volitev in "že imamo dlje časa evtanazirano oziroma nedelujočo zakonodajno vejo oblasti". Pri tem pa poudarja, da prav zaradi "tega prihaja do absolutne prevlade izvršne veje oblasti".

Po mnenju Žaberla je bilo pridržanje obeh glavnih pobudnikov protestov z vidika taktike najverjetneje dobra in učinkovita poteza, saj ni bilo več vodij pohoda po mestu. Bo pa po njegovih besedah potrebno preveriti, ali je bila aretacija sploh nujno potrebna in zakonita. A pri tem še ugiba, da so si morda policisti s tem nakopali še več dela, saj so se demonstranti po pridržanju navedenih razkropili po mestu.

"Nekdo je zavpil gremo tja in drugi so mu sledili"

Gorazd Kovačič, sociolog
Tit Košir

Policija je po njegovih besedah izvajala zahtevo vlade, da protesta enostavno ne sme biti, protestniki pa so se na drugi strani na vsak način hoteli pokazati, kar se je odražalo v manevrih stalnega gibanja ter pritiskov in uporabe sile: "Po moji oceni je šlo za soočenje med dvema konceptoma. Prvi je prepričan, da lahko oblast utrdiš s silo, drugi pa niti ni politično artikuliran." Kot dodaja, protestniki niso imeli nobenega transparenta, sloganov praktično ni bilo, razen: "Lopovi!" in "Maske dol!" Kovačič, ki je dogajanje spremljal v živo, opozarja, da na čelu protestnikov ni bilo nobenega posameznika, ki bi racionalno usmerjal množico: "V trenutku, ko je bila neka lokacija zaplinjena s solzivcem, je nekdo zavpil gremo tja in drugi so mu sledili. Tukaj ni bilo nobenega programa, nobene strukture ali organizacije, to je bil preprosto spontanizem."

Robert Balen

Na vprašanje, ali je šlo po njegovi oceni za prekomerno uporabo sile s strani policije, pa Kovačič odgovarja, da je bilo glede na menjave v vodstvu ljubljanske policijske uprave in nedavne tvite premierja Janše, ki je zahteval spremembo policijske doktrine, mogoče pričakovati, da bo policija očitno imela navodilo uporabiti doktrino zelo zgodnje uporabe sile. "Policija je celo popoldne uporabljala vodni top in spuščala solzivec, ne da bi se protestniki obnašali nasilno. V tem smislu je šlo za pretirano uporabo sile, tudi v duhu tistega, kar je zapisano v devetem členu zakona o nalogah policije. Policija, ki je seveda delala po navodilih predsednika vlade, je pravzaprav ravnala v nasprotju s tem, kar naj bi bil razlog za izjemna pooblastila. S preventivno uporabo nesorazmerne sile je hotela sprožiti to, da bi se protesti spremenili v nasilje in vandalizem. To se je potem zvečer tudi zgodilo," dogajanje komentira Kovačič. "Meni je bilo že popoldne jasno, da bo na koncu prišlo do razgrajanja. In to je bil očitno cilj. Očitno se je vlada lotila vsaj sredinih protestnikov, mogoče v nadaljevanju tudi petkovih, tako da s prekomerno uporabo sile izziva konflikt, potem pa bo te konflikte, ko bo po ulicah tekla kri, izkoristila, da bo razglasila izredne razmere ali kaj podobnega." To po njegovih besedah ne bo pomirilo ljudi, temveč bo vodilo samo v nadaljnje stopnjevanje konflikta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.