Politična (ne)stabilnost: Janša prevzema pobudo

Uroš Esih Uroš Esih
03.02.2020 20:23

Takoj ko bo predsednik republike Borut Pahor opravil prvi krog posvetovanj, kako presekati politično krizo, bo na sceno stopil predsednik SDS Janez Janša. V petek vabi k sebi na pogovore o novi koaliciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša je potegnil prvo potezo. 
Robert Balen

Predsednik zmagovalke volitev SDS Janez Janša je včeraj vsem parlamentarnim strankam poslal vabilo na pogovore o novi koaliciji. Mandatarski kandidat Janša si je za pogovor s predsedniki in predsednicami parlamentarnih strank rezerviral petek in takrat se želi z vsakim srečati posebej. Na pogovorih, na katerih bi oblikovali koalicijsko zavezo Za Slovenijo, bodo preverjali skladnost programov strank po posamičnih resorjih, organizacijsko obliko prihodnje vlade in tudi že ustreznost kadrovskih ponudb.
Če bodo prvi pogovori uspešni in bodo vodili k oblikovanju alternativne koalicije, je Janša drugi del pogajanj predvidel za sredino februarja. "Kljub mnogim, zaradi nespametne politike izključevanja zamujenim priložnostim v času od zadnjih volitev lahko uresničevanje tega temeljnega cilja še vedno znova postavimo v ospredje in nadoknadimo vsaj nekaj zamujenega," je še Janša zapisal v vabilu.

NSi v zadregi zaradi Janše

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je včeraj izpostavil, da bi bili se pripravljeni resno govoriti o vstopu v novo vlado, če bi lahko v njej uresničili vsaj polovico od svojih desetih prednostnih projektov. Predsednik stranke, ki bo najtežje zavrnila Janševo ponudbo za vstop v novo vlado, je znova poudaril, da jih nova vlada, ki bi služila reševanju poslanskih mandatov, ne zanima. Tonin se je tudi izognil odgovoru na vprašanje, ali bi šel v vlado SDS in Janeza Janše. Odgovoril je, da ta vlada ni odvisna samo od Janše ali njega, ampak potrebujejo za sestavo 46 glasov. Da bi do tega prišli, "pa se morajo dogovoriti o vsebini".
Kaj vrh Nove Sloveniji meni o Janši kot morebitnem novem mandatarju, je v odmevnem intervjuju za Večer povedala bivša predsednica stranke Ljudmila Novak. Dejala je, da Janša s svojimi destruktivnimi ravnanji škoduje desnici, predvsem pa, da je zaradi svoje destruktivne drže zamudil priložnost za sestavo močne vlade po zadnjih državnozborskih volitvah. Neuradno bi bil vrh Nove Slovenije v bistveno manjši zadregi, če bi alternativno večino vodil kdo drug iz SDS namesto Janše.

Počivalšek odstopil od anti-Janša pakta

Manj zadreg pri sodelovanju z Janšo ima Zdravko Počivalšek, ki v takšnem scenariju računa na enotnost vseh desetih poslancev SMC, tudi prestopnika in "upornika" Janija Möderndorferja. Po besedah predsednika stranke Počivalška bo morala prihodnja vlada, kadarkoli že jo bomo dobili, stati na vsebini, ne na ideološkem izključevanju, ker da se to v primeru Šarčeve vlade ni izkazalo za konstruktivno osnovo za operativno delovanje vlade. S tem je Počivalšek precej jasno sporočil, da njegova SMC, v nasprotju s predvolilnim obdobjem leta 2018, ko je stranko vodil Miro Cerar, odstopa od anti-Janša pakta, na osnovi katerega je bila zgrajena Šarčeva vlada.

Pobuda bivše premierke

Nekoliko presenetljivo, glede na svojo politično težo, ne toliko na politični karakter, je predlog za oblikovanje projektne vlade v obtok vrgla bivša predsednica vlade Alenka Bratušek, torej predsednica stranke SAB, ki je v državnem zboru zastopana s petimi poslanci. Ker izbira med zgolj dvema možnostma, predčasne volitve ali vlada pod vodstvom SDS, ni v nacionalnem interesu, je Bratuškova k premisleku o možnosti oblikovanja projektne vlade povabila vse stranke sopodpisnice novele zakona o volitvah v državni zbor, ki uvaja preferenčni glas in ukinitev volilnih okrajev, ter stranko Desus.
Vabljeni so večinoma vljudno odgovorili, da se nameravajo pogovorov udeležiti, a neuradno je jasno - nihče pa tega ne želi povedati na glas -, da je pobuda SAB obsojena na propad. Prej kot spremembi volilne zakonodaje bi v strankah, ki razmišljajo o alternativni večini, dali prednost nekaterim drugim ukrepom. Stranka SMC na primer med ukrepe ključnega pomena prišteva tiste s področja dolgotrajne oskrbe, zdravstvenega varstva, stanovanjske politike, sanacije okoljsko degradiranih območij in okrepitve gospodarskega okolja.

Kliknite na grafiko za povečanje.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta