Poslanec SD Marko Koprivc vlado poziva, naj prekliče poziv nevladnikom o prekinitvi že začetih projektov

STA, M.R.
08.04.2020 18:32

Poslanec SD Marko Koprivc je na vlado naslovil pobudo, naj prekliče na nevladne organizacije naslovljeni poziv k podpisu aneksov k pogodbam, s katerimi želi razveljaviti pogodbene obveznosti in prekiniti sofinanciranje že začetih projektov. To velja tudi za aneks, ki ga je nevladnim organizacijam poslal urad vlade za komuniciranje (Ukom).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kot je v poslanski pobudi zapisal Marko Koprivc, po svetu postaja vse bolj jasno, da meril uspešnosti spopadanja z izbruhom novega koronavirusa ne gre gledati zgolj skozi prizmo zajezitve okužbe, ampak tudi sposobnosti, da države kljub omejevalnim ukrepom ohranijo najvišja merila demokratičnosti, družbene povezanosti, solidarnosti in še večje zavezanosti pri vključevanju vseh družbenih podsistemov v procese skupnega napora za čimprejšnji izhod iz nastale krize.
"Pomemben del teh procesov so prav gotovo nevladne organizacije. Ravno te so v pomembnem deležu vse od slovenske osamosvojitve naprej nase prevzemale veliko odgovornost soustvarjanja skupnih demokratičnih postulatov družbe in države, nastavljale ogledalo morebitnim stranpotem politike, nosile ključno vlogo povezovalca med družbo in državo ter bile njun vezni člen in glasnik preslišanih potreb družbe po uveljavitvi potrebnih sprememb," je izpostavil.
Prekinitev pogodb nevladnim organizacijam, ki so uspešno kandidirale na letošnjem razpisu Ukoma, je po Koprivčevih navedbah ukrep, ki bojazni samo še poglablja. Tudi razlog, da naj bi se tako privarčevana sredstva uporabila za spopad z epidemijo koronavirusa, ne pomirja, je dodal.
"Po mojem mnenju je nujno, da vlada ohrani pogoje dela nevladnih organizacij, še posebej na področjih, kjer preti nevarnost morebitnega izvajanja vsakršne arbitrarnosti ali izkoriščanja ranljivih skupin," je zapisal.
Posledice takšnega ravnanja, kot je prekinitev pogodb nevladnikom, bodo nepopravljive še dolgo po koncu krize zaradi novega koronavirusa že konec, je še opozoril.
Vlado poziva, naj v vseh njenih službah in organih še dodatno okrepi sodelovanje z nevladnimi organizacijami in ostalo zainteresirano javnostjo.
Se je pa glede tega poziva na Twitterju oglasil premier Janez Janša, ki je stranko SD vprašal, kaj ima Ukom "za opraviti" z nevladnimi organizacijami. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta