SDS vložila podpise za pobudo za referendum o RTV Slovenija. Jeraj: Z enim zamahom se obglavlja dosedanje vodstvo

STA, M.R., L. M.
21.07.2022 12:17

V SDS so vložili več kot 6.200 podpisov za pobudo za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o vladni noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SDS je vložila podpise za začetek postopkov za razpis referenduma o noveli zakona o RTV Slovenija.
Robert Balen

Rok za vložitev potrebnih 2.500 podpisov za začetek referendumskega postopka se izteče danes, ko bo državni zbor po vetu državnega sveta ponovno odločal tako o noveli zakona o RTV Slovenija kot tudi o zakonu proti škodljivim posledicam oblasti, na katerega so državni svetniki včeraj prav tako vložili veto. Zakon mora na vnovičnem glasovanju podpreti vsaj 46 poslancev, kar za vladni trojček Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki ima v državnem zboru s 53 glasovi trdno večino, ne bi smelo predstavljati nobene težave. Poslanka SDS Alenka Jeraj je poudarila, da želijo v SDS preprečiti sprejem zakona, ki ga je v parlamentarni proceduro po nujnem postopku vložila vlada Roberta Goloba, zato bodo veto državnih svetnikov podprli. Ob tem so v SDS v državni zbor vložili več kot 6.200 podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o noveli zakona o RTV Slovenija.

"Problem je, da se zadeva sprejema po nujnem postopku, izključeni so bili civilna družba in različne družbe, ki imajo možnost predstaviti svoja stališča in predlagati spremembe. Očitno so nujni postopki modus operandi te vlade. Medtem ko predsednik vlade supa, ministrica pa se potaplja v Dalmaciji, nas prepričujejo, da imamo izredne razmere in da je zakone treba sprejemati po nujnih postopkih," je dejala Jeraj. Kot je poudarila, v SDS pričakujejo, da bodo pristojne službe državnega zbora pregledale podpise in določile datum, s katerim bodo začeli zbirati 40 tisoč podpisov za razpis referenduma. Zakonodajni postopek glede novele zakona o RTV Slovenija s tem ne bo zaključen.

Jeraj: Z enim zamahom se obglavlja vodstvo RTV Slovenija

Novelo zakona o RTV Slovenija je državni zbor s 53 glasovi za in 26 proti sprejel pretekli teden, včeraj pa je državni svet nanjo izglasoval odložilni veto. Golobova vlada želi s predlogom novele na novo urediti vodenje, upravljanje in nadzor RTV Slovenija ter depolitizirati javni servis. Med drugim bi namesto obstoječega programskega in nadzornega sveta predlog uvaja enoten svet RTVS, ki bi štel 17 članov. Državni zbor v enotni svet ne bi predlagal nobenega člana. "Ne strinjamo se, da se državnemu zboru jemlje z ustavo zagotovljena pravica imenovanja in potrjevanja določenih funkcij in imenovanj," je poudarila Jeraj in dodala, da novela zakona z "enim zamahom obglavlja" dosedanje vodstvo RTV Slovenija. "V enem dnevu se bo zamenjalo 40 ljudi, s čimer se posega v njihove ustavno pridobljene mandate, pa tudi v koncept neodvisne in samostojne RTV Slovenija. Ogroženo bo utemeljeno pričakovanje po samostojni, nepristranski in depolitizirani RTV Slovenija," je poudarila Jeraj. Spomnimo, da je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je pred dnevi na položaj direktorja Televizije Slovenije imenoval Uroša Urbanijo, izbranca SDS in nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje v času prejšnje vlade Janeza Janše.

Ljubljana. RTV. Ratio in televizija Slovenija. Stavba
Robert Balen

V SDS ocenjujejo, da bo predlog novele zakona prinesel več težav kot koristi ter da gre za "obglavljanje RTV, kakršnemu še nismo bili priča v zgodovini države". Idejo o referendumu podpirajo tudi v opozicijski NSi. Menijo namreč, da je objektivnost medijev tako pomembna, da je nujni postopek po katerem je državni zbor obravnaval vladno novelo zakona, nesprejemljiv. "Podpiramo tudi javno razpravo v obliki referenduma in jo bomo podprli," je dejal poslanec NSi Janez Žakelj. Kako aktivni bodo pri zbiranju podpisov za referendum in v morebitni referendumski kampanji, se bodo po njegovi besedah v stranki še pogovorili.

Za začetek postopkov za razpis referenduma so morali v SDS v državni zbor danes vložiti najmanj 2.500 podpisov, kar so tudi storili. Preverjanje, ali pobuda SDS izpolnjuje zakonsko predpisane zahteve, morata zdaj opraviti zakonodajno-pravna služba državnega zbora in ministrstvo za notranje zadeve, v pristojnosti katerega je preverjanje podpisov volivcev. Predsednica državnega zbora v sedmih dneh po ustrezno vloženi zahtevi določi 35-dnevni koledarski rok, v katerem bo predlagatelj zbiral potrebnih 40 tisoč podpisov volivcev za razpis referenduma. Ker bo ta rok padel v obdobje med 15. julijem in 31. avgustom, bo Urška Klakočar Zupančič določila, da bo rok za zbiranje podpisov začel teči prvega septembra. Takrat bodo v SDS začeli zbirati tudi podpise za referendum o zakonu o vladi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta