Poslanci še enkrat potrdili zakon za odpravo škodljivih posledic prejšnje vlade in novelo zakona o RTVS

STA, Va
21.07.2022 19:11

Za prvi zakon je glasovalo 49 poslancev, za drugega 50, tako da sta veta državnega sveta zdržala le en dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so aktivisti Inštituta 8. marec v DZ prinesli podpise za zakon. 
Varja Jovanovič

Državni zbor je po vloženem vetu državnega sveta na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike, ki ga je pripravil Inštitut 8. marec, zakon vnovič potrdil. Za je bilo 49 poslancev, proti pa 24. Za vnovično potrditev bi bilo dovolj 46 glasov.

Poslanci so prav tako v vnovičnem odločanju še enkrat izglasovali novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), na katero je državni svet v sredo prav tako vložil odložilni veto. Za novelo je glasovalo 50 poslancev, proti 24.

Inštitut 8. marec želi z zakonom za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države v prejšnje stanje vrniti 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše. Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike.

DS, ki je veto na zakon vložil v sredo, meni, da bi bilo bolje novelirati vsak zakon posebej. To bi po njihovi oceni pomembno prispevalo k pravni varnosti. V DS so kritični predvsem do sprememb zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, o orožju ter o prevozih v cestnem prometu. Po mnenju Inštituta 8. marec pa je izbrani pristop k obravnavi zakona upravičen, saj je po njihovih pojasnilih vsem vključenim zakonom skupno to, da so bile spremembe v času Janševe vlade sprejete "na nedemokratičen način, po hitrih postopkih, skrito pred očmi javnosti, pri odločanju pa niso upoštevali mnenja stroke".

Vlada je sprejela pozitivno mnenje k zakonu. Po njenem mnenju ukrepi zakona sledijo zagotavljanju in uresničevanju temeljnih ustavnih načel, kot sta delovanje in ohranjanje pravne države, je povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta