Poslanci NSi prevzeli mesta SDS v Knovsu, Jelka Godec protestno zapustila sejo kolegija

L. M., STA
21.10.2022 13:47

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo lahko začela delo, saj bodo mesta, ki pripadajo poslancem SDS, zdaj začasno prevzeli poslanci NSi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker v SDS niso imenovali svojih članov v Knovs, civilni nadzor nad obveščevalnimi službami ni bil mogoč.
Robert Balen

Kolegij predsednice državnega zbora je sprejel sklep o določitvi števila mest v delovnih telesih in določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo predsedniška in podpredsedniška mesta. Ta se nanaša na zapolnitev mest v Knovsu, v katerega SDS ob začetku mandata aktualnega sklica državnega zbora ni imenovala svojih članov in predlagala kandidatov za vodenje komisije. V SDS se niso strinjali s sprejetim razrezom mest v delovnih telesih, po katerem je mesto predsednika komisije za nadzor javnih financ pripadlo NSi in ne njim. Prepričani so, da jim glede na velikost poslanske skupine pripada šest in ne pet predsedniških mest.

Ker so v SDS pri tej odločitvi vztrajali, Knovs v tem mandatu sploh še ni bil ustanovljen. Da bi se to vendarle zgodilo, so se vodje poslanskih skupin na sredinem posvetu pri predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič dogovorili, da mesta SDS začasno prevzamejo poslanci NSi. V skladu s poslovnikom mora namreč v nadzornih komisijah imeti večino opozicija, prav tako ji pripada njihovo vodenje. Takšen sklep je kolegij predsednice danes tudi potrdil, kar pomeni, da bo komisija lahko začela z delom. Kolegij je število mest v Knovsu zmanjšal z devet na sedem, pri čemer bodo poslanci NSi zasedli štiri mesta, tudi predsedniško in podpredsedniško, Svoboda, SD in Levica pa bodo imele v komisiji po enega člana.

Sajovic: Poslanci SDS sami nočejo prevzeti mest

V SDS so zaradi takšnega dogovora danes ostro protestirali. Vodja poslanske skupine Jelka Godec je koaliciji očitala kršenje poslovnika in ustave, kar da je postalo stalna praksa v tem mandatu. V SDS vztrajajo, da jim pripada šest predsedniških mest, saj je treba mesta razdeliti proporcionalno, glede na velikost poslanskih skupin. Prav tako je z danes sprejetim razrezom po besedah Godec kršena določba poslovnika, da vsaki poslanski poslanski skupini v vsakem delovnem telesu pripada vsaj eno mesto. Koaliciji je tudi očitala, da odloča o mestih, ki jih mora zasesti opozicija. Godec zaradi tega pri glasovanju ni sodelovala, temveč je protestno zapustila sejo kolegija.

Borut Sajovic je potrdil, da je bila pri glasovanju ugotovljena tehnična napaka.
Bobo

"Za nas v koaliciji so vse stranke enakovredne," je dogajanje komentiral vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Po njegovih besedah ne gre za to, da v koaliciji SDS ne bi želeli dati mest, ki jim pripadajo, pač pa jih sami nočejo prevzeti. Kot je poudaril, je Knovs pomembna komisija za varnost države na enem od ključnih področij, SDS pa je očital, da ji gre le za "boj za stolček" ter politizacijo in destrukcijo. Tudi Klakočar Zupančič je dejala, da je v javnem interesu, da se vzpostavi parlamentarni nadzor nad varnostno-obveščevalnimi službami, "absolutno nad domnevnimi kršitvami poslovnika, ki jih izpostavlja poslanska skupina SDS".

Horvat: Ko si bo SDS premislila, ji bomo odstopili mesta

Poslanka Levice Nataša Sukič pa je poudarila, da SDS "s tem izsiljevanjem" blokira delovanje nadvse pomembne komisije, ta blokada pa je povzročila nezakonito stanje. "Če bi bil SDS vsaj količkaj državotvoren, si tega enostavno ne bi smel privoščiti," je opozorila Sukič ter pohvalila NSi za konstruktivnost in državotvornost. Po navedbah vodje poslancev NSi Jožefa Horvata pa je sklep, ki so ga predlagali v koaliciji, edini logičen, če želi državni zbor sploh izvajati nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami. NSi je po njegovih besedah odgovorna in je pripravljena sodelovati v Knovsu, čeprav to za njene poslance predstavlja izjemno breme. "Ko pa si bo SDS premislila, ji bomo v istem trenutku odstopili mesta, ki pripadajo njim," je dodal Horvat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta