(ODZIVI) Počivalšek brez komentarja, odzvali so se v sodniškem društvu. Bodo v NSi sedaj zahtevali Vizjakov odstop?

Okoljski minister Andrej Vizjak je danes pozdravil objavo celotnega posnetka njegovih pogovorov s predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom glede Term Čatež in ga označil kot avtentičnega. Pojasnil je ozadje pogovora in med drugim zatrdil, da je želel preprečiti škodljivo delovanje za državo in oškodovanje Term Čatež. Kot pravi, ima čisto vest. Policija je zatrdila, da celovito preverja vse okoliščine takratnega dogajanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Igor Napast

Nad Vizjakovimi izjavami se že vrstijo odzivi. Gospodarski minister in predsednik koalicijske SMC Zdravko Počivalšek je za STA sporočil, da se bodo glede objavljenega celotnega posnetka Vizjaka in Petana najprej pogovorili znotraj stranke in koalicije. "Do takrat pa zadeve ne komentiram," je sporočil Počivalšek. Gospodarski minister in prvak SMC, ki je ob objavi prvega posnetka pogovora med Vizjakom in Petanom dejal, da od Vizjaka pričakuje pojasnila, pri čemer je navedel, da "kar se objavi na televiziji, ni nujno res", objave celotnega posnetka tako še ne komentira. Počivalšek je sicer v času pogovora med Vizjakom in Petanom vodil in tudi prevzemal Terme Olimia, poroča STA. Kot je razvidno iz posnetka, naj bi bil Vizjak Petanu pripravljen zagotoviti pomoč pri nakupu družbe Terme Olimia.

LMŠ: Vizjak je lagal

Na zadnja odkritja, povezana s posnetki pogovora med Vizjakom in Petanom, so se že odzvali v opozicijski LMŠ. "Dokazi so jasni, namigi o neavtentičnosti posnetkov, kar so vladajoči doslej izrabljali kot izgovor, pa pričakovano ovrženi, kar pomeni, da minister ni govoril resnice oziroma je, povedano drugače, lagal. Gre za gospodarski kriminal in koruptivne povezave Vizjak – Petan iz mandata prve Janševe vlade, ki na škodo vseh nas delujejo tudi v tem mandatu," pravijo v največji opozicijski stranki. Po njihovih besedah se ne moremo slepiti, da Janez Janša kot tedanji in sedanji predsednik vlade za Vizjakovo početje ni vedel: "To je delovanje SDS, ki vsa ta leta ostaja enako – škodljivo in celo nevarno. NSi in SMC pa vse to še naprej nemo spremljata ali iščeta izgovore, neprepričljive razloge, zakaj še naprej ostajata v tej skorumpirani vladi in še naprej držita vrečo. Za vse to sta soodgovorna. Slovenija si zasluži boljše, odhod te vlade in predčasne volitve so edina rešitev." V LMŠ so med drugim izrazili pričakovanje, da se bosta na razkritje po uradni dolžnosti nemudoma odzvala tožilstvo in policija.

Odstop ministra bi bil na mestu in dejanje politične higiene

Politični analitik Miro Haček je na Twitterju zapisal: "Odstop ministra bi bil na mestu in dejanje politične higiene. Odstop tudi ne bi vplival na timing volitev, saj lahko funkcijo ministra za okolje tri mesecev opravlja drug minister/PV, potem pa je že februar in predvolilna kampanja."

Bodo v NSi zahtevali Vizjakov odstop, kot so napovedovali ob objavi prvega posnetka?

V odzivih na objavo prvega posnetka pogovora med Vizjakom in Petanom 18. oktobra sta obe koalicijski partnerici od okoljskega ministra zahtevali podrobna pojasnila.

Robert Balen

V Novi Sloveniji so takrat dejali, da bi moral Vizjak odstopiti, če se v nadaljnjih preiskavah pokaže, da je posnetek pristen. Če pa se izkaže, da posnetek ni pristen in gre za manipulacijo različnih posnetkov, pa je to po njihovi oceni nedopusten poskus medijske diskreditacije ministra, so še dejali v odzivu. Bodo v NSi zdaj zahtevali Vizjakov odstop, saj pristnost pogovora z objavo daljšega posnetka ni več vprašljiva?

Kot so pojasnili za Večer, izjave ministra za okolje glede pritiskov na sodnike ocenjujejo kot neprimerne in nesprejemljive. "Odločitev o tem, ali minister Vizjak še uživa naše zaupanje, pa bomo sprejeli do obravnave interpelacije o njegovem delu," so pojasnili. Kot so še dodali, se bodo o novih dejstvih in posnetku pogovora med Vizjakom in gospodarstvenikom Bojanom Petanom, pogovorili v prihodnjih dneh, ko se bo predsednik NSi Matej Tonin vrnil iz tujine.

DeSUS: Interpelacija priložnost za razjasnitev

V poslanski skupini DeSUS ocenjujejo, da bo interpelacija zoper Vizjaka "dobra priložnost za razjasnitev vseh okoliščin pogovora". Kot so sporočili, se bodo o objavljenih posnetkih pogovorili tudi na seji poslanske skupine.

SD za odstop ministra Vizjaka in čimprejšnje predčasne volitve

Podpredsednik Socialnih demokratov (SD) Matjaž Nemec je danes v odzivu glede na objavljen zadnji posnetek pogovorov ministra za okolje (tedaj pa za gospodarstvo) Andreja Vizjaka z gospodarstvenikom Bojanom Petanom glede Term Čatež izrazil pričakovanje, da bo minister Vizjak odstopil. Zavzel se je tudi za čimprejšnje predčasne volitve.

Robert Balen

"Glede na razkritja je slovenska javnost danes pričakovala odstop ministra Vizjaka. Če temu ne bo tako, pričakujemo, da to stori namesto njega predsednik slovenske vlade, gospod Janez Janša," je v izjavi za novinarje v državnem zboru dejal poslanec SD Nemec. Dodal je tudi, da stranka sedaj pričakuje reakcijo podpredsednika vlade in ministra za obrambo ter prvaka NSi Mateja Tonina.

NSi po besedah Nemca nima veliko manevrskega prostora - ali zahteva odstop ministra Vijaka, ali podpre interpelacijo proti ministru, ali zapusti vladajočo koalicijo.

Nemec je tudi izrazil pričakovanje, da bodo organi pregona opravili svoje delo, saj je iz posnetkov razvidno, "da gre za resne sume storitve kaznivega dejanja in še napeljevanje k le-temu".

"Takšnemu načinu delovanja se je treba resno zoperstaviti. Tukaj gre za kredibilnost ne samo zdajšnje vlade in Janeza Janše, gre za kredibilnost vseh nas, državljank in državljanov, Slovenk in Slovencev, ter seveda naše države in domovine. Zadeve so resne in zaradi tega je treba storiti pogumne korake. Na potezi je podpredsednik vlade, Matej Tonin, obrambni minister, da dejansko preseka ta gordijski vozel in ustvari pogoje, da se v Sloveniji izpeljejo izredne volitve na najkrajši način, da se to stori nemudoma," je še dejal eden od štirih podpredsednikov opozicijske SD.

V Slovenskem sodniškem društvu osupli nad objavljenimi Vizjakovimi izjavami

V Slovenskem sodniškem društvu so "začudeni in osupli nad objavljenimi izjavami" tedanjega ministra za gospodarstvo, danes okoljskega ministra Andreja Vizjaka. Uporabljen besednjak je nezaslišan in govori sam zase, opozarjajo v sodniškem društvu. Kot je v odzivu za STA zapisala predsednica sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević, Vizjakove izjave "med drugim izražajo tudi precejšnje nepoznavanje delovanja sodnega sistema ter podcenjevanje neodvisnosti in avtonomnosti slovenskih sodnikov".

"Kakršnekoli grožnje sodnikom so v demokratični družbi povsem nedopustne in skrajno zaskrbljujoče. Uporabljen besednjak je nezaslišan in govori sam zase," menijo v društvu.

Levica za takojšen odstop celotne vlade

Andrej Petelinšek

"Ampak očitno ima zelo hudo zaščito. Zakaj? Ker se tej vladi očitno zdi plačevanje davkov 'glupo'. To so navsezadnje dokazali s pravkaršnjim davčnim odpustkom najbogatejšim, kar pomeni 800 milijonov globoko zvrtano luknjo v državni proračunu na letni ravni, potem pa se čudimo da ni denarja za javno šolstvo, javno zdravstvo, za lokalne skupnosti, občine in tako naprej," je še dejala poslanka Levice.

"Festival sprenevedanja se bo očitno nadaljeval," je še dejala poslanka in se vprašala, ali se mu tudi tokrat pridružil predsednik NSi Matej Tonin.

Bratuškova po objavi celotnega posnetka pogovora med Vizjakom in Petanom za predčasne volitve

Predsednica SAB Alenka Bratušek je ocenila, da "gre za gospodarski kriminal, ki ga izvaja SDS". "Edina prava stvar v tem trenutku so predčasne volitve, na katerih bi ljudje povedali, da jim je takšnega način dela in delovanja dovolj," je dejala.

Robert Balen

Kot je dodala v današnji izjavi za medije, pogovor izhaja iz obdobja prve vlade Janeza Janše. SDS je po njenih besedah takrat skopala milijardno bančno luknjo v slovenskih bankah, nihče od njih pa za to ni prevzel odgovornosti. "Mislim, da je čas, da tudi v SDS začnejo prevzemati politično odgovornost," je pozvala.

Kritična je tudi do Vizjakovih izjav o pritiskih na sodstvo. "Trideset let poslušamo, kako pravosodje obvladuje leva politična opcija, včeraj pa smo lahko slišali, kako si oni predstavljajo delovanje neodvisnega sodstva. Ni to samo Vizjak, to je način dela in delovanje stranke SDS," je še dejala.

Po njenih besedah v normalni demokratični državi, kar bi Slovenija morala biti, Vizjak sploh ne bi postal minister in ta vlada ne bi bila več odgovorna za vodenje države.

Sluga: Vizjakova izjava glede pritiskov na sodnika kaže na način dela SDS

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Janja Sluga glede pritiskov na sodnika poudarja, da to "zelo očitno kaže na način dela SDS". Meni, da odstopa Vizjaka ni moč pričakovati, rešitev pa bodo po njeni oceni prinesle le čim prejšnje volitve.

Sluga je opozorila tudi na to, da se je Vizjak danes distanciral od svojih izjav glede pritiskov na sodnika, kar da je unikum. Kot je izpostavila, se lahko posameznik distancira od izjav nekoga drugega, če pa se distancira od lastnih, je enako, kot "če bi prevozil rdečo luč na semaforju, potem pa bi se od tega distanciral".

Minister Vizjak po oceni Sluge ne bo odstopil, saj da predsednik vlade Janez Janša ne "zna pojasniti bistveno večjih stvari, pa mu na pamet ne pade, da bi odstopil".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta