Položnice Energije plus od aprila višje za deset evrov

Srečko Klapš Srečko Klapš
09.03.2022 05:00

V pomlad še z višjimi cenami; Energija plus z aprilom ponovno zvišuje cene električne energije. Zemeljski plin pa dražijo tudi pri Gen-I, medtem ko Petrol zamika dvig cen plina na maj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S pomladnimi meseci se električna energija v Sloveniji znova draži.
Arhiv Večera

Številni odjemalci električne energije mariborskega podjetja Energija plus so te dni prejeli napovedi o ponovnem povišanju cen električne energije s 4. aprilom. Nove cene so za VT (0,15089 z DDV), MT (0,10408 z DDV) in ET (0,14503 z DDV) in so trenutno med najvišjimi v državi. V Energiji plus, ki jo vodi Bojan Horvat pojasnjujejo, da se cene energentov se trenutno oblikujejo na podlagi razmer na globalnih energetskih trgih. Le ti so pod vplivom konflikta med Ukrajino in Rusijo. Položaj in s tem energetski trgi se spreminjajo iz dneva v dan: "Negotovost je velika. Glede na makroekonomsko situacijo, ki je posledica trenutnih izrednih razmer, smo žal z mesecem aprilom primorani prilagoditi cene električne energije na osnovnih cenikih. Za gospodinjskega kupca električne energije s povprečno letno porabo to pomeni, da bo njegova položnica za električno energijo višja za manj kot 10 evrov na mesec oziroma za okoli 10 odstotkov," napovedujejo v Energiji plus in dodajajo, da so se nakupne cene na globalnih energetskih trgih v zadnjem letu podražile tudi za nekajkrat, celo do več kot 500 odstotkov po trenutnih borznih cenah. Vsem kupcem, ki so v preteklosti pristopili h kakršnikoli posebni ponudbi in si zagotovili nespremenjene cene za določeno časovno obdobje, pa cen ne bodo spreminjali.

Medtem je družba Gen-I 25. februarja objavila novi cenik za nove gospodinjske in male poslovne odjemalce zemeljskega plina, kot navajajo v družbi, so morali zvišati cene zaradi trenutnih rekordnih cen zemeljskega plina, ki so posledica "nestabilnega mednarodnega dogajanja". Po novem ceniku je cena plina na kilovatno uro brez DDV 0,0499 evra (skupaj z DDV 0,06088 evra ne vključuje omrežnine, trošarine ter drugih postavk s strani države). Spomnimo, da se je Gen-I kot edini dobavitelj električne energije in zemeljskega plina konec preteklega leta zavezal, da cen za svoje gospodinjske odjemalce ne bo spreminjal do poletja 2022. "Kljub energetski krizi držimo obljubo in prevzemamo skrb, da zanje ohranjamo nespremenjene cene," pravijo v Gen-I.

Potem ko je Petrol po ukrepu vlade izenačil pravice gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina v večstanovanjskih objektih s skupno kotlovnico, je napovedano aprilsko podražitev za vse gospodinjske odjemalce za 36,4 odstotka včeraj zamaknil na maj, saj naj bi bilo breme višjih cen takrat zaradi izteka glavne kurilne sezone manjše, pojasnjujejo. "Nova redna cena odjema zemeljskega plina za gospodinjske uporabnike pri Petrolu bo 0,04195 evra na kilovatno uro brez DDV in 0,051179 evra na kilovatno uro z DDV," ob čemer ostajajo letne pogodbe in aneksi z odjemalci do izteka nespremenjeni. To pomeni, da se bodo zneski na položnicah za povprečnega odjemalca zvišali za okoli šest evrov. Pri manjšem dobavitelju, Komunalnem podjetju Vrhnika, pa svoje stranke že pozvali, naj zamenjajo dobavitelja, saj po koncu leta plina ne bodo več ponujali.

Cene zemeljskega plina so naraščale že pred ruskim vojaškim napadom na Ukrajino, te dni pa so na mednarodnem trgu dosegle rekordne vrednosti. Na nizozemskem vozlišču TTF se je včeraj cena za zemeljski plin gibala med 209 in 295 dolarji za megavatno uro. Samo od decembra lani so se cene zemeljskega plina zvišale za 300 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta