Politični obračuni na plečih Sove zaradi taktične poteze slovenske vlade

Aleš Kocjan
19.04.2019 16:59

V Sovi naj bi potekala interna preiskava suma odtekanja informacij iz agencije v javnost. Poznavalci pa menijo, da podatki - če so šli iz Sove - niti slučajno niso ušli pomotoma ali po naključju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Marjan Šarec je dejal, da direktor Sove Rajko Kozmelj uživa njegovo popolno zaupanje.
Robert Balen

Po včerajšnjem poročanju časnika Delo naj bi v Slovenski varnostno-obveščevalni agenciji (Sova) potekala notranja preiskava suma odtekanja informacij, potem ko je v javnosti odmevala objava obveščevalnih prisluhov med hrvaškim duhovnikom Ivanom Toljem in direktorjem ameriškega finančnega sklada KKR za Evropo Ludom Bammensom, prek katerega je hotel Tolj (to razkriva posnetek, objavljen nedavno na Pop TV, op.) v imenu hrvaške vlade vplivati na slovensko komercialno televizijo. Predsednik parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) Matej Tonin je po obisku Sove novinarjem potrdil, da Sova ima posnetek omenjenega pogovora med tujima državljanoma, ki ga je predvajala Pop TV kot dokaz poskusa vplivanja na njihovo poročanje. Ni pa pooblaščen, da razkriva, ali je Sova posnetek sama pridobila s svojimi prisluhi ali od koga drugega s tajnim delovanjem. Ob tem tudi ni jasno, kako je posnetek prišel do novinarjev komercialne televizije.
Šarec: "Sova po dolgem času funkcionira"
V Sovi so za medije pripravili odgovor, v katerem pojasnjujejo, da v zvezi z domnevnim uhajanjem tajnih podatkov iz Sove razen navedb v medijih ni nikakršnih indicev o tem, da bi se iz agencije nepooblaščeno iznašali ali posredovali katerikoli tajni podatki agencije. Poteka interne preiskave dogajanja ne potrjujejo neposredno. Zapisali so le, "da v vseh primerih suma odtekanja tajnih podatkov agencije v javnost ta ukrepa v skladu s predpisanimi notranjimi postopki, vključno z uvedbo notranjih nadzorov". Predsednik vlade Marjan Šarec pa je na naše poizvedovanje odgovoril, da je z delovanjem Sove zadovoljen. "Slovenska obveščevalno-varnostna agencija po mnenju predsednika vlade po dolgem času funkcionira in njeno delo ocenjuje kot dobro. Direktor agencije Rajko Kozmelj uživa popolno zaupanje predsednika vlade," so sporočili iz njegovega kabineta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta